Tento espresso nápoj predstavuje ľahšiu verziu latte. Ideálny vtedy, keď sa chce dopriať kofeín bez ďalších kalórií.
Suroviny
- 2 šálky espressa
- ¼ šálky plnotučnej mliečnej peny
Postup
- Príprava espressa: Pomocou kávovaru alebo ručného kávovaru pripravte jednu dávku espressa a nalejte ju do hrnčeka.
- Mlieko pripravte na pare (kávovar) alebo ho ohrejte na horúco. Mlieko zohrejte na 65 °C (má byť horúce na dotyk, ale nie vriace). Merajte potravinárskym teplomerom alebo môžete približne skúšať prstom.
- Mlieko speňte. Na napenenie mlieka použite kávovar, napeňovač mlieka, french press alebo šľahač.
- Na macchiato potrebujete veľa „suchej peny“ (nadýchanej hmoty). Na tento typ peny je skvelý napeňovač mlieka.
- Pomocou lyžice odoberte vrchnú časť peny (suchú penu) a jemne ju položte na vrch espressa. Na jeden nápoj by ste mali použiť približne ¼ šálky peny.