Krevetové Quesadillas sú skvelý spôsob, ako si pripraviť chutné, zdravé a jednoduché občerstvenie. Recept inšpirovaný mexickou kuchyňou si môžete prispôsobiť pomocou obľúbenej zeleniny a korenín. Či už ako večerné jedlo počas týždňa alebo pokrm na párty, na tomto jednoduchom jedle si môže pochutnať každý.
Pôvodná Quesadilla sa vyrábala z kukuričnej tortilly, ktorá sa preložila a naplnila syrom. Neskôr sa pridali ďalšie prísady, ako napríklad zelenina, mäso a morské plody, vďaka čomu sa Quesadilla vyvinula do podoby, akú poznáme a milujeme dnes.
Quesadillas sú v súčasnosti obľúbené po celom svete, pričom v niektorých regiónoch sa používajú rôzne varianty, napríklad múčne tortilly.
Benefity konzumácie kreviet
Krevety sú potravina bohatá na živiny, ktorá poskytuje množstvo vitamínov a minerálov. Obsahuje veľké množstvo bielkovín, ktoré pomáhajú budovať a udržiavať svaly. Svoje využitie má aj v ázijskej, karibskej, americkej a latinskoamerickej kuchyni. Konzumácia kreviet má mnoho zdravotných výhod:
- Poskytujú skvelý zdroj chudých bielkovín
- Podporujú zdravie srdca
- Poskytujú cenné omega-3 mastné kyseliny
- Majú nízky obsah kalórií
- Obsahujú dôležité vitamíny a minerály, ako je selén, jód, fosfor, horčík, zinok a cholín
- Podporujú a udržiava imunitné zdravie
- Zlepšujú funkciu nervov
- Sú vhodné pre osoby, ktoré chcú znížiť riziko srdcových ochorení a cukrovky
Tipy na prípravu kreviet
Príprava kreviet sa môže zdať náročná, nakoľko nie sú súčasťou každodennej konzumácie. Taktiež existuje viacero druhov, pričom nie každý sa dá použiť pri všetkých receptoch.
Zde je pár tipov, ktoré vám pomôžu pri príprave pokrmov s krevetami:
- Vyberte si správnu veľkosť kreviet: V závislosti od receptu sa najlepšie hodia malé alebo veľké krevety.
- Použite čerstvé alebo mrazené krevety: Čerstvé krevety budú mať lepšiu chuť, ale mrazené krevety sú ekonomickejšie.
- Krevety zbavte žíl: Pred varením opatrne odstráňte žily z každej krevety.
- Pridajte nátierku alebo marinádu: Krevety zľahka obaľte v korení alebo marináde, aby ste im dodali chuť.
- Dbajte na to, aby ste ich neprevarili: Po niekoľkých minútach varenia skontrolujte krevety, aby mali optimálnu chuť a štruktúru.
- Ponechajte si tekutinu z varenia: Tekutinu z varenia kreviet môžete použiť na prípravu chutnej omáčky alebo vývaru.
Recept na krevetové quesadillas
Tento lahodný recept je hotový za 30 minút a z ingrediencií, ktoré sa bežne nachádzajú v takmer každej domácnosti. Vďaka jednoduchému receptu sa môže najesť až 6 osôb. Ak nemáte tortilly, môžete si ich urobiť z doma dostupných surovín behom pár minút.
Ingrediencie na krevetové quesadillas
- 1 plechovka mexickej červenej omáčky
- 12 veľkých kreviet, olúpaných a vyčistených
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná
- 1 zelená paprika, nakrájaná
- 1 červená paprika, nakrájaná
- Maslo
- 6 tortill
- 2 šálky strúhaného syra
- Kyslá smotana na podávanie
- Čerstvé koriandrové listy na podávanie
- Kúsky limetky na podávanie
Postup na krevetové quesadillas
- Krevety na veľkom tanieri prelejte červenou omáčkou a odložte bokom.
- Rozpáľte panvicu na vysokom ohni a pridajte olivový olej. Cibuľu a papriku smažte na silnom ohni, kým nezačnú pekne hnednúť. Vyberte z panvice a odložte bokom.
- Pridáme krevety s omáčkou. Za občasného miešania varte, kým krevety nie sú nepriehľadné. Ak je omáčka hustá, pridajte trochu vody. Vyberte z panvice a krevety nakrájajte na kúsky.
- Na čistej panvici rozohrejte trochu masla. Na panvicu položte tortillu a potom na ňu navrstvite ingrediencie: syr, zeleninu a krevety. Navrch dajte ešte trochu syra a druhú tortillu.
- Opečte z oboch strán a pred otočením na druhú stranu pridajte maslo, aby tortilla nebola príliš suchá. Vyberte z panvice a nakrájajte na plátky.
- Opakujte s ostatnými tortillami a prísadami na plnku.
- Podávajte s kyslou smotanou, koriandrom a kúskami limetky.
Pokiaľ nie ste fanúšikmi plnenej tortilly, či mexickej kuchne všeobecne, je viacero ďalších spôsobov, ako si pripraviť krevety. Napríklad krevetové cestoviny sú chutné a ľahko pripraviteľné jedlo, ktoré kombinuje varené cestoviny a krevety s pikantnými prísadami, ako je cesnak, cibuľa a paradajky.
Toto jedlo sa dá pripraviť z akéhokoľvek druhu cestovín, ako sú linguine, penne alebo špagety. Krevety sa môžu pripravovať rôznymi spôsobmi, napríklad grilovať, dusiť alebo variť. Neváhajte pridať ďalšie prísady, ako je zelenina, smotana a bylinky, a pripravte si chutné a výdatné jedlo.
Chutné krevetové cestoviny so zeleninou – recept
Tento jednoduchý recept vám zaberie len pár minút a budete naň potrebovať bežne dostupné suroviny. Ak vám nejaká prísada nevyhovuje, môžete ju kľudne nahradiť. Prispôsobte si recept tak, aby vám chutil.
Suroviny na krevetové cestoviny
- 1 balenie varených kreviet
- 1 balenie cestovín
- 1 lyžica olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku, mleté
- 1/2 šálky bieleho vína
- 1/4 šálky červenej cibule nakrájanej na kocky
- 1/2 šálky paradajok nakrájaných na kocky
- 1/4 šálky nasekanej petržlenovej vňate
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup na krevetové cestoviny
- Cestoviny uvarte podľa návodu na obale.
- Vo veľkej panvici na stredne silnom ohni zohrejte olivový olej.
- Do panvice pridajte cesnak a červenú cibuľu a 2 minúty ich orestujte.
- Pridajte biele víno, nakrájané paradajky a uvarené krevety.
- Za občasného miešania varte 3 minúty, kým sa víno nezredukuje na polovicu.
- Do panvice pridajte uvarené cestoviny a premiešajte.
- Posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou alebo syrom a podľa chuti osolíme a okoreníme.
- Podávajte teplé, dobrú chuť.
Pokiaľ preferujete ázijskú kuchyňu, určite oceníte recept s udon cestovinami. Udon sú hrubé japonské rezance z pšeničnej múky, ktoré sa zvyčajne podávajú v horúcom vývare s ďalšími prísadami, ako je zelenina, mäso, morské plody alebo huby.
Pripravujú sa z nich rôzne pokrmy, ako napríklad hranolky, polievky, rezance a studené jedlá. Zvyčajne podávajú varené, ale môžu sa konzumovať aj v surovom stave. Ide o obľúbené a chutné rezance, ktoré patria medzi jedno zo základných jedlál japonskej kuchyne.
Navyše môžu byť zdravou súčasťou vášho jedálnička. Majú nízky obsah tuku a kalórií a sú dobrým zdrojom komplexných sacharidov, ktoré poskytujú stály zdroj energie. Udon obsahuje aj niekoľko vitamínov a minerálov, ako napríklad železo, fosfor a mangán, ktoré podporujú zdravie kostí, energetický metabolizmus a celkové zdravie.
Recept na vynikajúce cestoviny udon s krevetami
Japonské rezance a všetky tekuté suroviny potrebné na prípravu receptu zoženiete v akomkoľvek obchode s ázijskými potravinami. Výhodou je, že sa dajú využiť v rôznych variáciách a jedlo tak vždy chutí inak.
Suroviny na udon s krevetami
- 2 balíčky rezancov udon
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 1/2 balenia uvarených kreviet, olúpaných a zbavených jadier
- 2 lyžice cesnaku, mletého
- 1 šálka mrazeného hrášku
- 1/2 šálky nakrájanej mrkvy
- 2 lyžice sezamového oleja
- 3 lyžice sójovej omáčky
- 2 lyžice ryžového octu
- 1 lyžička sezamových semienok
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup na udon s krevetami
- Priveďte veľký hrniec s vodou do varu a uvarte rezance udon podľa návodu na obale.
- Cestoviny sceďte ich a odložte bokom.
- Vo veľkej panvici na stredne silnom ohni rozohrejte rastlinný olej.
- Do panvice pridajte krevety a cesnak a 3 minúty ich orestujte.
- Pridajte mrazený hrášok a mrkvu a smažte ďalšie 4 minúty.
- Pridajte sezamový olej, sójovú omáčku a ryžový ocot a premiešajte.
- Pridajte uvarené rezance udon a premiešajte.
- Posypeme sezamovými semienkami a podľa chuti osolíme a okoreníme.
- Podávajte teplé, dobrú chuť.
Špecifická chuť kreviet nie je pre každého. Výnimočnosť quesadille je však v tom, že si ju môžete pripraviť podľa vlastnej chute. Výber a počet surovín je na vás. Krevety môžete nahradiť napríklad hubami, tofu alebo kuracím mäsom.
Kuracie prsia sú jedným z najlepších zdrojov chudých bielkovín. Majú vysoký obsah esenciálnych aminokyselín a obsahujú len malé množstvo nasýtených tukov.
Minerálne látky v nich obsahujú fosfor, horčík, vápnik a železo. Tieto minerály sú dôležité pre celkové zdravie a správne fungovanie svalov a nervového systému.
Quesadillas s kuracím mäsom – recept
Pripravte si jednoduchý recept ako z mexickej reštaurácie. Stačí vám len malé množstvo zdravých ingrediencií, s ktorými dokážete vykúzliť dokonalý obed nebo večeru.
Ingrediencie na Quesadillas s kuracím mäsom
- 4 vykostené kuracie prsia bez kože
- 1 lyžička čili prášku
- 1 lyžička cesnakového prášku
- 1 lyžička mletej rasce
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžica olivového oleja
- 1/2 šálky nakrájanej cibule
- 1/2 šálky papriky nakrájanej na kocky
- 1/2 šálky kukuričných zŕn
- 4 múčne tortilly
- 1/2 pohára strúhaného mexického syra
- 1/4 šálky salsy
- 1/4 pohára kyslej smotany
Postup na Quesadillas s kuracím mäsom
- Predhrejte rúru na 190 °C.
- Kuracie prsia položte na plech vyložený pergamenovým papierom. Posypte chilli, cesnakovým práškom, rascou, soľou a korením.
- Pečte v predhriatej rúre 25 minút, kým nie sú upečené.
- Na panvici na stredne silnom ohni rozohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu, papriku a kukuricu
- Varte, kým nezmäknú, približne 5 minút.
- Kuracie mäso vyberte z rúry a rozdrobte. Umiestnite ho do misy s uvarenou zeleninou.
- Na strednom ohni rozohrejte samostatnú panvicu. Položte na ňu 1 tortillu a na ňu nasypte rozdrobené kuracie mäso a zeleninu. Posypte syrom. Na vrch položte druhú tortillu.
- Pečte, kým sa syr nerozpustí, približne 3-4 minúty z každej strany.
- Opakujte so zvyšnými tortillami a náplňou.
- Podávajte so salsou a kyslou smotanou.
S krevetami dokážete uvariť obrovské množstvo chutných receptov z rôznych kútov sveta. Precestujete tak od Latinskej Ameriky cez Európu až do Východnej Ázie. Recepty si môžete prispôsobiť a vychutnať si ich spoločne so svojimi blízkymi.