PečivoRecepty

Bagel – recept

Bagel je rožok, ktorý má pôvod v židovskej komunite v Poľsku. Tradične sa ručne tvaruje z kysnutého cesta do veľkosti krúžku, ktorý sa najprv krátko povarí vo vode a potom sa upečie. Výsledkom je husté vnútro s hnedastým a mierne chrumkavým zovňajškom.

Cesto je najlepšie nechať odpočívať v chladničke cez noc a dopiecť ráno.

Suroviny

Na cesto

  • 1 lyžica javorového sirupu alebo sirupu z jačmenného sladu
  • 2 a ¼ lyžičky aktívneho sušeného droždia
  • 1 a ¼ šálky teplej vody
  • 540 g chlebovej múky
  • 2 lyžičky morskej soli

Na polevu

  • 1 bielok
  • 1 lyžica vody
  • sezamové semienka (voliteľné)

Postup

  1. V malej miske zmiešajte javorový sirup, droždie a vodu a nechajte 5 minút kysnúť.
  2. Do misy s hákom na miesenie cesta vložte múku, soľ a zmes droždia.
  3. Miešajte na stredne nízkych otáčkach 5 až 7 minút. Ak je cesto po 3 minútach veľmi suché, pridajte 1 polievkovú lyžicu vody. (neodporúčame miešať toto cesto bez mixéra, je to tuhé cesto, ktoré sa takto pekne uhladí).
  4. Cesto preneste na pracovnú plochu a hneťte 2 až 3 minúty, kým nie je hladké a sotva lepkavé, potom ho sformujte do gule a vložte do veľkej misy.
  5. Prikryte fóliou a odložte na teplé miesto na 60 až 90 minút, kým cesto nevykysne.
  6. Dva plechy na pečenie vyložte papierom.
  7. Cesto vyklopte na pracovnú plochu a rozdeľte na 8 častí.
  8. Z každého kúska vytvorte guľu tak, že ho na pracovnej doske vyvaľkáte rukou. Pri práci nechajte cesto, s ktorým nepracujete, zakryté fóliou.
  9. Na pracovnú dosku nakvapkajte niekoľko kvapiek vody. Každú guľôčku cesta zrolujte do tvaru povrazu dlhého asi 9 cm a spojte do obruče tak, aby uprostred ostala diera.
  10. Každý kus položte na plech na pečenie.
  11. Vrchné časti poprášte veľmi malým množstvom múky, aby sa fólia neprilepila na cesto. Prikryte fóliou a nechajte v chladničke cez noc.
  12. Na druhý deň ráno vyberte plechy z chladničky a nechajte ich 1 hodinu stáť pri izbovej teplote.
  13. Predhrejte rúru na 220 °C.
  14. Pripravte vodu na varenie.
  15. Vo veľkom hrnci priveďte do varu dva litre vody s 1 a ½ lyžice javorového sirupu, 2 lyžičky jedlej sódy a ½ lyžice soli.
  16. Do hrnca pridajte 3 bagely (alebo toľko, koľko sa ich tam pohodlne zmestí).
  17. Každú stranu varte 1 minútu.
  18. Bagely preložte späť na plech a otočte ich tak, aby boli hladkou stranou hore. Opakujte so zvyšnými bagelmi.
  19. Pripravte si polevu: v malej miske vyšľahajte bielok s vodou.
  20. Bagely potrieme vajíčkom a posypeme korením.
  21. Pečte 14 až 18 minút alebo kým nie sú jemne zlatohnedé.

Kategorie:

Pečivo | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang