Tento bimbap je minimálne natoľko rozmanitý ako samotné mesto Berlín. Inšpirovaný tradičným kórejským jedlom, ovplyvnený i vietnamskou, izraelskou a západnou kuchyňou. Chutné jedlo, ktoré svojou dynamikou pripomína hlavné mesto Nemecka.
PRÍSADY:
- jedno veľké vajce (voľný chov alebo bio)
- 100 g filety z jahňaťa
- 150 g ryže
- plná hrsť vodného špenátu
- 1 Pak Choi
- plná hrsť šampiňónov
- 1 karotka
- 1 šalotka
- plná hrsť cíceru
- 1 pór
- 1 uhorka
- 50 g kyslej kapusty
- 3 polievkové lyžice gochujang (kórejská čilipasta)
- 1 kávová lyžička javorového sirupu
- 20 ml kukuričného sirupu
- olej
- morská soľ a korenie
- štipka cayenského korenia
- 1 kávová lyžička Ras el hanout
- 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
- 1 polievková lyžica sladkej sójovej omáčky
- 1 kávová lyžička paradajkového pretlaku
- 1 kávová lyžička medovej horčice
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- sezamové semienka (čierne i biele)
- štipka muškátového orecha
- štipka kôpru
- 1 polievková lyžica masla
Postup
Zatiaľ čo sa varí voda, pokrájame mäso na menšie kúsky a marinujeme ho v zmesi z paradajkového pretlaku, pretlačeného cesnaku, cibule nakrájanej na malé kocky, štipky cayenského korenia, sójovej omáčky, soli a 20ml olivového oleja. Na pásiky nakrájanú uhorku zmiešame s kôprom, jemne posekaným cesnakom, trochou morskej soli a odložíme nabok.
Zapekaciu misku vložíme do rozohriatej trúby na 150°C, opražíme ostatnú zeleninu na veľkej panvici a taktiež ju odložíme nabok. Najemno nakrájanú cibuľu pečieme na masle do zosklovatenia. Následne pridáme trochu kyslej smotany a ochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom.
Osušíme cícer, opečieme ho na oleji s jednou čajovou lyžičkou Ras el hanout. Vodný špenát opečieme s nakrájaným cesnakom na troche oleja, dochutíme soľou.
Pak Choi rozdelíme na menšie kúsky, ktoré následne opražíme s trochou cesnaku a sladkou sójovou omáčkou. Karotku nakrájame na malé pásiky a opečieme ich na masle s trochou soli, korenia a javorového sirupu. Odložíme ich nabok. Taktiež samostatne na masle opražíme šampiňóny s muškátovým orieškom, korením, soľou, medovou horčicou a šalotkou.
Keď všetky druhy zeleniny sú okorenené a opečené, marinované mäso opečieme na panvici. Uvarenú ryžu pridáme do predhriatej, tukom vytretej zapekacej misy, na ryžu navrstvíme všetku zeleninu tak, že jej stred tvorí mäso a žĺtok. Posypeme sezamovými semiačkami.
Gochujang zmiešame s trochou kukuričného sirupu, soli a korenia. Pridáme najemno pokrájaný pór a opražené sezamové semienka. Tým vytvoríme lákavú pálivo-sladkú omáčku. Čilipastu servírujeme samostatne v malej mištičke.