Hlavné jedláRecepty

Recept na zemiakovo-mäsové placky

Kombinácia zemiakov, mrkvy a mäsa v plackách podávaných s kapustou a stratenými vajíčkami robí z toho jedla skutočný gurmánsky zážitok.

Suroviny

  • 700 g bielych zemiakov,
  • 200 g mrkvy
  • 2 a ½ lyžice slnečnicového
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice celozrnnej horčice
  • čerstvá pažítka
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 300 g zvyškov pečeného hovädzieho mäsa, rozdrveného
  • 80 g jemnej strúhanky
  • 4 vajcia
  • 350 g hlávkovej kapusty

Postup

  1. Vo veľkom hrnci varte nakrájané zemiaky a mrkvu 12 minút do mäkka. Scedíme a roztlačíme.
  2. Medzitým na panvici rozohrejte ½ lyžice oleja a 5 minút na ňom opekajte nakrájanú cibuľu a roztlačený cesnak, kým nezmäknú.
  3. V miske primiešajte uvarenú cibuľu a cesnak do zemiakovej kaše spolu s horčicou a polovicou nasekanej pažítky. Pridajte múku a zvyšky hovädzieho mäsa a okoreňte čiernym korením. Vytvarujte 8 placiek.
  4. Na tanier dajte strúhanku a opatrne v nej placky obaľte.
  5. Rúru predhrejte na 160 °C. Na panvici rozohrejte 1 lyžicu oleja a pripravte 4 placky naraz. Na jednej strane ich pečte 3 minúty, potom ich otočte a na druhej strane ich pečte ďalšie 3 minúty. Na zvyšné placky použite zvyšný olej.
  6. Upečené placky preložte na plech a vložte do rúry, aby sa udržali teplé.
  7. Priveďte panvicu s vodou do varu a pomocou lyžice vytvorte vír. Do panvice rozbijeme 2 vajcia, po jednom, a varíme 2 minúty, aby bol žĺtok tekutý. Opakujte s ďalšími 2 vajíčkami.
  8. Medzitým 3-4 minúty povarte kapustu a potom ju sceďte.
  9. Na taniere servírujte kôpku kapusty, placku a vajíčko a ozdobte pažítkou.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang