Tohto šalátu s tortellini si budete chcieť pripraviť dvojité množstvo – na druhý deň chutí ešte lepšie a je to ideálny obed do školy alebo do práce.
Ingrediencie
Na dresing:
- 1/3 šálky olivového oleja
- 4 lyžice čerstvej citrónovej šťavy (asi z 2 citrónov)
- 2 lyžice červeného vínneho octu
- 2 strúčiky cesnaku, nastrúhané
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1/4 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 malá červená cibuľa, nadrobno nakrájaná
Na šalát:
- 2 balenia tortellini (akýkoľvek druh)
- 1 malá žltá paprika, nakrájaná nadrobno
- 1 uhorka, nakrájaná na tenké plátky
- 3/4 šálky vykôstkovaných a nakrájaných olív kalamata
- 1 konzerva artičokových srdiečok, scedená a nahrubo nakrájaná
- 250 g klobásy, nakrájanej na plátky
- 150 g rozdrobeného syra feta
- 1/2 šálky nadrobno nasekaných lístkov čerstvej bazalky
Postup
- Veľký hrniec s osolenou vodou priveďte do varu.
- Vo veľkej mise vyšľahajte olivový olej, citrónovú šťavu, ocot, cesnak, oregano, soľ a čierne korenie. Vmiešajte červenú cibuľu.
- Keď voda začne vrieť, uvarte tortellini al dente podľa návodu na obale. Sceďte ich do cedidla. Prepláchnite studenou vodou, kým cestoviny nevychladnú na izbovú teplotu. Dobre sceďte.
- Do dresingu pridajte vychladnuté tortellini, papriku, uhorky, kalamata olivy, artičoky, klobásu, fetu a bazalku. Dobre premiešajte. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a čiernym korením.
- Misu prikryte fóliou a pred podávaním ju uložte do chladničky aspoň na 30 minút, aby sa chute spojili. Pred podávaním ešte raz premiešajte.
- Zvyšky môžete skladovať v chladničke pevne zakryté 3 až 5 dní. Pred podávaním nezabudnite premiešať.