NátierkyReceptyVegan/Vegetarian

Recept na avokádový mutabal

Mutabal je arabský dip, ktorý sa najčastejšie pripravuje z baklažánu. Tu nájdete verziu s avokádom a limetkou.

Ingrediencie

  • 2 veľké zrelé avokáda
  • 1 stredne veľká limetka
  • 1 lyžica neutrálneho oleja, napríklad repkového alebo slnečnicového
  • 1/2 stredne veľkej papriky serrano alebo jalapeño
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1/2 lyžičky soli a podľa potreby viac
  • 1/4 šálky tahini
  • 1/4 pohára plnotučného jogurtu
  • extra panenský olivový olej na pokvapkanie
  • pita chlieb na podávanie

Postup

  1. Rozpoľte avokáda a zbavte ich kôstok. Dužinu vydlabte do malej misky. Rozpoľte limetku a vytlačte šťavu z jednej polovice na avokádo (zvyšnú polovicu si nechajte). Avokádo roztlačte vidličkou na kašu.
  2. Orežte a zbavte semien papriku serrano alebo jalapeño. Vložte ju do mažiara, pridajte 1 strúčik cesnaku a 1/2 lyžičky soli a rozdrvte na kašu.
  3. Pastu presuňte do stredne veľkej misy. Pridajte tahini, plnotučný jogurt a šťavu z odloženej polovice limetky a premiešajte, kým sa nespoja.
  4. Avokádo pridajte ho do zmesi tahini a jemne premiešajte, aby sa spojilo. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte ďalšou soľou.
  5. Preneste do servírovacej misy a pokvapkajte extra panenským olivovým olejom. Vychutnajte si pri izbovej teplote alebo studené s pita chlebom.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang