Hlavné jedláRecepty

Recept na ružičkový kel v slanine

Recept, v ktorom sa spája slanú chuť slaniny so sladkou glazúra z javorového sirupu. Vďaka tomuto spojeniu získava zapečený ružičkový kel výnimočnú chuť.

Suroviny

  • 18 ks stredne veľkých ružičkových kelov
  • soľ a mleté čierne korenie
  • 18 prúžkov slaniny
  • 1/4 šálky čistého javorového sirupu (plus 1/2 šálky na servírovanie)
  • 1/2 šálky majonézy
  • kôra z 1/2 citróna a 2 lyžičky šťavy

Postup

  1. Predhrejte rúru na 190 °C.
  2. Z ružičkového kelu odstrihnite konce stopiek a pozdĺžne ho rozrežte. Vložte do stredne veľkej misy a premiešajte s 1 lyžičkou soli.
  3. Na pracovnú plochu položte vedľa seba pásiky slaniny. Bohato ich potrite asi 1/2 javorového sirupu. Každú polovicu ružičkového kelu oviňte 1 prúžkom slaniny sirupovou stranou von tak, aby bol šev na rovnej strane.
  4. Obalený ružičkový kel položte švom nadol na plech na pečenie (prípadne prepichnite špajdľou), pričom medzi nimi nechajte trochu miesta.
  5. Potrite ich ešte trochou sirupu a posypte trochou čierneho korenia. Pečte, pričom v polovici pečenia plech otočte, kým slanina nie je chrumkavá a kel nie je mäkký, približne 30 minút.
  6. Medzitým v malej miske zmiešajte majonézu, citrónovú kôru a citrónovú šťavu.
  7. Do druhej malej servírovacej misky dajte asi 1/2 šálky javorového sirupu a vmiešajte toľko čierneho korenia, koľko máte radi.
  8. Upečené zvitky preložte na tanier a podávajte s citrónovou majonézou a javorovým sirupom s korením na namáčanie.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang