DezertyRecepty

Recept na jablkový koláč

Tento koláč je rýchly, jednoduchý a chutný. Ideálny na nedeľné posedenie alebo k rannej káve.

Suroviny koláč

  • 2 šálky (280 g) hladkej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžička soli
  • 1/4 šálky (50 g) bieleho kryštálového cukru + 2 lyžice cukru
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 10 lyžíc (140 g) masla izbovej teploty
  • 2 vajcia
  • 1 šálka (235 ml) plnotučného mlieka
  • 1 stredne veľké zelené jablko

Suroviny posýpka

  • 4 lyžice hnedého cukru
  • 4 lyžice múky
  • 1/4 lyžičky škorice
  • 1 lyžica masla nakrájaného na malé kocky

Postup

  1. Predhrejte rúru na 190 °C.
  2. Vymastite okrúhlu tortovú formu (ak chcete pripraviť ako zákusok, tak použite menšiu formu na pečenie).
  3. Zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ.
  4. V samostatnej malej miske zmiešajte 2 lyžice cukru so škoricou a odložte bokom.
  5. Pomocou elektrického mixéra vyšľahajte maslo so zvyšnou 1/4 šálky cukru. Pridajte vajcia. V troch dávkach striedavo s mliekom pridávajte múku a po každom pridaní šľahajte, kým sa zmes nespojí.
  6. Polovicu cesta nalejte na dno pekáča. Na cesto poukladajte plátky jabĺk tak, aby zakryli cesto (možno budete musieť niektoré plátky prekrývať).
  7. Posypte jablká zmesou škoricového cukru. Na jablká rozotrite zvyšok cesta.
  8. V malej miske zmiešajte na posýpku hnedý cukor, múku a škoricu. Posypte ňou koláč a na vrch pridajte plátky masla.
  9. Koláč pečte pri teplote 190 °C zhruba 30-35 minút alebo kým nie je zlatohnedý.

Kategorie:

Dezerty | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang