Recepty

Recept na banánový koláč

Recept pripomína tradičný jablkový koláč, namiesto jabĺk prekvapí krémová náplň s chutnými kúskami banánov.

Suroviny

Na korpus:

  • 2 a 1/2 šálky hladkej múky
  • 1 lyžička soli
  • 6 lyžíc (90 g) masla
  • 2/3 šálky stuženého rastlinného tuku
  • 1/2 šálky ľadovej vody

Na náplň:

  • 1 a 3/4 šálky plnotučného mlieka
  • 1/2 šálky šľahačkovej smotany
  • 1/2 šálky kryštálového cukru
  • 1/8 lyžičky soli
  • 4 veľké žĺtky
  • 1/4 šálky kukuričného škrobu
  • 1 a 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 2 lyžice masla
  • 4 banány
  • 1 šálka šľahačkovej smotany (na šľahačku)
  • 2 lyžice práškového cukru (na šľahačku)
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu (na šľahačku)

Postup

  1. Pripravte si cesto.
  2. Vo veľkej miske spolu vymiešajte múku a soľ. Pridajte maslo a rastlinný tuk. Pomocou noža na cesto alebo dvoch vidličiek vmiešajte do zmesi maslo a tuk.
  3. Odmerajte 1/2 šálky vody v hrnčeku. Pridajte ľad. Premiešajte. Z neho odmerajte 1/2 šálky (120 ml) vody, pretože ľad sa trochu roztopil. Pridajte studenú vodu po 1 polievkovej lyžici (15 ml) a po pridaní každej polievkovej lyžice premiešajte gumovou stierkou alebo drevenou lyžicou.
  4. Koláčové cesto preneste na pomúčenú pracovnú plochu. Pomocou pomúčených rúk cesto preložte do seba, kým sa múka úplne nezapracuje do tukov.
  5. Vytvarujte z neho guľu. Ostrým nožom ho rozrežte na polovicu.
  6. Každý časť zabaľte do potravinovej fólie.
  7. Uložte do chladničky na minimálne 2 hodiny a maximálne na 5 dní.
  8. Po vychladnutí koláčového cesta predhrejte rúru na 190 °C. Na pomúčenej pracovnej ploche rozvaľkajte jeden z plátov vychladnutého cesta (ak ste pripravili celý recept na koláčové cesto – druhú polovicu cesta môžete v tomto čase zamraziť).
  9. Cesto opatrne vložte do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie. Prstami ho zastrčte dovnútra a uistite sa, že je hladké. Pomocou malého nožíka orežte prebytočné cesto na okrajoch.
  10. Pripravený koláčový korpus schladíme 30 minút
  11. Vychladnutý koláčový korpus prekryte papierom na pečenie a naplňte koláčovým závažím alebo sušenými fazuľami a potom pečte, kým koláčová kôrka ľahko nezhnedne, približne 20 minút. Opatrne odstráňte fóliu (a závažia) a pokračujte v pečení, kým nie je kôra hlbšie hnedá, približne ďalších 5 minút.
  12. Koláčový korpus preložte na mriežku, aby úplne vychladol, kým pripravíte náplň.
  13. Mlieko, smotanu, cukor a soľ zmiešajte v strednom hrnci na miernom ohni. Šľahajte, kým sa všetok cukor nerozpustí, a potom za občasného šľahania priveďte do mierneho varu. Keď sa mliečna zmes začne variť, rýchlo vyšľahajte žĺtky a kukuričný škrob v stredne veľkej žiaruvzdornej miske, kým nezhustnú.
  14. Veľmi pomaly prilievajte 1 šálku vriaceho mlieka, aby sa žĺtková zmes mierne zohriala. Potom veľmi pomalým prúdom zašľahajte žĺtkovú zmes. Za stáleho šľahania varte, kým zmes nezhustne a na povrchu nezačnú praskať veľké bubliny, približne 1 minútu. Odstavte panvicu z ohňa a zašľahajte vanilkový extrakt a maslo.
  15. Vzniknú vám asi 3 šálky náplne. Priamo na teplý puding položte kúsok plastovej fólie, aby sa na povrchu nevytvorila „koža“.
  16. Nechajte 15 minút vychladnúť.
  17. Nakrájajte 2 banány a plátky naaranžujte do vychladnutého koláčového korpusu.
  18. Na vrch rozotrite vychladnutú náplň. Priamo na plnku položte kúsok plastovej fólie, aby sa nevytvorila koža. Uložte do chladničky na minimálne 4 hodiny a maximálne na 1 deň.
  19. Keď je pripravený na podávanie, pripravte šľahačku.
  20. Pomocou mixéra šľahajte smotanu, cukor a vanilku na stredne vysokej rýchlosti, kým sa nevytvoria tuhé špičky, približne 5 minút. Rozotrite ju alebo naneste na vychladnutý koláč. Nakrájajte 2 zvyšné banány a ozdobte nimi koláč.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang