Jemná a šťavnatá dusená bravčová panenka je v tomto jednoduchom jedle obklopená voňavou zeleninou. Tento recept jednoduchý na prípravu je vhodný na všedné i nevšedné večery.
Bravčová panenka na prírodno so zeleninou je vhodná aj vtedy, ak si chcete udržať štíhlu líniu.
Čo je to bravčová panenka?
Bravčová panenka je dlhý, úzky kus mäsa, ktorý sa tiahne pozdĺž chrbtice ošípanej. Je jedným z najchudších a najjemnejších druhov mäsa na trhu, preto môže byť aj trochu drahšia. Bravčová panenka sa označuje ako „extra chudá„, pričom jej nutričný profil sa vyrovná kuracím prsiam bez kože.
Typická bravčová panenka váži niečo vyše pol kilogramu a vyzerá ako asi tri až desať centimetrov dlhý valec s veľmi malým množstvom viditeľného tuku.
Panenka je taká chudá, že sa môže ľahko vysušiť. Voliteľný nálev alebo marináda ju môžu pomôcť udržať vlhkú, ale správna tepelná úprava je vždy tou najlepšou voľbou.
Bravčová panenka je univerzálny druh mäsa, ktorý sa hodí do mnohých receptov. Keďže bravčové mäso nemá výraznú chuť, veľmi dobre prijíma korenie a iné príchute.
Aký je najlepší spôsob prípravy bravčovej panenky?
Tento všestranný typ mäsa sa najlepšie hodí na rýchle pečenie, opekanie, grilovanie, dusenie a soté. Kľúčové slovo je rýchlo. Samotné mäso je jemnej chuti. Preto ho považujte za prázdne, ale šťavnaté plátno na omáčky, potieranie a marinovanie.
Recept na dusenú bravčovú panenku so zeleninou
Pripravte si toto chudé mäso podľa jednoduchého receptu. Je vhodné aj pri delenej strave.
Ingrediencie na dusenú bravčovú panenku so zeleninou
- 600 g bravčovej panenky
- 1 lyžička čierneho korenia
- 1/2 lyžičky sušeného ligurčeka
- 1 lyžička zmesi sušenej zeleniny
- 1/2 lyžičky kurkumy
- 250 g mrkvy
- 450 – 500 g brokolice
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ
- 3 lyžice olivového oleja
Postup na dusenú bravčovú panenku so zeleninou
- Z bravčovej panenky odrežeme všetok tuk a šľachy. Posypeme koreninami a votrieme ich do mäsa, pokvapkáme 3 lyžicami oleja a necháme 30 minút marinovať.
- Medzičasom na kolieska nakrájame mrkvu a vložíme ju do vriacej vody. Po asi 10 minútach pridáme nakrájanú brokolicu a ešte chvíľku varíme. Brokolica by po dovarení mala ostať stále žiarivo zelená a chrumkavá. Zeleninu po dovarení scedíme.
- V panvici rozohrejeme olej a spolu s cesnakom zeleninu krátko opečieme.
- V druhej panvici na zvyšnom oleji dohneda opečieme namarinovanú panenku. Stíšime oheň a podlejeme trochou vody. Prikryjeme a necháme dusiť 20 minút. Panenka by po rozkrojení mala ostať vo vnútri ružová.
- Podávanie: Bravčovú panenku nakrájame na kolieska a podávame s pripravenou zeleninou. Výbornou prílohou k panenke sú aj gratinované zemiaky.
Bravčovú panenku aj iné druhy mäsa si môžete pripraviť aj metódou varenia v pare.
Výhody varenia mäsa v pare
Varenie v pare je metóda varenia za vlhka. Výsledkom je jemné a šťavnaté mäso vďaka použitiu pary. Pri varení mäsa v pare dochádza k minimálnemu zmršťovaniu a je to jedna z najzdravších metód varenia, pretože sa nepoužíva žiadny ďalší tuk.
Hoci sa pri tomto procese používa voda ako pri varení, mäso si zachováva viac živín, pretože sa nenachádza priamo vo vode, čo zabraňuje vyplavovaniu živín z mäsa.
- Bravčové mäso sa môže variť v pare v tradičnom parnom hrnci, ktorý sa umiestni na vrch hrnca, alebo pomocou stojana, ktorý sa umiestni na dno tesne zakrytého hrnca, ktorý umožňuje, aby sa jedlo zavesilo nad vodu.
- Varenie v pare sa môže uskutočniť aj pomocou elektrického parného hrnca alebo bambusového parného hrnca.
Varenie v pare je veľmi obľúbené v ázijskej kuchyni a najčastejšie sa bravčové mäso pred varením v pare pomelie, nakrája na kocky, kocky alebo plátky. V pare sa pripravujú aj rebrá. Často sa do mäsa primiešajú alebo sa naň nasypú iné prísady a potom sa dusia v pare.
Postup pri dusení mäsa v pare
- Pri varení bravčového mäsa v tradičnom parnom hrnci naplňte hrniec do polovice vodou a priveďte ho do úplného varu pri vysokej teplote.
- V závislosti od receptu sa do vody môžu pridať bylinky alebo iné dochucovadlá, ktoré sa počas dusenia dostanú do mäsa.
- Do parného hrnca vložte jednu vrstvu mäsa a parný hrniec umiestnite nad vriacu vodu, pričom dbajte na to, aby voda nevytekala cez otvory v parnom hrnci. Prikryte a varte po dobu uvedenú v danom recepte.
- Ak namiesto tradičného parného hrnca používate stojan alebo podnos na dne veľkého hrnca, pridajte do hrnca aspoň jeden centimeter vody a priveďte ho do varu. Bravčové mäso vložte do žiaruvzdornej misy a misu umiestnite na stojan v hrnci s vriacou vodou.
- Dbajte na to, aby voda nevrela nad žiaruvzdornou nádobou. Prikryte tesnou pokrievkou a varte primeraný čas. Skontrolujte, či je mäso dôkladne uvarené.
Tipy na varenie v pare:
- Bravčové mäso na kocky, plátky a rebrá pred varením v pare marinujte, aby získali výraznú chuť.
- Mäsu dodáte chuť pridaním prísad do vody na parenie, napríklad cibule, mrkvy, zeleru a čerstvého zázvoru.
- Spolu s mäsom môžete dusiť aj iné prísady, napríklad zeleninu, ale dbajte na to, aby ste nádobu nepreplnili.
- Ak chcete efektívne využiť čas pri príprave receptov, ktoré vyžadujú bravčové mäso a ryžu, varte bravčové mäso v pare nad ryžou počas varenia.
- Počas varenia neodstraňujte pokrievku z hrnca. To umožní únik tepla a pary, čím sa predĺži čas varenia.
Bravčové medailóniky na pare s citrusmi a koriandrom – recept
O tom, aké chutné je varenie pare, sa môžete presvedčiť v tomto voňavom recepte.
Ingrediencie na bravčové medailóniky na pare s citrusmi a koriandrom
- 600 g bravčovej panenky
- 1 lyžička celého ružového korenia
- 1 limetka
- 1 citrón
- ½ zväzku koriandra
- 200 g ryže basmati
- soľ
Postup na bravčové medailóniky na pare s citrusmi a koriandrom
- Ryžu opláchnite. Varte ju v dvojnásobnom množstve vody, kým nezmäkne a nevsiakne všetku vodu.
- Z bravčového mäsa odstráňte tuk a kožu. V mažiari rozdrvte zrnká ružového korenia a posypte nimi mäso. Podľa chuti osolíme. Limetku a citrón opláchnite pod horúcou vodou, osušte a nakrájajte na tenké plátky, pričom odstráňte semienka.
- Veľký parný hrniec vyložte plátkami citróna a limetky. Na vrch položte bravčové mäso. Koriander opláchnite, osušte a otrhajte listy. Na každý kúsok bravčového mäsa položte 1-2 listy.
- Položte nad hrniec s vriacou vodou a varte v pare 8-10 minút.
- Na servírovanie: Bravčové mäso podávajte s ryžou. V prípade potreby pridajte sójovú omáčku.
Bravčová panenka poskytuje naozaj veľa možností na rôzne kombinácie – môžete obmieňať koreniny, bylinky aj zeleninu, ktorú k nej naservírujete. Výborne sa k nej hodí ružičkový kel či mrkva. Výborná je aj so šalátom z quinoi. Nižšie nájdete ďalšie nápady na prípravu výborných jedál z panenky.
Medailóniky z bravčovej panenky dusené na víne – recept
Ak hľadáte inšpiráciu na iné zdravé jedlo z dusenej bravčovej panenky, vyskúšajte tento originálny recept. Pikantná chuť vína a citrónovej šťavy je rozhodne netradičná. Vďaka duseniu je bravčové mäso jemné a chutné. Tento pokrm môžete pripraviť aj s kuracím mäsom. Medailóniky môžete podávať s pečenými zemiakmi alebo domácimi cestovinami.
Ingrediencie na medailóniky z bravčovej panenky dusené na víne
- 1 bravčová panenka
- 2 vajcia
- 1 šálka strúhanky
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa (veľká a nakrájaná na hrubé plátky)
- 250 g šampiňónov (rozkrojených na polovicu)
- 1 šálka kuracieho vývaru
- 1/2 šálky bieleho vína
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1 lyžica kapár
Postup na medailóniky z bravčovej panenky dusené na víne
- Bravčovú panenku nakrájajte na porcie. Naklepte každý plátok na hrúbku pol centimetra.
- Bravčové plátky namočte do vajíčka a potom ich obaľte v strúhanke.
- V panvici rozohrejte olivový olej. Bravčové plátky opekajte približne 2-3 minúty z každej strany.
- Bravčové mäso vyberte z panvice a udržiavajte teplé. Do panvice nalejte víno a kurací vývar, pričom zoškrabte hnedé kúsky zo dna panvice a znížte teplotu.
- Do panvice vložte plátky cibule a hríby tak, aby pokryli dno. Potom na zeleninu položte kúsky mäsa. To zalejte citrónovou šťavou a posypte kaparami.
- Mäso varte v pare približne 20 minút alebo kým cibuľa a huby nezmäknú.
Ďalšie inšpirácie
Receptov s bravčovou panenkou je veľa, tu nájdete niektoré z nich:
- Bravčová panenka so smotanovo-syrovou omáčkou
- Bravčová panenka na stredomorský spôsob
- Bravčová panenka s kelovým prívarkom a pečenými rajčinami
- Cigánska pochúťka z bravčového mäsa
Zaujímavou a netradičnou kombináciou je spojenie dusenej panenky s ovocím. Ochutnajte tento skvelý šalát.
Ovocný šalát z bravčovej panenky – recept
K mäsu nemusí byť len kompót. Presvedčí vás o tom tento recept ozvláštnený makom a medom.
Ingrediencie na ovocný šalát z bravčovej panenky
- 1 bravčová panenka (nakrájaná na pásiky)
- 1/4 šálky grapefruitovej šťavy
- 2 lyžice červeného vínneho octu
- 1 lyžica rastlinného oleja
- 1 lyžička maku
- 2 lyžičky medu
- 1 lyžička dijonskej horčice
- 2 lyžičky rastlinného oleja
- 6 šálok miešanej listovej zeleniny
- 2 červené grapefruity (malé, olúpané a rozkrojené)
- 1 a 1/2 šálky hrozna (bez jadierok, rozpolené)
- 1 šálka jahôd
Postup na ovocný šalát z bravčovej panenky
- V malej miske vyšľahajte grapefruitovú šťavu, ocot, 1 lyžicu oleja, mak, med a horčicu, kým sa dobre nezmiešajú, odložte bokom. Na veľkej panvici s nepriľnavým povrchom zohrejte 2 lyžičky oleja na stredne silnom ohni.
- Pridajte prúžky panenky a varte asi 3 minúty alebo kým bravčové mäso ľahko nezhnedne.
- Na každý zo štyroch tanierov dajte 1 a 1/2 šálky šalátu, naň položte bravčové prúžky a okolo bravčového mäsa naaranžujte časti grapefruitu, hrozno a jahody. Šalát prelejte dresingom.
S bravčovou panenkou zažijete v kuchyni veľa zábavy pri vymýšľaní nových kombinácií. Veľa zdaru pri varení a dobrú chuť.
Ak dávate prednosť hovädziemu mäsu, vyskúšajte tiež recept na hovädzí Stroganov či dusené hovädzie.