Ak sa hľadá najlepší recept na Crème Brûlée, toto je on. Tento Crème Brûlée je bohato krémový a v tomto recepte je popísaný každý krok jeho prípravy.
Suroviny
- 2 šálky hustej smotany
- 10 lyžíc cukru (rozdelených)
- 1 vanilkový lusk (alebo 1 lyžička vanilkového extraktu)
- 4 veľké žĺtky
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1/4 lyžičky soli
- 4 lyžice cukru (na polevu Brûlée)
Postup
- Predhrejte rúru na 160 °C s mriežkou v strednej polohe.
- Umiestnite šesť formičiek na Crème Brûlée na plech na pečenie.
- Vanilkový lusk rozdeľte na polovicu a tupou stranou noža vyškrabte semienka.
- V stredne veľkom hrnci zmiešajte hustú smotanu, 4 lyžice cukru, vanilkový struk, semienka vanilkového struku a soľ. Varte na miernom ohni, kým nezačne vrieť.
- Keď sa smotana začne variť, odstráňte hrniec z ohňa, prikryte a nechajte 15 minút odstáť, aby sa vanilkové zrnko dostalo do smotany. (Ak nahrádzate vanilkový lusk vanilkovým extraktom, tento krok vynechajte.)
- Keď je krém takmer hotový, oddeľte vajcia. Žĺtky dajte do stredne veľkej misy na miešanie, bielky si nechajte na iný účel.
- Do žĺtkov zašľahajte zvyšných 6 lyžíc cukru (nespájajte vajcia s cukrom príliš skoro pred zmiešaním s teplým krémom, aby vaječná zmes nevytvorila hrudky).
- Za stáleho šľahania žĺtkov pomaly pridávajte tenkým prúdom jednu naberačku (asi 1/3 šálky) horúcej smotany. Takto postupujte ešte dvakrát alebo trikrát. Potom pridajte aj vanilkový extrakt.
- Zmes preceďte cez jemné sitko do druhej misy a vyhoďte vanilkový struk (precedenie tiež pomôže oddeliť všetky malé kúsky vajec, ktoré sa mohli zrážať).
- Rozdeľte krém do formičiek a každú naplňte až po vnútorný okraj, teda asi do troch štvrtín.
- Priveďte do varu kanvicu alebo hrniec s vodou. Naplňte horúcou vodou plech s formičkami s krémom, kým voda nedosiahne približne dve tretiny steny formičiek. Vyhnite sa striekaniu vody do krémov.
- Vložte plech do rúry a pečte 38 až 40 minút.
- Keď je Crème Brûlée hotový, mal by sa v strede rovnomerne kolísať, keď sa dotknete stredu, mal by trochu pružiť. Ak boky držia pevne, ale stred sa kníše, ešte nie sú celkom hotové.
- Po vybratí z rúry nechajte krémy vychladnúť vo vode, kým nebudete môcť bezpečne zdvihnúť formičky za okraj prstami. To by malo trvať asi 15 minút, v závislosti od toho, aké máte citlivé prsty.
- Po vybratí z vodného kúpeľa nechajte každý krém odpočívať na chladiacej mriežke ešte asi 15 minút. Lyžicou odoberte z vrchnej časti všetky bublinky, potom každú formičku prikryte plastovou fóliou a uložte do chladničky. Pred podávaním chladíme aspoň 4 hodiny alebo až 4 dni.
- Keď sú krémy pripravené na podávanie, vyberte ich z chladničky. Povrch každého krému rovnomerne posypte asi 1 lyžičkou kryštálového cukru. Pri posýpaní krémy otáčajte, aby sa povrch rovnomerne pokryl cukrom.
- Zapáľte horák. Plameň držte asi 4 cm od povrchu cukru. Krúživým pohybom pohybujte plameňom po povrchu. Cukor sa najprv začne perliť a nakoniec stuhne do tvrdej cukrovej kôrky.
- Každý z krémov posypte ďalšou lyžičkou cukru a povrch opäť opaľujte.
- Na konzumáciu použite okraj lyžice, aby ste jemne rozlomili tvrdý cukrový povrch a nabrali trochu krému. Dbajte na to, aby ste do každého sústa dostali krehkú polevu aj krémový krém.