Táto chrumkavá granola je dokonalým spojením sladkého a slaného. Je plná troch druhov semien: slnečnicových, tekvicových a sezamových.
Suroviny
- 1/2 šálky javorového sirupu
- 1/2 šálky hnedého cukru
- 1/2 šálky extra panenského olivového oleja
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 lyžička soli
- 4 šálky ovsených vločiek
- 1 šálka lúpaných slnečnicových semienok
- 1 šálka lúpaných tekvicových semienok
- 1/4 šálky sezamových semienok
- 1 šálka sušeného ovocia (hrozienok, brusníc alebo ríbezlí)
- 1 lyžička vločkovej morskej soli
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C a vyložte plech na pečenie papierom.
- Vo veľkej miske vyšľahajte javorový sirup, hnedý cukor, olivový olej, vanilku, škoricu a soľ, kým zmes nie je hladká (približne 2 minúty).
- Pomocou veľkej pevnej stierky alebo čistých rúk primiešajte ovsené vločky, slnečnicové semienka, tekvicové semienka a sezamové semienka. Miešajte, kým sa suché prísady dobre nespoja.
- Zmes ovsených vločiek preložte na pripravený plech na pečenie. Pomocou zadnej strany odmerky pevne pritlačte ovsené vločky do tenkej, rovnomernej vrstvy.
- Ak máte radi drobivú granolu, každých 15 minút ju premiešajte drevenou lyžicou.
- Pečte 40 až 45 minút do zlatohneda, pričom v polovici pečenia plech otočte.
- Vyberte plech z rúry a nechajte ho úplne vychladnúť, najmenej 1 hodinu.
- Úplne studenú granolu rozlámte rukami na kúsky. Vmiešajte sušené ovocie podľa vlastného výberu spolu s vločkovou soľou.
- Granolu môžete skladovať vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote až 2 týždne.