Recept pripomína tradičný jablkový koláč, namiesto jabĺk prekvapí krémová náplň s chutnými kúskami banánov.
Suroviny
Na korpus:
- 2 a 1/2 šálky hladkej múky
- 1 lyžička soli
- 6 lyžíc (90 g) masla
- 2/3 šálky stuženého rastlinného tuku
- 1/2 šálky ľadovej vody
Na náplň:
- 1 a 3/4 šálky plnotučného mlieka
- 1/2 šálky šľahačkovej smotany
- 1/2 šálky kryštálového cukru
- 1/8 lyžičky soli
- 4 veľké žĺtky
- 1/4 šálky kukuričného škrobu
- 1 a 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- 2 lyžice masla
- 4 banány
- 1 šálka šľahačkovej smotany (na šľahačku)
- 2 lyžice práškového cukru (na šľahačku)
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu (na šľahačku)
Postup
- Pripravte si cesto.
- Vo veľkej miske spolu vymiešajte múku a soľ. Pridajte maslo a rastlinný tuk. Pomocou noža na cesto alebo dvoch vidličiek vmiešajte do zmesi maslo a tuk.
- Odmerajte 1/2 šálky vody v hrnčeku. Pridajte ľad. Premiešajte. Z neho odmerajte 1/2 šálky (120 ml) vody, pretože ľad sa trochu roztopil. Pridajte studenú vodu po 1 polievkovej lyžici (15 ml) a po pridaní každej polievkovej lyžice premiešajte gumovou stierkou alebo drevenou lyžicou.
- Koláčové cesto preneste na pomúčenú pracovnú plochu. Pomocou pomúčených rúk cesto preložte do seba, kým sa múka úplne nezapracuje do tukov.
- Vytvarujte z neho guľu. Ostrým nožom ho rozrežte na polovicu.
- Každý časť zabaľte do potravinovej fólie.
- Uložte do chladničky na minimálne 2 hodiny a maximálne na 5 dní.
- Po vychladnutí koláčového cesta predhrejte rúru na 190 °C. Na pomúčenej pracovnej ploche rozvaľkajte jeden z plátov vychladnutého cesta (ak ste pripravili celý recept na koláčové cesto – druhú polovicu cesta môžete v tomto čase zamraziť).
- Cesto opatrne vložte do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie. Prstami ho zastrčte dovnútra a uistite sa, že je hladké. Pomocou malého nožíka orežte prebytočné cesto na okrajoch.
- Pripravený koláčový korpus schladíme 30 minút
- Vychladnutý koláčový korpus prekryte papierom na pečenie a naplňte koláčovým závažím alebo sušenými fazuľami a potom pečte, kým koláčová kôrka ľahko nezhnedne, približne 20 minút. Opatrne odstráňte fóliu (a závažia) a pokračujte v pečení, kým nie je kôra hlbšie hnedá, približne ďalších 5 minút.
- Koláčový korpus preložte na mriežku, aby úplne vychladol, kým pripravíte náplň.
- Mlieko, smotanu, cukor a soľ zmiešajte v strednom hrnci na miernom ohni. Šľahajte, kým sa všetok cukor nerozpustí, a potom za občasného šľahania priveďte do mierneho varu. Keď sa mliečna zmes začne variť, rýchlo vyšľahajte žĺtky a kukuričný škrob v stredne veľkej žiaruvzdornej miske, kým nezhustnú.
- Veľmi pomaly prilievajte 1 šálku vriaceho mlieka, aby sa žĺtková zmes mierne zohriala. Potom veľmi pomalým prúdom zašľahajte žĺtkovú zmes. Za stáleho šľahania varte, kým zmes nezhustne a na povrchu nezačnú praskať veľké bubliny, približne 1 minútu. Odstavte panvicu z ohňa a zašľahajte vanilkový extrakt a maslo.
- Vzniknú vám asi 3 šálky náplne. Priamo na teplý puding položte kúsok plastovej fólie, aby sa na povrchu nevytvorila „koža“.
- Nechajte 15 minút vychladnúť.
- Nakrájajte 2 banány a plátky naaranžujte do vychladnutého koláčového korpusu.
- Na vrch rozotrite vychladnutú náplň. Priamo na plnku položte kúsok plastovej fólie, aby sa nevytvorila koža. Uložte do chladničky na minimálne 4 hodiny a maximálne na 1 deň.
- Keď je pripravený na podávanie, pripravte šľahačku.
- Pomocou mixéra šľahajte smotanu, cukor a vanilku na stredne vysokej rýchlosti, kým sa nevytvoria tuhé špičky, približne 5 minút. Rozotrite ju alebo naneste na vychladnutý koláč. Nakrájajte 2 zvyšné banány a ozdobte nimi koláč.