Recepty

Recept na pravý nemecký zemiakový šalát

Každý, či už je Nemec alebo nie, tento šalát skrátka miluje. Je skvelý na všedný deň, ale aj na špeciálne príležitosti. Ak ste si začínali myslieť, že vás už žiaden šalát neprekvapí, tento vás presvedčí o opaku.

Ingrediencie

  • 3 šálky olúpaných zemiakov nakrájaných na kocky
  • 4 plátky slaniny
  • 1 malá cibuľa nakrájaná na kocky
  • ¼ šálky bieleho octu
  • 1 a ½ lyžice bieleho cukru alebo viac – podľa chuti
  • 1 lyžička soli
  • ⅛ lyžička mletého čierneho korenia
  • 1 lyžica nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • voda

Postup

  1. Zemiaky vložte do veľkého hrnca a pridajte vodu tak, aby boli pokryté aspoň 1 až 2 cm a priveďte ich do varu. Zemiaky varte, kým nie sú ľahko prepichnuteľné vidličkou, približne 10 minút. Sceďte ich a odložte bokom, aby vychladli.
  2. Slaninu dajte do veľkej hlbokej panvice. Smažte ju 10 až 12 minút na stredne silnom ohni, kým nezhnedne a nie je chrumkavá, podľa potreby ju otáčajte.
  3. Slaninu preložte na tanier vystlaný papierovou utierkou a po vychladnutí ju rozdrvte. Tuk zo slaniny nechajte v panvici.
  4. Cibuľu varte na slaninovom tuku na strednom ohni, kým nezhnedne, 6 až 8 minút. Do panvice pridajte ocot, cukor, vodu, soľ a korenie. Priveďte do varu.
  5. Po uvarení pridajte zemiaky a 1/2 rozdrobenej slaniny. Varte, kým sa zmes neprehreje, 3 až 4 minúty.
  6. Teplý zemiakový šalát preložte na tanier a posypte zvyšnou slaninou. Ozdobte petržlenovou vňaťou.

TIP na dochutenie: Do šalátu Nemci pôvodne pridávali 3 lyžice cukru, ale niektorí si myslia, že je to príliš sladké. Preto odporúčame začať s 1 a 1/2 lyžice a pridať viac cukru podľa chuti.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang