Hlavné jedláRecepty

Recept na steak s omáčkou z whisky a korenia

Tento lahodný recept je hotový za 90 minút a z nižšie uvedených ingrediencií sa môžu najesť až 4 osoby.

Ingrediencie

  • 1/2 malej cibule, nadrobno nakrájanej
  • 1 kocka hovädzieho vývaru
  • 2 malé poháre (150 ml) whisky
  • 100 ml vody
  • 1 lyžica celého čierneho korenia, rozdrveného
  • 1 lyžica bieleho vínneho octu
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • 1 hrnček nasekanej petržlenovej vňate
  • 250 ml smotany
  • 4 lyžice rastlinného oleja
  • 4 rebierkové steaky

Na paradajkový krém:

  • 6 čerstvých paradajok, prekrojených na polovicu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice balzamikového octu
  • štipka soli
  • štipka hrubo mletého čierneho korenia
  • štipka kryštálového cukru

Postup

  1. Rúru predhrejte na 180 °C.
  2. Paradajky vložte na plech a potom ich pokvapkajte olejom a octom. Posypeme soľou, korením a cukrom.
  3. Vložte do predhriatej rúry a pečte 1 hodinu, aby sa paradajky upiekli. Stále ich polievajte lyžicou oleja a octu, aby sa pekne leskli.
  4. Potom pripravte omáčku tak, že do hrnca dáte cibuľu, kocku bujónu, whisky, vodu, zrnká korenia, ocot a horčicu.
  5. Priveďte do varu, potom varte, kým sa nezredukuje na 3/4, potom pridajte petržlenovú vňať a smotanu, znovu povarte a stiahnite z ohňa.
  6. Dobre osolíme a okoreníme, potom prikryjeme potravinovou fóliou.
  7. Medzitým rozohrejte gril alebo panvicu, aby bola pekne horúca, a pridajte trochu oleja.
  8. Steaky dobre osolíme a okoreníme a grilujeme, kým nie sú podľa našich predstáv. Bude to trvať 4 až 8 minút z každej strany.
  9. Po opečení ich vyberte z panvice a nechajte 5 minút odpočívať v teple.
  10. Podávajte s uvarenými hranolkami a veľkým množstvom rukoly.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang