PolievkyRecepty

Recept na zemiakovú polievku s pórom

Tento chutný recept je hotový za 60 minút a z nižšie uvedených ingrediencií sa môžu najesť až 4 osoby.

Ingrediencie

  • 110 g nesoleného masla
  • 1 cibuľa nakrájaná na tenké plátky
  • 3 póry (len biela časť), nakrájané na tenké plátky a dobre opláchnuté
  • 6 strúčikov cesnaku, rozdrvených
  • 125 ml suchého bieleho vermutu
  • 565 g zemiakov (asi 8 kusov), ošúpaných a rozštvrtených
  • 1,25 litru vody
  • 2 lyžice plus 1 lyžička soli
  • 3 zväzky čerstvej petržlenovej vňate
  • 3 vňaťky čerstvého tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 125 ml smotany
  • 1 lyžica čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
  • čerstvo namleté čierne korenie
  • 2 lyžice na tenké plátky nakrájanej čerstvej pažítky

Postup

  1. 30 g masla odložíme do chladničky. Zvyšné maslo zohrejte vo veľkom hrnci alebo v hrnci na polievku na miernom ohni.
  2. Pridajte cibuľu, pór a cesnak a varte zakryté, ale za občasného miešania, kým nezmäknú, približne 12 minút.
  3. Zvýšte teplotu na maximum, prilejte vermut a varte odkryté, kým sa takmer nevyparí, asi 4 minúty.
  4. Pridajte zemiaky, vodu a soľ.
  5. Petržlenovú vňať, tymián a bobkový list zviažte kúskom kuchynského špagátu a pridajte do polievky.
  6. Priveďte do varu, znížte teplotu a prikryté varte, kým zemiaky nezmäknú, približne 20 minút.
  7. Odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť.
  8. Keď zemiaková zmes vychladne, vyberte a vyhoďte zväzok byliniek.
  9. Po častiach zmes presuňte do mixéra a rozmixujte na hladké pyré alebo ju rozmixujte ponorným mixérom.
  10. Vráťte pyré do hrnca a znovu ho zohrejte na miernom ohni. Do polievky vmiešajte odložených 30 g masla, smotanu a citrónovú šťavu a podľa chuti dochuťte korením.
  11. Rozdeľte do teplých polievkových misiek, ozdobte pažítkou a ihneď podávajte.

Kategorie:

Polievky | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang