DezertyRecepty

Ako pripraviť Crème Brûlée – recept

Ak sa hľadá najlepší recept na Crème Brûlée, toto je on. Tento Crème Brûlée je bohato krémový a v tomto recepte je popísaný každý krok jeho prípravy.

Suroviny

  • 2 šálky hustej smotany
  • 10 lyžíc cukru (rozdelených)
  • 1 vanilkový lusk (alebo 1 lyžička vanilkového extraktu)
  • 4 veľké žĺtky
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 lyžičky soli
  • 4 lyžice cukru (na polevu Brûlée)

Postup

  1. Predhrejte rúru na 160 °C s mriežkou v strednej polohe.
  2. Umiestnite šesť formičiek na Crème Brûlée na plech na pečenie.
  3. Vanilkový lusk rozdeľte na polovicu a tupou stranou noža vyškrabte semienka.
  4. V stredne veľkom hrnci zmiešajte hustú smotanu, 4 lyžice cukru, vanilkový struk, semienka vanilkového struku a soľ. Varte na miernom ohni, kým nezačne vrieť.
  5. Keď sa smotana začne variť, odstráňte hrniec z ohňa, prikryte a nechajte 15 minút odstáť, aby sa vanilkové zrnko dostalo do smotany. (Ak nahrádzate vanilkový lusk vanilkovým extraktom, tento krok vynechajte.)
  6. Keď je krém takmer hotový, oddeľte vajcia. Žĺtky dajte do stredne veľkej misy na miešanie, bielky si nechajte na iný účel.
  7. Do žĺtkov zašľahajte zvyšných 6 lyžíc cukru (nespájajte vajcia s cukrom príliš skoro pred zmiešaním s teplým krémom, aby vaječná zmes nevytvorila hrudky).
  8. Za stáleho šľahania žĺtkov pomaly pridávajte tenkým prúdom jednu naberačku (asi 1/3 šálky) horúcej smotany. Takto postupujte ešte dvakrát alebo trikrát. Potom pridajte aj vanilkový extrakt.
  9. Zmes preceďte cez jemné sitko do druhej misy a vyhoďte vanilkový struk (precedenie tiež pomôže oddeliť všetky malé kúsky vajec, ktoré sa mohli zrážať).
  10. Rozdeľte krém do formičiek a každú naplňte až po vnútorný okraj, teda asi do troch štvrtín.
  11. Priveďte do varu kanvicu alebo hrniec s vodou. Naplňte horúcou vodou plech s formičkami s krémom, kým voda nedosiahne približne dve tretiny steny formičiek. Vyhnite sa striekaniu vody do krémov.
  12. Vložte plech do rúry a pečte 38 až 40 minút.
  13. Keď je Crème Brûlée hotový, mal by sa v strede rovnomerne kolísať, keď sa dotknete stredu, mal by trochu pružiť. Ak boky držia pevne, ale stred sa kníše, ešte nie sú celkom hotové.
  14. Po vybratí z rúry nechajte krémy vychladnúť vo vode, kým nebudete môcť bezpečne zdvihnúť formičky za okraj prstami. To by malo trvať asi 15 minút, v závislosti od toho, aké máte citlivé prsty.
  15. Po vybratí z vodného kúpeľa nechajte každý krém odpočívať na chladiacej mriežke ešte asi 15 minút. Lyžicou odoberte z vrchnej časti všetky bublinky, potom každú formičku prikryte plastovou fóliou a uložte do chladničky. Pred podávaním chladíme aspoň 4 hodiny alebo až 4 dni.
  16. Keď sú krémy pripravené na podávanie, vyberte ich z chladničky. Povrch každého krému rovnomerne posypte asi 1 lyžičkou kryštálového cukru. Pri posýpaní krémy otáčajte, aby sa povrch rovnomerne pokryl cukrom.
  17. Zapáľte horák. Plameň držte asi 4 cm od povrchu cukru. Krúživým pohybom pohybujte plameňom po povrchu. Cukor sa najprv začne perliť a nakoniec stuhne do tvrdej cukrovej kôrky.
  18. Každý z krémov posypte ďalšou lyžičkou cukru a povrch opäť opaľujte.
  19. Na konzumáciu použite okraj lyžice, aby ste jemne rozlomili tvrdý cukrový povrch a nabrali trochu krému. Dbajte na to, aby ste do každého sústa dostali krehkú polevu aj krémový krém.

Kategorie:

Dezerty | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang