Tento lahodný recept je hotový za 190 minút a z nižšie uvedených ingrediencií ho môže pripraviť až pre 6 osôb.
Ingrediencie
Bolonská omáčka:
- 4 lyžice olivového oleja
- 1,3 kg hovädzích stehien (s kosťou)
- 1,3 kg bravčových stehien (s kosťou)
- Soľ
- Čerstvo mleté čierne korenie
- 340 g pancetty nakrájanej nadrobno
- 340 g cibule nakrájanej nadrobno
- 110 g mrkvy nakrájanej nadrobno
- 110 g zeleru nakrájanej nadrobno
- 4 celé strúčiky cesnaku
- 250 ml suchého červeného vína
- 700 ml domáceho hovädzieho alebo kuracieho vývaru
- 1 plechovka (425 g) nakrájaných paradajok so šťavou
- 4 vetvičky čerstvého tymiánu
- 3 vetvičky čerstvého rozmarínu
- 6 vetvičiek nasekanej petržlenovej vňate a bazalky
- 250 ml paradajkovej omáčky
Zmes ricotty:
- 720 g ricotty
- 2 veľké vajcia
- 4 lyžice čerstvej nasekanej petržlenovej vňate,
- 3 lyžice čerstvej nasekanej bazalky
- 40 g čerstvo nastrúhaného syra Parmigiano Reggiano
- Soľ
- Čerstvo mleté čierne korenie
Paradajková omáčka:
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 3 strúčiky cesnaku, nahrubo nasekané
- 1/2 lyžičky rozdrvených chilli semiačok
- 2 konzervy (795 g) drvených paradajok
- 1 plechovka (425 g) nakrájaných paradajok
- Soľ
- Čerstvo mleté čierne korenie
- 3 lyžice čerstvých petržlenových listov, nasekaných
- 3 lyžice čerstvých bazalkových listov, nasekaných
Bešamelová omáčka:
- 30 g nesoleného masla
- 2 lyžice hladkej múky
- 475 ml až 590 ml plnotučného mlieka, zohriateho
- štipka čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
- Soľ
- Čerstvo mleté čierne korenie
- 75 g čerstvo nastrúhaného syra Fontina
- 50 g čerstvo nastrúhaného syra Parmigiano Reggiano
Postup
- Rúru predhrejte na 180 °C. Olej rozohrejte vo veľkej panvici na silnom ohni.
- Stehná z oboch strán osolíme a okoreníme, vložíme do panvice a z oboch strán opečieme dozlatista, približne 4 minúty z každej strany.
- Stehná preložte na tanier. Z panvice odstráňte tuk. Do panvice pridajte pancettu a opečte ju dozlatista. Pancettu vyberte a odložte takisto na tanier.
- Do panvice pridajte cibuľu, mrkvu, zeler a cesnak a varte ich 4 až 5 minút, kým nezmäknú a nezískajú zlatohnedú farbu.
- Pridajte červené víno, oškrabte dno panvice a varte, kým sa úplne nezredukuje. Pridajte hovädzí vývar, nakrájané paradajky, tymián, rozmarín a petržlenovú vňať a priveďte do varu.
- Do panvice vráťte stehná a tretinu pancetty, prikryte a vložte do rúry. Varte, kým mäso nezmäkne a neopadá od kosti, približne 2 hodiny.
- Stehná vyberte na dosku na krájanie, a keď vychladnú natoľko, aby sa s nimi dalo manipulovať, mäso rozdrvte na kúsky a vložte do misy.
- Výpek z pečenia preceďte do misky. Do veľkej vysokostennej panvice dajte 700 ml výpeku a na silnom ohni ju priveďte do varu. Varte, kým sa množstvo tekutiny nezredukuje na približne 175 ml.
- Do panvice pridajte rozdrobené mäso a zvyšnú uvarenú pancettu spolu s 240 ml paradajkovej omáčky, petržlenovou vňaťou a bazalkou.
Ricottová zmes:
- V miske zmiešame ricottu, vajcia, petržlenovú vňať, bazalku, syr, soľ a korenie.
- Prikryte a nechajte v chladničke aspoň 1 hodinu, aby sa chute spojili.
Paradajková omáčka:
- Vo veľkej panvici na stredne silnom ohni rozohrejeme olej, pridáme cibuľu a restujeme ju 3 až 4 minúty, kým nezmäkne. Pridajte cesnak a chilli semiačka a varte 1 minútu.
- Pridajte paradajky, priveďte do varu, dochuťte soľou a korením a varte, kým sa omáčka nezredukuje a nezhustne, približne 25 až 30 minút. Vmiešajte petržlenovú vňať a bazalku.
Bešamelová omáčka:
- V stredne veľkej panvici na miernom ohni rozpustite maslo. Vmiešajte múku a nechajte ju asi 2 minúty variť.
- Pomaly miešajte 475 ml horúceho mlieka a pokračujte v miešaní, kým omáčka nezhustne približne 5 až 7 minút.
- Omáčku ochuťte muškátovým orieškom, soľou a korením a primiešajte syry.
- Ak je omáčka príliš hustá, primiešajte trochu zvyšného mlieka.
Ukladanie vrstiev:
- Dno a boky zapekacej misy s rozmermi 23 x 33 cm vymažte maslom.
- Na dno formy rovnomerne naneste tenkú vrstvu bešamelu. Na bešamel položte vrstvu cestovinového cesta, ktoré ste nakrájali tak, aby sa zmestilo do vnútra formy.
- Na cestoviny navrstvite zmes ricotty a rovnomerne ich rozotrite. Na ricottu naneste tenkú vrstvu bešamelu, posypte niekoľkými lyžicami parmezánu a lístkami bazalky.
- Navrch dajte ďalšiu vrstvu cestovín a rovnomerne rozotrite mäsovú zmes. Na bolonskú zmes naneste rovnomernú vrstvu bešamelu, posypte niekoľkými lyžicami parmezánu a lístkami bazalky.
- Na mäsovú zmes položte poslednú vrstvu cestovín a navrch naberte bešamel, aby boli cestoviny úplne pokryté. Posypte 3 lyžicami parmezánu.
- Panvicu vložte do rúry a prikryte ju alobalom. Pečte 20 minút. Znížte teplotu na 180 °C, odstráňte fóliu a pokračujte v pečení, kým vrch nie je zlatohnedý a vrch lasagní nebublá, približne 25 až 35 minút. Pred krájaním vyberte z rúry a nechajte 10 minút odpočívať.
- Nakrájajte a polejte paradajkovou omáčkou, ďalším strúhaným syrom a nasekanou petržlenovou vňaťou a bazalkou.