Fettuccine Alfredo je talianska klasika. Ide o jednoduchý pokrm z cestovín fettuccine, masla a syra Parmigiano-Reggiano. Fettucine Alfredo sa stalo nadčasovým jedlom, ktoré si s obľubou vychutnávajú ľudia na celom svete.
Zrod Fettuccine Alfredo
Hovorí sa, že toto jedlo vzniklo v Ríme v roku 1914, keď ho majiteľ reštaurácie Alfredo di Lelio vytvoril na špeciálnu žiadosť svojej tehotnej manželky Ines, ktorá čakala tretie dieťa. Túžila po sýtom jednoduchom cestovinovom pokrme, ktorý by jej dodal energiu a nespôsobil nevoľnosti.
Alfredovi sa tento jednoduchý recept podaril. Di Lelio ho začal podávať vo svojej reštaurácii s jednoduchými ingredienciami: fettuccine, maslom a syrom Parmigiano-Reggiano.
Recept sa rýchlo stal hitom. Reštaurácia sa však držala práva na recept až do polovice 20. rokov dvadsiateho storočia. Recept na Fettuccine Alfredo priniesli do USA filmové hviezdy Douglas Fairbanks starší a Mary Pickfordová počas medových týždňov, keď sa Ríme najedli v reštaurácii di Lelio. Recept bol následne uverejnený v kuchárskej knihe a začal sa šíriť po celom Taliansku i mimo neho.
Dnes sú Fettuccine Alfredo jedným z najobľúbenejších talianskych cestovín na svete. Zvyčajne sa podáva ako hlavné jedlo, ale môže sa servírovať aj ako príloha.
Pravý recept na Fettuccine Alfredo
V novom prostredí sa pôvodný recept rýchlo vyvíjal a americkí kuchári pridávali do omáčky hustú smotanu na zahustenie a obohatenie. Niekedy do nej pridávali kuracie mäso alebo krevety. Ale žiadny recept na pravé Fettuccine Alfredo by nikdy nemal obsahovať smotanu.
Suroviny na pravé cestoviny fettuccine
- 340 g fettuccine cestovín
- soľ
- ¼ šálky masla nakrájaného na malé kúsky
- ¾ šálky jemne nastrúhaného parmezánu a viac na podávanie
- čerstvo mleté čierne korenie
Postup na pravé cestoviny fettuccine
- Cestoviny uvarte vo veľkom hrnci s vriacou osolenou vodou za občasného miešania, kým nie sú al dente.
- Sceďte a nechajte si 2 šálky tekutiny z varenia cestovín na omáčku.
- Preneste 1 šálku tekutiny na varenie cestovín do veľkej panvice. Priveďte do mierneho varu a potom do nej zašľahajte maslo, najviac po 1 polievkovej lyžici, kým sa nerozpustí.
- Za stáleho šľahania postupne pridávajte syr a uistite sa, že sa úplne rozpustil a zapracoval, kým pridáte ďalší.
- Pridajte cestoviny a premiešajte ich, pričom podľa potreby pridajte viac tekutiny na varenie z cestovín, kým omáčka úplne nepokryje rezance.
- Podávajte posypané korením a ďalším syrom.
TIP: Ak neviete, čo uvariť zajtra, vyskúšajte recept na bryndzové halušky vo vegánskej verzii!
Alfredo a Fettuccine
Alfredo je taliansko-americká biela omáčka. Fettuccine sú dlhé tenké cestoviny, ktoré sa pripravujú s omáčkou Alfredo. S touto lahodnou bielou omáčkou sa dobre kombinuje väčšina cestovín (Penne, Limguine) ale fettuccine sú klasika. Základom tradičných cestovín s kuracím mäsom tiež býva biela omáčka, môžete sa rozhodnúť, či si ju pripravíte ako bešamel alebo Alfredo.
Rozdiel medzi omáčkou Alfredo a bielou omáčkou bešamel
Obe omáčky sú mliečne, ale biela omáčka bešamel sa zahusťuje zápražkou z masla a múky, zatiaľ čo v omáčke Alfredo sa používa hustá smotana a zahusťuje sa redukciou na sporáku, a nie zápražkou.
Recept na cestoviny Fettuccine Alfredo
Fettuccine sú široké rezance, ktoré obsahujú veľa semolinovej múky. Fettuccine sú premiešané s maslom a parmezánom, ktoré po roztopení vytvoria hustú krémovú omáčku.
Suroviny na fettuccine
- 700 g suchých cestovín fettuccine
- 1 šálka masla
- ¾ litra hustej smotany
- soľ a korenie podľa chuti
- štipka cesnakovej soli
- ¾ šálky strúhaného syra Romano
- ½ šálky strúhaného parmezánu
Postup na fettuccine
- Priveďte do varu veľký hrniec s mierne osolenou vodou. Pridajte fettuccine a varte 8 až 10 minút alebo kým nie sú al dente a sceďte.
- V druhom veľkom hrnci na miernom ohni rozpustite maslo a smotanu; pridajte soľ, korenie a cesnakovú soľ.
- Vmiešajte strúhaný syr Romano a parmezán, kým sa nerozpustia a omáčka nezhustne.
- Do omáčky pridajte uvarené cestoviny a premiešajte, kým sa dôkladne neobalia, ihneď podávajte.
Variácie receptu na cestoviny Fettuccine
Originálny recept na Fettuccine Alfredo sa striktne drží troch základných surovín, no bola by škoda neskúsiť pridať k receptu ďalšie prísady, ktoré vytvoria zaujímavé chuťové kombinácie.
Zahustite omáčku. Na zahustenie omáčky zvyčajne pridávame trochu viac parmezánu, ale môžete pridať aj múku. Ak chcete, aby bola omáčka hustejšia a syrovejšia, pridajte pred podávaním ½-1 šálku rozdrobeného parmezánu alebo syra Mozzarella.
Omáčku zrieďte. Na zriedenie omáčky pridajte trochu vody z cestovín alebo viac hustej smotany.
Pripravte ju bez smotany. Ak chcete získať ľahšiu verziu cestovín Fettuccine, hustú smotanu môžete nahradiť napríklad mliekom, gréckym jogurtom alebo smotanovým syrom.
Primiešajte varenú zeleninu (napr. brokolicu) alebo pridajte grilované kuracie prsia, nakrájanú klobásu alebo krevety. Pokrm ozdobte alebo posypte čerstvými bylinkami (petržlenovou vňaťou alebo tymianom), aby nielen chutil ale aj lahodil očiam.
Rozšírený recept na Fettuccine Alfredo
Sú recepty, ktoré je nevyhnutné mať vo svojej škatuľke s receptami, a jedným z nich musí byť fenomenálny recept Fettuccine Alfredo a to z troch dôvodov – je jednoduchý, užasne krémový a má jedinečnú chuť.
Suroviny na cestoviny fettuccine
- 450 g cestovín Fettuccine
- 6 lyžíc masla
- 1 strúčik cesnaku (mletý)
- 1 a ½ šálky hustej smotany
- ¼ lyžičky soli
- 1 a ¼ šálky rozdrobeného parmezánu
- ¼ lyžičky korenia
- 2 lyžice petržlenovej vňate (nepovinné)
Postup na cestoviny fettuccine
- Vo veľkom hrnci zohrievajte vodu na silnom ohni, kým nezovrie. Vodu osoľte a po jej zovretí pridajte fettuccine. Uvarte ich podľa pokynov na obale.
- Vo veľkej panvici alebo hrnci rozohrejte maslo na strednom ohni. Pridajte prelisovaný cesnak a varte 1 až 2 minúty.
- Vmiešajte hustú smotanu.
- Nechajte smotanu zredukovať a varte 5 až 8 minút. Do zmesi pridajte polovicu parmezánu a dobre vyšľahajte do hladka. Nechajte na ohni a dobre šľahajte, kým sa syr nerozpustí.
- Odložte si trochu vody z cestovín. Voda z cestovín je plná chuti a môžete ju použiť na zriedenie omáčky.
- Omáčku alfredo zmiešajte s cestovinami fettuccine a pridajte polovicu parmezánu. Po premiešaní ozdobte zvyšným parmezánom. Ak je potrebné omáčku zriediť, pridajte trochu vody z cestovín.
- V prípade potreby ozdobte talianskou petržlenovou vňaťou.
Tipy na prípravu cestovín Fettuccine Alfredo
Cestoviny podávajte ihneď. Omáčky sú slabé emulzie, ktoré sa pri dlhom skladovaní rozpadnú.
Ohrejte servírovací riad. Pred servírovaním jedla prelejte riad horúcou vodou (alebo ho vložte do rúry, ak je vhodný do rúry). Teplé taniere pomôžu omáčke zostať pohromade.
Hoci je cestoviny fettuccine najlepšie podávať hneď po príprave, v chladničke vydržia zakryté aj 5 dní. Môžete ich znovu ohriať s trochou vody alebo masla v hrnci na miernom ohni. Zvyčajne sa však nedajú dobre zmraziť.
Fettuccine Alfredo môžete podávajte spolu s pečenými alebo grilovanými kuracími prsiami, grilovanými krevetami a suchým bielym vínom. Cestoviny sú už bohaté na maslo a syr (a smotanu, ak pripravujete túto verziu), takže niečo ľahké a mierne kyslé pomôže prelomiť bohatosť cestovín.
Domáce cestoviny fettuccine – recept
Príprava domácich cestovín fettuccine predstavuje jednoduchý a zábavný spôsob, ako stráviť hodinu v kuchyni s niekým, koho máte radi, a na konci môžete zjesť veľký tanier úžasných rezancov s obľúbenou prílohou.
Najjednoduchší spôsob prípravy je pomocou strojčeka na výrobu cestovín, ak ho nemáte cetoviny fettuccine si môžete pripraviť aj tradične – cesto vyvaľkať valčekom a narezať nožom na požadovaný tvar.
Suroviny na cestoviny fettuccine
- 2 šálky univerzálnej múky (semolinová alebo polohrubá)
- 3 veľké vajcia
- ½ lyžičky morskej soli
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
Postup na cestoviny fettuccine
- Múku nasypte na čistú pracovnú plochu a vytvorte z nej hniezdo. Do stredu pridajte rozmiešané vajcia, olivový olej a soľ tak, aby steny múky zostali čo najviac neporušené. Rukami jemne vtiahnite múku dovnútra, aby sa spojila. Pokračujte v spracúvaní cesta rukami, aby sa spojilo do košatej gule.
- Cesto hnetieme 8 až 10 minút. Na začiatku by malo byť cesto dosť suché a môže sa zdať, že sa nespojí, ale po 8 až 10 minútach hnetenia by malo byť súdržné a hladké.
- Ak sa vám cesto stále zdá príliš suché, pokvapkajte si prsty malým množstvom vody, aby sa cesto spojilo. Ak sa príliš lepí, na pracovnú plochu nasypte viac múky.
- Z cesta vytvarujte guľu, zabaľte ho do fólie a nechajte 30 minút odpočívať pri izbovej teplote.
- Dva veľké plechy na pečenie poprášte múkou a odložte bokom.
- Cesto si rozdeľte na štyri rovnaké časti.
- Veľkú dosku na krájanie posypte múkou. Vezmite jednu časť surového cestovinového cesta a rozvaľkajte ho, kým nedosiahnete požadovanú hrúbku. Počas vyrovnávania cesta niekoľkokrát preložte pláty cestovín na polovicu, aby sa cesto vyrovnalo a vytvorili sa silné cestoviny.
- Rezance nakrájajte ostrým kuchárskym nožom na reťazce rezancov do špecifických tvarov – pre cestoviny fettuccine by mali mať cestoviny hrúbku cca 6 mm.
- Nakrájané pásiky cestovín zľahka poprášte múkou a položte na pripravený pomúčený plech.
- Opakujte, kým sa zo všetkých častí cesta nestanú rezance.
- Priveďte do varu veľký hrniec s vodou. Namiesto toho, aby ste do studenej vody na cestoviny pridávali soľ, počkajte, kým sa voda začne variť. Na každý kilogram cestovín pridajte 1 a pol polievkovej lyžice kuchynskej soli. Nechajte vodu so soľou zovrieť a potom pridajte domáce cestoviny.
- Čerstvé cestoviny sa uvaria veľmi rýchlo. Domáce cestoviny varte v osolenej vriacej vode, kým nie sú uvarené (1 – 3 minúty v závislosti od hrúbky).
- Ak cestoviny nebudete variť hneď, môžete ich v kôpkach zamraziť a uvariť kedykoľvek, keď budete potrebovať.
TIP: Podľa tohto receptu si môžete pripraviť akýkoľvek druh cestovín, hodí sa aj na linguini či špagety puttanesca.