Recept na úžasný ľahký makový koláč s použitím kokosového mlieka a dokonca aj alternatívu bez cukru použitím banánov a trošky medu.
Naďabili sme u nej na makovú múku (z tmavého aj bieleho maku). Ide vlastne o pomletú vylisovanú sušinu z olejnatých semien maku. Pri múke sa pomocou lisovania za studena odstráni z maku olej a až následne sa mak zbavený oleja zomelie na jemnú múku.
Oproti mletému maku sa múka dá bezpečne použiť ako náhrada pšeničnej múky na pečenie koláčov, ba dokonca aj chleba. Maková múka na rozdiel od mletého maku obsahuje minimálne množstvo tuku a omega 6 mastnej kyseliny a dvojnásobok vlákniny, bielkovín, vitamínov a minerálov.
Potrebujeme
- 130 g makovej múky (môže byť aj múka z bieleho maku)
- 3 vajíčka
- 100 g trstinového cukru (alebo dva rozpučené banány a 1 pol. lyžicu medu pre bezcukrovú alternatívu)
- 3 polievkové lyžice kokosového oleja (alebo rastlinného)
- 2 dcl kokosového mlieka (môžeme použiť aj sójové alebo mandľové,…)
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
- ľubovoľné ovocie (my sme použili čerstvé slivky. Zavárané neodporúčame)
Tak teda tmavá či biela?
Recept je tak jednoduchý, že ho zvládne aj malá kuchárka či kuchár.
Všetky ingrediencie okrem múky a sliviek samozrejme; vyšľaháme mixérom. Až potom pomaly primiešame múku a poukladáme ovocie.
Zmes vylejeme do vymastenej formy, či menšiho plechu a pečieme cca 25 min v teplovzdušnej rúre pri 180°C.
Alternatíva číslo 2
Bezlepkový koláč z bielej makovej múky / bez cukru
Recept je úplne rovnaký, len sme miesto cukru použili dva rozmačkané banány a lyžicu medu. Alebo môžete použiť sladidlo na ktoré ste doma zvyknutí.
Na vrch sme „rozpučili“ ešte jeden banán a koláč posypali lieskovými orieškami, ktoré sme vopred zľahka opražili na suchej panvici, aby krajšie voňali aj chutili.