Výborná hustá polievka plná zeleniny, ktorú oceníte nielen v zime.
Ingrediencie
- 4 čerstvé červené repy, neolúpané
- 60 až 80 g kyslej smotany
- mleté čierne korenie
- 2,1 litra hovädzieho vývaru
- Jedna 450 g plechovka celých olúpaných paradajok (s tekutinou), nahrubo nakrájaných
- 1 bobkový list
- 3 vetvičky čerstvého tymiánu
- 3 vetvičky petržlenu
- 1/4 hlávky kapusty (asi 225 g), očistenej od jadierok, nakrájanej na dvojcentimetrové kolieska a nastrúhanej
- 1/4 lyžičky rasce
- 4 strúčiky cesnaku, mleté
- 2 póry (len biela časť), pozdĺžne rozpolené a priečne nakrájané na tenké plátky
- 2 stonky zeleru, pozdĺžne rozpolené a priečne nakrájané na tenké plátky
- 45 g masla
- 2 lyžice plus 2 lyžičky soli
- 60 ml plus 3 lyžice červeného vínneho octu, plus viac na podávanie pri stole
- 2 lyžice nasekaného čerstvého kôpru
Postup
- Vo veľkom hrnci zalejte červenú repu studenou vodou do 2 cm. Vmiešajte 60 ml octu a 2 polievkové lyžice soli. Priveďte do varu, znížte teplotu a prikryté varte, kým nezmäkne, približne 30 minút.
- Červenú repu sceďte, ochlaďte a ošúpte. Červenú repu nakrájajte na kocky a odložte bokom.
- Vo veľkom hrnci na miernom ohni rozohrejte maslo. Pridajte zeler, pór, cesnak a rascu a prikryté za občasného miešania varte do mäkka asi 8 minút.
- Pridajte kapustu a za stáleho miešania varte asi 3 minúty.
- Vetvičky petržlenu, tymian a bobkový list zviažte kúskom kuchynského špagátu a pridajte do hrnca spolu s červenou repou, paradajkami a vývarom.
- Priveďte do varu, znížte teplotu a prikryté varte 10 minút, aby sa chute spojili.
- Vmiešajte zvyšné 3 lyžice octu a zvyšné 2 lyžičky soli. Podľa chuti dochuťte korením. Pri podávaní rozdeľte do teplých polievkových misiek, pridajte kopčeky kyslej smotany a posypte kôprom.
- Pri stole podávajte s ďalším octom.