Quinoa, „nová“ ingrediencia, ktorá je známa už tisícky rokov, je drobné obilie s vysokým obsahom bielkovín z Južnej Ameriky. Je prezývaná „zázračné zrno“, pretože sa varí rýchlejšie ako ryža, je prakticky bezchybná a je ľahšia a výživnejšia ako iné druhy obilnín.
Ingrediencie
- 12 šálok vody
- 1 a 1/2 šálky quinoy, opláchnutej
- 5 nakladaných uhoriek, olúpaných, s orezanými koncami a nakrájaných na kocky
- 1 malá červená cibuľa, nakrájaná na kocky
- 1 veľká paradajka, zbavená jadierok, semienok a nakrájaná na kocky
- 1 zväzok lístkov petržlenovej vňate, nasekaný
- 2 zväzky lístkov mäty, nasekané
- 1/2 šálky extra panenského olivového oleja
- 1/4 šálky červeného vínneho octu
- 1 citrón, odšťavený
- 1 a 1/2 lyžičky soli
- 3/4 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- 1 avokádo, olúpané, zbavené kôstky a nakrájané na kocky, na ozdobu
Postup
- Vo veľkom hrnci priveďte vodu do varu, pridajte quinou, raz premiešajte a znovu priveďte do varu. Varte nezakryté na miernom ohni 12 minút.
- Sceďte a dobre prepláchnite studenou vodou, pričom sitkom dobre potraste, aby ste odstránili všetku vodu.
- Keď je quinoa suchá, preložte ju do veľkej misy.
- Pridajte uhorky, cibuľu, paradajky, petržlenovú vňať, mätu, olivový olej, ocot, citrónovú šťavu, soľ a korenie a dobre premiešajte.
- Naberte do misiek, dozdobte avokádom a podávajte.