Hlavné jedláRecepty

Recept na bolonské špagety

Táto bolonská omáčka je bohatá, hustá a má výraznú chuť. Môžete ju podávať na špagetách, pripravte si z nej lasagne alebo podávajte k zemiakovej kaši. Ak máte chuť na iné talianske jedlo, vyskúšajte lasagne s bešamelovou omáčkou.

Suroviny

  • 1 a 1/2 lyžice olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa (alebo polovica bravčového a polovica hovädzieho mäsa)
  • 1/2 šálky suchého červeného vína (namiesto vody alebo hovädzieho vývaru/vývaru)
  • 2 kocky hovädzieho bujónu
  • 1 plechovka drvených paradajok (alebo paradajková passata)
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 2 lyžičky bieleho cukru
  • 2 lyžičky worcestrovej omáčky
  • 2 sušené bobkové listy
  • 2 vetvičky čerstvého tymiánu (alebo 1/2 lyžičky sušeného tymiánu alebo oregana)
  • soľ a korenie

Postup

  1. Vo veľkom hrnci alebo hlbokej panvici rozohrejte olej.
  2. Pridajte nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak a duste 3 minúty.
  3. Zvýšte teplotu na maximum a pridajte hovädzie mäso. Varte, pričom ho rozdeľujte, kým nezhnedne.
  4. Pridajte červené víno. Priveďte do varu a varte 1 minútu, pričom dobre miešajte po dne hrnca, kým sa nevytratí alkoholový zápach.
  5. Pridajte ostatné prísady okrem soli a korenia. Premiešajte a varte 20-30 minút (bez pokrievky), ak je omáčka príliš hustá, pridajte vodu. Občas premiešajte.
  6. Pridajte soľ a korenie podľa chuti.
  7. Podávajte na špagetách – ak však máte čas, odporúčam omáčku a cestoviny premiešať podľa nižšie uvedených krokov.

Omáčka a špagety

  1. Priveďte do varu veľký hrniec s osolenou vodou. Pridajte cestoviny a varte podľa návodu na obale.
  2. Odoberte hrnček vody z varenia cestovín a odložte ju bokom, potom cestoviny sceďte.
  3. Na miernom ohni pridajte cestoviny do bolonskej omáčky s približne 1/2 hrnčeka vyhradenej vody z cestovín.
  4. Jemne premiešavajte 1 až 2 minúty, alebo kým špagety nesčervenajú a omáčka nezhustne.
  5. Rozdeľte do misiek. V prípade potreby ozdobte parmezánom a petržlenovou vňaťou.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang