Táto bolonská omáčka je bohatá, hustá a má výraznú chuť. Môžete ju podávať na špagetách, pripravte si z nej lasagne alebo podávajte k zemiakovej kaši. Ak máte chuť na iné talianske jedlo, vyskúšajte lasagne s bešamelovou omáčkou.
Suroviny
- 1 a 1/2 lyžice olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 500 g mletého hovädzieho mäsa (alebo polovica bravčového a polovica hovädzieho mäsa)
- 1/2 šálky suchého červeného vína (namiesto vody alebo hovädzieho vývaru/vývaru)
- 2 kocky hovädzieho bujónu
- 1 plechovka drvených paradajok (alebo paradajková passata)
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 2 lyžičky bieleho cukru
- 2 lyžičky worcestrovej omáčky
- 2 sušené bobkové listy
- 2 vetvičky čerstvého tymiánu (alebo 1/2 lyžičky sušeného tymiánu alebo oregana)
- soľ a korenie
Postup
- Vo veľkom hrnci alebo hlbokej panvici rozohrejte olej.
- Pridajte nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak a duste 3 minúty.
- Zvýšte teplotu na maximum a pridajte hovädzie mäso. Varte, pričom ho rozdeľujte, kým nezhnedne.
- Pridajte červené víno. Priveďte do varu a varte 1 minútu, pričom dobre miešajte po dne hrnca, kým sa nevytratí alkoholový zápach.
- Pridajte ostatné prísady okrem soli a korenia. Premiešajte a varte 20-30 minút (bez pokrievky), ak je omáčka príliš hustá, pridajte vodu. Občas premiešajte.
- Pridajte soľ a korenie podľa chuti.
- Podávajte na špagetách – ak však máte čas, odporúčam omáčku a cestoviny premiešať podľa nižšie uvedených krokov.
Omáčka a špagety
- Priveďte do varu veľký hrniec s osolenou vodou. Pridajte cestoviny a varte podľa návodu na obale.
- Odoberte hrnček vody z varenia cestovín a odložte ju bokom, potom cestoviny sceďte.
- Na miernom ohni pridajte cestoviny do bolonskej omáčky s približne 1/2 hrnčeka vyhradenej vody z cestovín.
- Jemne premiešavajte 1 až 2 minúty, alebo kým špagety nesčervenajú a omáčka nezhustne.
- Rozdeľte do misiek. V prípade potreby ozdobte parmezánom a petržlenovou vňaťou.