PolievkyRecepty

Recept na boršč

Výborná hustá polievka plná zeleniny, ktorú oceníte nielen v zime.

Ingrediencie

  • 4 čerstvé červené repy, neolúpané
  • 60 až 80 g kyslej smotany
  • mleté čierne korenie
  • 2,1 litra hovädzieho vývaru
  • Jedna 450 g plechovka celých olúpaných paradajok (s tekutinou), nahrubo nakrájaných
  • 1 bobkový list
  • 3 vetvičky čerstvého tymiánu
  • 3 vetvičky petržlenu
  • 1/4 hlávky kapusty (asi 225 g), očistenej od jadierok, nakrájanej na dvojcentimetrové kolieska a nastrúhanej
  • 1/4 lyžičky rasce
  • 4 strúčiky cesnaku, mleté
  • 2 póry (len biela časť), pozdĺžne rozpolené a priečne nakrájané na tenké plátky
  • 2 stonky zeleru, pozdĺžne rozpolené a priečne nakrájané na tenké plátky
  • 45 g masla
  • 2 lyžice plus 2 lyžičky soli
  • 60 ml plus 3 lyžice červeného vínneho octu, plus viac na podávanie pri stole
  • 2 lyžice nasekaného čerstvého kôpru

Postup

  1. Vo veľkom hrnci zalejte červenú repu studenou vodou do 2 cm. Vmiešajte 60 ml octu a 2 polievkové lyžice soli. Priveďte do varu, znížte teplotu a prikryté varte, kým nezmäkne, približne 30 minút.
  2. Červenú repu sceďte, ochlaďte a ošúpte. Červenú repu nakrájajte na kocky a odložte bokom.
  3. Vo veľkom hrnci na miernom ohni rozohrejte maslo. Pridajte zeler, pór, cesnak a rascu a prikryté za občasného miešania varte do mäkka asi 8 minút.
  4. Pridajte kapustu a za stáleho miešania varte asi 3 minúty.
  5. Vetvičky petržlenu, tymian a bobkový list zviažte kúskom kuchynského špagátu a pridajte do hrnca spolu s červenou repou, paradajkami a vývarom.
  6. Priveďte do varu, znížte teplotu a prikryté varte 10 minút, aby sa chute spojili.
  7. Vmiešajte zvyšné 3 lyžice octu a zvyšné 2 lyžičky soli. Podľa chuti dochuťte korením. Pri podávaní rozdeľte do teplých polievkových misiek, pridajte kopčeky kyslej smotany a posypte kôprom.
  8. Pri stole podávajte s ďalším octom.

Kategorie:

Polievky | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang