Hlavné jedláRecepty

Ako pripraviť farro – recept

Farro je taliansky názov pre tri formy starodávnej pšenice. Farro, ktoré sa zvyčajne nájde v obchode, je odroda emmer. Ide o rustikálne pšeničné zrná, ktoré sú ideálne do šalátov, polievok aj samostatne.

Suroviny

  • 1 šálka neuvareného a prepláchnutého farro
  • 1 lyžica extra panenského olivového oleja
  • 1/2 lyžice citrónovej šťavy, viac podľa chuti
  • 1/2 lyžice čerstvých tymiánových listov
  • 1 strúčik cesnaku
  • ¼ lyžičky dijonskej horčice
  • ½ lyžičky morskej soli
  • mleté čierne korenie
  • ½ šálky nasekanej petržlenovej vňate
  • štipka vločiek červenej papriky (nepovinné)

Postup

  1. Naplňte stredne veľký hrniec do polovice vodou a priveďte ho do varu.
  2. Pridajte farro, znížte teplotu a varte, kým farro nezmäkne ale stále zostane al dente – 15 až 20 minút (môže byť aj viac, závisí od odrody, ktorú použijete).
  3. Farro sceďte, rozložte na veľký tanier alebo plech a nechajte 20 minút chladnúť a sušiť. Tým sa zabráni ďalšiemu zaparovaniu, ktoré by spôsobilo kašovitosť.
  4. Pripravte citrónovo-bylinkový dresing: Vo veľkej mise zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, tymián, pretlačený cesnak, horčicu, soľ a korenie. Pridajte farro a premiešajte. Vmiešajte petržlenovú vňať a vločky červenej papriky, ak ich používate.
  5. Podľa chuti dochuťte a podávajte.

TIP: Uvarené farro možno skladovať v chladničke až 5 dní.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang