Ak ste niekedy premýšľali, ako rozrezať granátové jablko a zbaviť ho semien, tento postup je pre vás.
Suroviny
- granátové jablko
Postup
- Ostrým nožom odrežte 1/2 cm od stopky granátového jablka a položte ho reznou stranou nadol na dosku na krájanie. Koniec granátového jablka, ktorý vyzerá ako koruna, by mal byť na vrchu.
- Pomocou príborového noža vyrežte kruh pod malým uhlom okolo korunky granátového jablka a vyrežte ju.
- Všimnite si jemné ryhy pozdĺž vonkajšej strany granátového jablka. Nožom narežte pozdĺž týchto hrebienkov, tesne cez červenú časť šupky granátového jablka, od konca koruny po koniec stopky.
- Mali by ste urobiť približne 6 rezov. Ak hrebene necítite, nerobte si s tým starosti. Urobte len niekoľko jemných rezov (nie tak hlbokých, aby ste preťali semienka pod nimi) zhora nadol okolo granátového jablka.
- Pomocou prstov jemne roztvorte granátové jablko. Malo by sa ľahko otvoriť a odhaliť semená.
- Pokračujte v otváraní jednotlivých častí. Ak ste urobili 6 rezov, môžete vypáčiť 6 častí. Pomôže vám, ak budete pracovať v blízkosti veľkej misy alebo nad ňou. Pri otváraní ovocia sa tak všetky voľné semená dostanú do misky.
- V miske prstami oddeľte semená od šupky a blán.
- Ak chcete, môžete misku čiastočne naplniť vodou. Semená klesnú na dno vody, zatiaľ čo kúsky blán budú plávať na povrchu, čo uľahčí oddelenie blán od semien.
- Keď skončíte s odstraňovaním semienok granátového jablka zo šupky a blán, odstráňte blany z vrchnej časti vody a semienka z vody preceďte.
- Semienka dajte do servírovacej misky a chrumkajte. Dávajte pri tom pozor. Semienka, ktoré spadnú na svetlý koberec a potom sa rozmliaždia, spôsobia zafarbenie.
- Konzumujte ihneď alebo ich skladujte vychladené v chladničke vo vzduchotesnej nádobe 3 až 4 dni.