Suroviny
- 4 menšie baklažány
- šálka hustej bešamelovej omáčky
- 100 g ementálu
- trocha strúhanky
- petržlenová vňať
- 1/2 šálky oleja
- soľ
- čierne korenie
- trocha hladkej múky
- 1 dcl kyslej smotany
Na bešamelovú omáčku potrebujeme:
- 50 g masla
- 1 plnú lyžicu hladkej múky
- ½ menšej cibule
- soľ
- bobkový list
- mleté čierne korenie
- približne 500 ml mlieka
Postup
Príprava bešamelovej omáčky: Najskôr si pripravíme bledú zápražku, ktorú urobíme z masla a múky a po častiach do nej vmiešame studené mlieko. Potom pridáme taktiež pokrájanú cibuľu, soľ, koreniny a varíme približne 20 minút.
Nakoniec omáčku precedíme. Olúpané baklažány po dĺžke rozkrojíme a polovice v strede trošku vydlabeme. Osolíme a necháme ich 1 hod mäknúť. Potom ich obalíme v múke, na oleji opražíme a necháme odkvapkať.
Vydlabeme vnútornú dreň, ale opatrne, aby sme nepoškodili šupku. Dreň buď najemno nasekáme , prípadne prelisujeme, pridáme bešamel, polovicu strúhaného syra a okoreníme. Všetko poriadne premiešame a touto zmesou napĺňame opražené šupky.
Ohňovzdornú misu vymastíme olejom, dáme do nej naplnené baklažány. Posypeme ich petržlenovou vňaťou, zvyškom syra a strúhankou. Pokvapkáme olejom a dáme piecť do rúry. Pri podávaní môžeme poliať kyslou smotanou.