Zeler + jablko = mňamka. Táto ultra jednoduchá zimná polievočka je voňavá, lahodná a u nás si našla svojich priaznivcov aj medzi nemilovníkmi zeleru. Jabĺčko pekne vyváži chuť zeleru a polievke dodá šmrnc.
Recept pre 4- 5 osôb
Potrebujeme:
- jeden stredne veľký zeler (cca. 500 g)
- 2 kyslejšie jablká (cca. 400 g)
- 2 stredne veľké cibule
- olivový olej
- soľ, mleté čierne korenie
Na rozmarínové krutóny:
- chlieb/iné pečivo
- za hrsť rozmarínu
- olivový olej
Zeleninu očistíme, cibuľu nakrájame na malé, zeler a jabĺčka na väčšie kocky. Cibuľu opražíme na olivovom oleji do sklovita, potom pridáme zeler a jablká a opražíme ďalšie dve minútky. Zalejeme vodou, tak aby hladina bola približne 1-2 cm nad zeleninou, osolíme a okoreníme.
Necháme zovrieť a pri miernej teplote varíme 25-30 minút. Keď je zeler mäkký, všetko rozmixujeme ponorným mixérom do hladka, ešte raz prevaríme a dochutíme podľa potreby.
Na rozmarínové krutóny nakrájame chlebík alebo iné pečivo na malé kocky. Rozmarín umyjeme a nasekáme na drobno. Následne na olivovom oleji chvíľku rozmarín opražíme a pridáme kocky chleba. Opekáme kým sú kocky zlatisté a krásne chrumkavé.