Tieto domáce škoricové rolky chutia ako z pekárne. Sú mäkké, nadýchané a pokryté hrubou vrstvou tvarohovej polevy. Cesto si môžete pripraviť vopred, čo vám uľahčí prácu.
Suroviny
Na cesto
- 1 šálka plnotučného mlieka
- 2 lyžičky sušeného droždia
- 1/4 šálky cukru
- 2 veľké vajcia
- 4 šálky hladkej múky
- 1 a 1/2 lyžičky soli
- 6 lyžíc masla izbovej teploty
Na náplň
- 1/2 šálky masla izbovej teploty
- 3/4 šálky hnedého cukru
- 1 lyžica mletej škorice
- 1/4 lyžičky soli
Na polevu
- krémový syr (môže byť aj jemný tvaroh)
- 4 lyžice zmäknutého masla
- 1 až 4 lyžice plnotučného mlieka
- 2 šálky práškového cukru
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- štipka soli
Postup
- Pripravte si cesto. Mlieko zohrievajte, kým nie je na dotyk mierne teplé. V miske zmiešajte teplé mlieko, droždie a cukor. Zmes nechajte odstáť, kým sa droždie aktivuje, približne päť minút.
- Do misy pridajte vajcia, múku a soľ a miešajte v kuchynskom robote s hákom, kým sa nevytvorí lepkavé cesto.
- Po 2 lyžiciach zašľahajte maslo a počkajte, kým sa maslo zapracuje, a až potom pridajte ďalšiu dávku. Maslo musí byť veľmi mäkké.
- Keď je všetko maslo zapracované, cesto hnetieme 10 minút na stredných otáčkach (prípadne ručne).
- Cesto vyformujte do tvaru gule, vložte do veľkej, ľahko naolejovanej misy a prikryte fóliou. Cesto nechajte v chladničke kysnúť cez noc, najmenej 8 hodín. Jeho veľkosť sa pomaly zdvojnásobí.
- Ráno vyberte cesto z chladničky. Cesto bude dosť tuhé a pevné, ale malo by sa ľahko vyvaľkať. Pracovnú plochu a valček zľahka poprášte múkou a cesto rozvaľkajte na obdĺžnik.
- Cesto potrite maslom. V miske zmiešajte hnedý cukor, škoricu a soľ. Zmesou posypte maslo v rovnomernej vrstve.
- Cesto stočte do pevnej špirály a špirálu zovrite.
- Rolku priečne rozrežte na polovicu, aby vznikli 2 kusy. Každý kúsok rozrežte na polovicu, aby vznikli 4, a každý kúsok ešte raz, aby vzniklo spolu 8 roliek. Rolky vložte do vymastenej formy s rozmermi 23×33 cm.
- Rolky prikryte fóliou a nechajte ich na teplom mieste kysnúť 30 až 90 minút (kým nebudú nadýchané a bude medzi nimi málo miesta).
- Počas kysnutia roliek predhrejte rúru na 190 °C.
- Rolky pečte 20 až 25 minút, kým nie sú zvrchu zlatisté a nadýchané.
- Vyberte ich z rúry a nechajte 5 minút vychladnúť na mriežke, až potom ich potrite polevou.
- Kým sa pečú rolky, pripravte polevu. Mixérom vyšľahajte krémový syr a maslo do jemnej konzistencie. Pridáme polovicu práškového cukru a 1 lyžicu mlieka. Šľahajte 1 minútu.
- Pridajte zvyšný cukor a vanilku a šľahajte ďalšiu 1 minútu. Pridávajte ďalšie mlieko po 1 lyžici, kým nebude poleva taká roztierateľná, ako chcete.
- Škoricové rolky bohato polejte, kým sú ešte trochu teplé a ihneď podávajte.
Škoricovým rolkám je ťažké odolať
Škoricové rolky poznajú takmer všade a je skutočne im ťažké odolať. Sú vyrábané z jemného nadýchaného cesta pridaním lahodnej škoricovej náplne. Táto pochúťka pochádza zo Škandinávie, avšak dnes je známa na celom svete.
Príprava škoricových roliek je síce trochu časovo náročnejšia, avšak výsledok stojí za to. Často sa polievajú jemnou smotanovou alebo vanilkovou polevou, vďaka ktorej sú tak chutné a lahodné.
Tí, ktorí radi experimentujú, môžu pridávať do plniek orechy, sušené ovocie alebo čokoládu.