Spojením cukety a sladkej mrkvy s hrejivým korením a osviežujúcimi citrusmi vznikne šťavnatý a sýty chlieb, ktorý je ideálny na sladké raňajky alebo denné občerstvenie.
Ingrediencie
- Maslo alebo olej na vymastenie panvice
- 2 malé mrkvy
- 2 malé cukety
- 2 šálky hladkej múky
- 1 a 1/2 lyžičky soli
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička mletej škorice
- 1/2 lyžičky mletého zázvoru
- 1/2 lyžičky mletého kardamónu
- 1 lyžička čerstvo nastrúhanej pomarančovej kôry
- 1/2 šálky kryštálového cukru
- 1/2 šálky hnedého cukru
- 1/2 šálky oleja
- 2 veľké vajcia
- 1 lyžička čerstvo nastrúhanej pomarančovej kôry
- 1 lyžica trstinového cukru
Na polevu:
- 3/4 šálky práškového cukru
- 4 až 5 lyžičiek mlieka (plnotučného alebo cmaru)
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- Veľká štipka čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
- štipka soli
Na posýpku:
- 1/2 šálky kokosových plátkov, opražených
Postup
- Vymažte formu na chlieb maslom alebo olejom a odložte ju bokom.
- Pomocou strúhadla na hrubo nastrúhajte mrkvu. Mali by ste mať asi 1 plnú šálku. Odložte bokom.
- Potom nastrúhajte na hrubo cuketu. Cuketu vyžmýkajte rukami alebo čistou utierkou na riad. Mali by ste jej mať asi 1 šálku. Odložte bokom.
- V mise spolu vyšľahajte múku, soľ, sódu bikarbónu, prášok do pečiva, škoricu, zázvor a kardamón.
- V mise vyšľahajte oba cukry a rastlinný olej, kým sa nespoja. Pridajte vajcia a šľahajte do hladka.
- Do misy pridajte nastrúhanú mrkvu, nastrúhanú cuketu a pomarančovú kôru a premiešajte. Pomocou stierky primiešajte múku, kým sa zmes nespojí. Po dôkladnom spojení by nemali byť viditeľné žiadne kusy múky.
- Cesto nalejte do pripravenej formy a stierkou uhlaďte vrch. Vrch posypte trstinovým cukrom.
- Chlieb pečte 55 až 60 minút na 175 °C. Nechajte vychladnúť vo forme aspoň 20 minút, potom preložte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
- V malej miske vyšľahajte práškový cukor a mlieko po 1 polievkovej lyžici, kým zmes nebude hladká a tekutá. Vmiešajte vanilku, soľ a muškátový oriešok.
- Vychladnutý chlieb polevou pokvapkajte lyžicou. Vrch posypte opečeným kokosom.