Mexický šalát s makarónmi je lahodný a aromatický pokrm, ktorý spája živé chute mexickej kuchyne s upokojujúcou štruktúrou makarónových cestovín. Tento jedinečný šalát je dokonalou kombináciou čerstvej zeleniny, pikantného korenia a krémového dresingu, vďaka čomu je osviežujúcim a sýtym jedlom.

Mexická kuchyňa je plná chutí a rozmanitých vôní – obľúbený je nielen mexický šalát ale aj fazuľa pinto s mexickým korením, tradičné tacos, ale aj mexická polievka Caldo de Pollo či párková polievka Chorizo.

Šalát s makarónmi je nielen chutné jedlo, ale ponúka aj vyvážený nutričný profil. Rôznorodá zelenina poskytuje dôležité vitamíny, minerály a vlákninu, zatiaľ čo cestoviny s makarónmi dodávajú energiu v podobe sacharidov. Okrem toho je čierna fazuľa v šaláte dobrým zdrojom rastlinných bielkovín, takže je to sýte a zdravé jedlo.

Pred tým ako začnete s prípravou

Príprava mexického šalátu je nenáročná a zvládnu ju aj začiatočníci v kuchyni, no pre dosiahnutie čo najlepších výsledkov, sa pozrite na niekoľko tipov k jeho príprave.

  • Cestoviny neprehrievajte, najmä ak používate bezlepkové rezance, pretože sa pri miešaní rozpadnú. Uistite sa, že sú dokonale al dente, aby si zachovali svoj tvar.
  • Ak chcete bezlepkovú variantu, použite bezlepkové makaróny vyrobené z alternatívnych múk, ako je ryža, kukurica alebo quinoa.
  • Pri príprave dokonalého šalátu je dôležité, aby boli všetky prísady po umytí a uvarení vždy suché. Mokré prísady zmiešané s dresingom, ktoré sa hromadia na dne šalátovej misy, spôsobia, že makaróny budú rozmočené.
  • Pred použitím je dôležité všetku konzervovanú zeleninu opláchnuť. Zníži sa tým obsah sodíka a odstránia sa všetky zvyšky, ktoré sa môžu nachádzať v náleve.
  • Šunku môžete nahradiť aj drveným kuracím mäsom.
  • Šalát nechajte aspoň hodinu chladiť v chladničke, aby sa chute spojili a makaróny absorbovali dresing. Ideálne aj cez noc.
Na mexickom stole okrem tacos, tostadas a guacamole, nesmie chýbať ani mexický šalát.

Mexický šalát s makarónmi – recept

Tento lahodný mexický šalát je hotový za menej ako 25 minút. Z nižšie uvedených surovín je možné pripraviť až 12 porcií – hodí sa na posedenie s rodinou či priateľmi.

Suroviny na mexický šalát s makarónmi

  • 500 g cestovín typu makaróny
  • rastlinný olej na potretie grilu
  • 2 kusy kukurice
  • 1 plechovka čiernej fazule (scedená a prepláchnutá)
  • 1/2 šálky nadrobno nakrájaných čiernych olív
  • 6 rímskych paradajok, nakrájaných na kúsky
  • 3 zelené cibule nakrájané na tenké plátky
  • 1/2 červenej cibule nakrájanej nadrobno

Dresing:

  • 1 šálka salsy
  • 1 šálka kyslej smotany
  • 1/4 šálky majonézy
  • 1/2 lyžičky rasce
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Postup na mexický šalát s makarónmi

  1. Uvarte makaróny podľa návodu na obale. Sceďte ich a dajte bokom, aby vychladli.
  2. Rozohrejte gril a potrite ho olejom.
  3. Kukuričné klásky otáčajte, kým nezhnednú a nie sú uvarené. Odrežte zrná z klasov.
  4. Kukuricu vložte do veľkej misy spolu s čiernou fazuľou, olivami, paradajkami, zelenou a červenou cibuľou a premiešajte.

Na dresing:

  1. V samostatnej miske vyšľahajte salsu, kyslú smotanu, majonézu, rascu a soľ a korenie podľa chuti.
  2. Zalejte šalátové suroviny a premiešajte, kým sa všetko nespojí.
  3. Nakoniec ochutnajte a upravte korením.
  4. Podávajte vychladené.

Základné suroviny na mexický šalát

Mexický šalát je ideálne jedlo na letné pikniky, posedenia alebo jednoducho ako rýchle a chutné hlavné jedlo. Na jeho prípravu budete potrebovať niekoľko základných surovín:

Makaróny

Makaróny sú v mexickej kuchyni obľúbenou cestovinou, pretože dobre znášajú výrazné chute a sú všestranne použiteľné v rôznych jedlách. Poskytujú výrazný základ pre šalát a dokonale dopĺňajú ostatné prísady. Ak si pripravujete cestoviny doma, môžete ich pokojne do šalátu použiť.

Zelenina

Tradičné mexické chute ožijú vďaka prísadám, ako je sladká kukurica, nakrájané paradajky, čierna fazuľa a červená cibuľa. Táto zelenina dodáva šalátu rôznorodú štruktúru a chuť, čím ho osviežuje a oživuje.

Koreniny

Mexickú atmosféru pokrmu zvýrazňujú koreniny ako rasca, chilli a paprika. Tieto koreniny dodávajú šalátu dymovú a pikantnú chuť, čím mu dodávajú autentickú mexickú atmosféru. Pridanie čerstvého koriandra dodá šalátu sviežosť, vyváži pikantnosť a dodá mu bylinkovú vôňu.

Dressing

Nakoniec sa šalát ozdobí krémovou zálievkou, napríklad z limetky a avokáda. Často sa pripravujú tradičné dresingy z majonézy a smotany. Dresing spojí všetky ingrediencie dohromady, dodá šalátu jemnú štruktúru, ktorá doplní ostatné ingrediencie.

Šunku v mexickom šaláte možno nahradiť aj kuracím mäsom či párkami.

Ensalada de Coditos – recept na pravý mexický šalát s makarónmi

Ensalada de Coditos je lahodný mexický šalát z makarónov, ktorý sa pripravuje z jednoduchých surovín a je ideálnou prílohou na grilovanie, sviatky a večierky.

Tento mexický šalát je tiež veľmi všestranný a možno ho upraviť tak, aby bol vegánsky, bezmliečny a bezlepkový.

Hoci je tento mexický šalát veľmi obľúbený v Mexiku, pri presune z jednej latinskoamerickej krajiny do druhej nájdete jeho niekoľko variácií. No stále ostáva mimoriadne chutný a osviežujúci.

Ensalada de coditos je v Mexiku známa aj pod mnohými inými názvami, ako napríklad ensalada fría, ensalada fría de coditos, ensalada de coditos con jamón a ďalšie.

Suroviny na mexický šalát Ensalada de Coditos

  • 300 g makarónových cestovín
  • 1 a ½ šálky šunky (nakrájanej na kocky)
  • 1 šálka sladkej kukurice z konzervy (scedenej)
  • 1 šálka ananásu (nakrájaného na kocky)
  • ½ šálky mrkvy (nakrájanej na kúsky)
  • 2 lyžice nakladaných jalapeňos (nakrájané)

Dressing

  • ¾ šálky majonézy
  • ¾ pohára kyslej smotany alebo jogurtu
  • 2 lyžice žltej horčice
  • 3 lyžice octu (z nakladaných jalapeňov)
  • soľ a korenie (podľa chuti)

Postup na mexický šalát Ensalada de Coditos

  1. Priveďte do varu veľký hrniec s mierne osolenou vodou. Pridajte makaróny a varte, kým nezmäknú.
  2. Cestoviny scedíme a preložíme do veľkej misy. Pridajte 1 polievkovú lyžicu majonézy. Rovnomerne ich obalíme a necháme vychladnúť, pričom počas chladnutia občas premiešame.
  3. Do misy s cestovinami pridajte šunku, kukuricu, ananás, mrkvu a nakladané jalapeňo.
  4. Na zeleninu pridajte majonézu, kyslú smotanu (alebo jogurt), ocot, horčicu, soľ a korenie a dobre premiešajte.
  5. Osolíme a okoreníme podľa vlastnej chuti, misu prikryjeme a vložíme do chladničky až do podávania.

Pre vegánsku verziu použite vegan majonézu a smotanu a vynechajte šunku.

Ensalada de coditos sa dobre kombinuje s pečeným moriakom, šunkou a dokonca aj s tradičnými tamales.

Recept na mexický makarónový šalát

Tento mexický makarónový šalát pripravíte za okamih. Môžete si ho pripraviť aj deň vopred a ušetriť čas pri plánovaní pohostenia pre rodinu či priateľov.

Recepty na mexický makarónový šalát môžu obsahovať rôzne druhy zeleniny nakrájanej na kocky, ako je červená paprika, mrkva a zeler, ale aj nakladané jalapeňo a šunku. Skúšajte rôzne varianty a zistite, ktorý mexický šalát je váš obľúbený.

Suroviny na mexický makarónový šalát

  • 2 šálky neuvarených makarónov
  • 1/2 šálky majonézy
  • 1/2 šálky kyslej smotany
  • 1 lyžica šťavy z nakladaných plátkov jalapeňa
  • 3/4 lyžičky mletej horčice
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/8 lyžičky korenia
  • 2 šálky uvarenej šunky (nakrájaná na kocky)
  • 1 plechovka miešanej zeleniny (napr. ako na zemiakový šalát; scedená)
  • 1/3 šálky nakladaných plátkov jalapeňa, nakrájaných na kúsky

Postup na mexický makarónový šalát

  1. V hrnci priveďte osolenú vodu do varu a uvarte makaróny al dente. Potom ich sceďte a prepláchnite studenou vodou, aby ste sa zbavili prebytočného škrobu.
  2. Pred zmiešaním s ostatnými prísadami cestoviny nechajte úplne vychladnúť.
  3. Kým makaróny chladnú, pripravte dresing.
  4. V malej miske zmiešajte majonézu, kyslú smotanu, šťavu z jalapeňa, horčicu, soľ a korenie.
  5. Vo veľkej miske zmiešajte šunku, zeleninovú zmes, jalapeňos a vychladnuté uvarené makaróny.
  6. Pomaly prilievajte dresing a jemne premiešajte, aby sa suroviny pokryli.
  7. Pred podávaním, nechajte najmenej 2 hodiny odležať v chladničke. To umožní, aby sa chute spojili.
  8. Pri podávaní podľa potreby ozdobte ďalšími plátkami nakladaného jalapeňa.
Mexický šalát sa výborne hodí ku grilovanému mäsu a je neoddeliteľnou súčasťou posedení vonku pri jedle.

S čím podávať mexický šalát s makarónmi

Tento makarónový šalát v mexickom štýle podávajte ako prílohu na pikniky, posedenia pri guláši, grilovanie a večierky. Výborne sa hodí ku:

  • Grilovanému mäsu (napr. Chuck Carne Asada)
  • Kuraciemu mäsu na panvici s koriandrom a limetkou
  • Hamburgerom
  • Hotdogom
  • Kuracím nugetkám

Vyskúšajte niektorý z receptov na mexický šalát s makarónmi, keď budete chcieť nabudúce pridať do svojho jedla trochu mexickej atmosféry. Je to mimoriadne jednoduché a chutné jedlo, ktorým pohladíte chuťové poháriky aj náročných gurmánov. Vychutnajte si výrazné chute, kontrast textúr a nepopierateľnú sviežosť tohto fantastického šalátu.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang