Hlavné jedláRecepty

Recept na domáce lasagne

Lasagne sú neuveriteľne všestranné jedlo, ktoré sa dá pripraviť zo širokej škály prísad. Najtradičnejšie verzie obsahujú vrstvy cestovín, paradajkovej omáčky, syra a mletého hovädzieho mäsa, existuje však mnoho variácií. Existujú aj vegetariánske verzie s prísadami, ako sú huby, paprika a baklažán.

Lasagne môžete dochucovať korením, ako je cesnak, oregano a bazalka, aby ste jedlu dodali výraznejšiu chuť. Či už sa lasagne podávajú pri špeciálnej príležitosti alebo len na večeru počas všedného dňa, určite nimi potešíte aj náročnejších stravníkov.

Lasagne – pôvod a varianty receptu

Pôvod slova lasagne alebo lasagne možno vystopovať až do starovekého Grécka. Názov je odvodený od slova „laganon“, čo bola prvá forma cestovín. Laganon bol odkaz na ploché pláty cestovinového cesta nakrájané na tenké pásiky.

V starovekom Ríme sa podobné jedlo nazývalo „lasanum“, čo je latinský výraz pre nádobu alebo hrniec. Taliani používali toto slovo na označenie nádoby, v ktorej sa jedlo podávalo.

Obľúbené talianske lasagne, vznikli v Taliansku v meste Neapol počas stredoveku. Jednu z prvých zmienok o dnešných lasagniach možno nájsť v anglickej kuchárskej knihe zo 14. storočia, ktorá vyzdvihovala jedlo s vrstvami cestovín bez paradajok.

Neskôr sa ďalšia zmienka o lasagniach objavila v talianskej kuchárskej knihe z 80. rokov 19. storočia, ktorá obsahovala paradajkovú omáčku.

Z tohto jedla sa nakoniec stali tradičné neapolské lasagne s názvom „Lasagna di Carnevale„, ktoré sa pripravujú z miestnej klobásy, vyprážaných mäsových guľôčok, vajec uvarených natvrdo, ricotty alebo mozzarelly a neapolského ragú.

Jedna z najobľúbenejších variácií tohto jedla sa nazýva „Lasagna al Forno„. Táto variácia pochádza z talianskeho regiónu Emilia-Romagna a pripravuje sa z ricotty alebo mozzarelly, hustého Ragu, bešamelovej omáčky, vína, cibule, oregana a zelených cestovín so špenátom.

História lasagní by nebola úplná bez ich rozmanitosti v jednotlivých regiónoch Talianska. V rôznych oblastiach sa môže používať iné cesto alebo omáčky. Krásny taliansky región Piemont sa špecializuje na lasagne al Sangue, čo v preklade znamená „krvavé lasagne“, pretože sa do nich pridáva krv zo zabitého prasaťa.

Domáce lasagne – recept

Tento recept na domáce lasagne s mäsitou paradajkovou omáčkou a lahodnou syrovou náplňou si vás určite získa svojou lahodnou chuťou.

Suroviny na domáce lasagne

  • 250 gmletého bravčového mäsa
  • 250 g chudého mletého hovädzieho mäsa
  • ½ šálky mletej cibule
  • 1 plechovka drvených paradajok
  • 1 plechovka paradajkovej omáčky
  • 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 a ½ lyžičky sušenej bazalky
  • 1 a ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky sušeného oregana
  • štipka bieleho cukru
  • 1 balenie cestovín na lasagne
  • 500 g jemného tvarohu
  • ¾ šálky strúhaného parmezánu
  • 3 veľké vajcia
  • 2 lyžičky soli
  • ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 balenie strúhaného syra mozarela

Postup na domáce lasagne

  1. Vo veľkej hlbokej panvici na stredne silnom ohni zmiešajte bravčové a mleté hovädzie mäso. Varte a miešajte, kým nezhnedne a nerozpadne sa, 5 až 7 minút.
  2. Pridajte cibuľu a varte, kým nie je priesvitná, približne 5 minút.
  3. Vmiešajte drvené paradajky, paradajkovú omáčku, 1 lyžicu čerstvej petržlenovej vňate, pretlačený cesnak, bazalku, soľ, oregano a cukor.
  4. Znížte teplotu na stredne nízku a za občasného miešania varte 30 minút.
  5. Kým sa omáčka varí, priveďte do varu veľký hrniec s mierne osolenou vodou. Vo vriacej vode varte lasagne za občasného miešania, kým nezmäknú, ale sú pevné (8-10 minút). Scedíme a odložíme bokom.
  6. Predhrejte rúru na 190 °C.
  7. Vo veľkej miske zmiešajte tvaroh, parmezán, vajcia, zvyšnú 1 lyžicu čerstvej petržlenovej vňate, soľ a korenie.
  8. Na dno zapekacej misy s rozmermi 23×33 cm rozotrite lyžicu omáčky. Na omáčku položte lasagne. Navrstvite 1/2 syrovej zmesi, 1/2 zvyšnej omáčky a 1/2 syra mozarela.
  9. Vrstvy ešte raz zopakujte, pričom použite zvyšné lasagne, syrovú zmes, omáčku a mozarelu. Zapekaciu misu prikryte alobalom.
  10. Pečte vo vyhriatej rúre 30 až 40 minút. Odstráňte fóliu a pečte, kým syr nezíska zlatohnedú farbu, ďalších 5 až 10 minút.
  11. Vyberte z rúry, pred krájaním a podávaním nechajte 10 minút odstáť.

TIP: Lasagne podávajte s arabským chlebom alebo batátovými lupienkami.

Lasagne krájajte vždy až keď vychladnú aspoň 15 minút, aby sa nerozpadávali.

Tipy k príprave domácich lasagní

Použitie cestovín bez varenia zlepší chuť lasagní. Sú zvyčajne tenšie ako suché cestoviny a dobre absorbujú paradajkovú omáčku. Takisto nebudete musieť čakať, kým sa rezance uvaria.

Použitie bravčovej klobásy namiesto mletého hovädzieho mäsa do paradajkovej omáčky posunie lasagne na inú úroveň. Môžete si vybrať zmes sladkej a pikantnej klobásy, aby ste zvýraznili chuť omáčky.

Namiesto strúhanej mozzarelly pridajte radšej čerstvú mozzarelu.

Tajnou prísadou je použitie vajec. V kombinácii s parmezánom a bylinkami vajcia dotvoria chuť a vytvoria krémovú textúru náplne.

Do náplne môžete použiť aj špenát. Pridanie špenátu je skvelou alternatívou na zahrnutie zeleniny a pridanie chuti.

Recept na domáce lasagne s bešamelovou omáčkou

V autentických talianskych receptoch na lasagne sa namiesto ricotty alebo tvarohu používa bešamelová omáčka. Je to preto, lebo jedlo má krémovejšiu a šťavnatejšiu konzistenciu.

Okrem toho vrstvenie lasagní s bešamelovou omáčkou umožňuje, aby omáčka prenikla do všetkých zákutí. V kombinácii s horúcou talianskou klobásou, hovädzím mäsom a jemnými cestovinami získate neuveriteľné talianske domáce lasagne.

Suroviny

Na lasagne

  • 12 listov suchých rezancov lasagní
  • 450 g strúhaného syra mozzarella
  • 230 g čerstvo nastrúhaného parmezánu

Na marinara

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 6 strúčikov pretlačeného cesnaku
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1/2 šálky suchého červeného vína (voliteľné)
  • 1/2 lyžičky cukru
  • 1/2 lyžičky sušeného oregana
  • 1/2 lyžičky kuchynskej soli
  • 1/4 lyžičky červenej papriky
  • 800 g drvených paradajok
  • čerstvé bazalkové listy (nasekané nadrobno)

Na bešamelovú omáčku

  • 1/4 šálky masla alebo oleja (alebo tuku)
  • 1/4 šálky hladkej múky
  • 1/8 lyžičky kóšer
  • 1 štipka bieleho korenia
  • 3 šálky mlieka akéhokoľvek druhu

Na mäsovú omáčku

  • 500 g chudého mletého hovädzieho mäsa
  • 500 g horúcich talianskych párkov
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžica semienok feniklu
  • 2 lyžičky červenej papriky
  • 6 strúčikov pretlačeného cesnaku
  • 1 veľká biela cibuľa (nakrájaná nadrobno)
  • 1 celá dávka omáčky marinara

Postup na domáce lasagne s bešamelovou omáčkou

  1. Ako prvú pripravíme marinara omáčku. Vo veľkej panvici rozohrejte olej na stredne silnom plameni, pridajte pretlačený cesnak a 2 minúty ho opekajte.
  2. Znížte teplotu a pridajte víno (voliteľné), paradajkový pretlak, cukor, sušené oregano, soľ červenú papriku a restujte 2 minúty.
  3. Pridajte paradajky, premiešajte a varte, kým sa mierne nezredukuje, približne 20 minút. Počas posledných 10 minút varenia pridajte bazalku a premiešajte. Omáčku podľa chuti ešte dosolíme.
  4. V tejto fáze môžete omáčku nechať rozmixovanú alebo ju môžete pre dosiahnutie hladkej omáčky rozmixovať ručným mixérom na pyré alebo ju dať do mixéra a rozmixovať do hladka. Následne odstavte.
  5. Na bešamelovú omáčku zohrejte mlieko v hrnci alebo v mikrovlnnej rúre v odmerke.
  6. V stredne veľkej panvici rozpustite rovnaký diel masla a potom múku.
  7. Múku a maslo spolu vyšľaháme a necháme na miernom ohni 1-2 minúty povariť.
  8. Postupne pridávajte teplé mlieko a na miernom ohni šľahajte, kým nevznikne hladká omáčka. Varte niekoľko minút, omáčka zhustne. Odstavte.
  9. Pripravíme mäsovú omáčku. Do veľkej panvice na stredne silnom ohni pridajte olivový olej. Pridajte semená feniklu a červenú papriky. Restujte 30 sekúnd a pridajte cibuľu. Pokračujte vo varení na stredne silnom ohni, kým cibuľa nezmäkne, 2 minúty. Pridajte cesnak a za stáleho miešania asi 30 sekúnd.
  10. Pridajte mleté hovädzie mäso a klobásu a na stredne silnom ohni mäso opečte, pričom ho lyžicou rozdeľte na kúsky. Po uvarení sceďte prebytočný tuk a mäso do kuchynského robota. Niekoľkokrát pulzujte, kým sa mäso nerozpadne a nebude takmer čisté.
  11. Vráťte zmes do panvice a pridajte pripravenú omáčku Marinara. Miešajte, aby sa mäso a omáčka marinara spojili.
  12. Prikryte a nechajte omáčku variť asi 20 minút na miernom ohni za občasného miešania. Ak je omáčka príliš hustá, pridajte 1 šálku vody a pokračujte vo varení, aby sa zredukovala.
  13. Do pekáča s rozmermi 23 × 33 cm pridajte suché rezance lasagní a zalejte ich horúcou vodou. Nechajte 20 minút odpočívať. Scedíme do veľkého cedidla.
  14. Predhrejte rúru na 180 °C. Vymastite 23 x 33 cm misu na pečenie sprejom na varenie.
  15. Budeme robiť 3 až 4 vrstvy lasagní.
  16. Začnite tým, že na dno vymastenej misy rozotrieme trochu mäsovej omáčky. Navrch položte rezance lasagní tak, aby ste pokryli dno.
  17. Na rezance rozotrieme viac mäsovej omáčky, potom bešamelovú omáčku, potom rozvrstvíme syry mozzarella a parmezán a všetko rozotrieme až po okraje.
  18. Tento postup zopakujte 3 až 4 krát, aby ste spotrebovali všetky rezance, omáčky a syry, ktorými v poslednej vrstve posypeme vrch lasagní.
  19. Pečieme 30 minút, kým vrch nie je zlatohnedý a syry nebublajú. Pred podávaním nechajte lasagne 15 minút odpočívať.

TIP: Ak vám ostane mäsová omáčka naviac, výborne sa bude hodiť na bolonské špagety.

K lasagniam sa výborne hodia červené odrody vín. Ak pripravujete lasagne s bešamelom, siahnite určite po bielom víne.

Výživové hodnoty lasagní

Hoci sa lasagne nepovažujú za mimoriadne zdravú potravinu, pri ich domácej príprave môžete urobiť zdravé náhrady. Napríklad namiesto bielych cestovín môžete použiť celozrnné, ktoré vám pomôžu stabilizovať hladinu cukru v krvi. Cestoviny na lasagne si môžete z kvalitných surovín pripraviť aj doma.

Keď pripravujete lasagne s mäsom, snažte sa ho nahradiť chudým mletým hovädzím, morčacím alebo kuracím mäsom a nezabudnite dôkladne odsať prebytočný tuk.

Snažte sa obmedziť používanie syra mozzarella len na niekoľko posypov na povrchu alebo si vyberte syr s nízkym obsahom tuku.

Ak chcete pridať výživovú hodnotu, obložte lasagne množstvom zeleniny, aby ste zvýšili príjem vlákniny, vitamínov a minerálov. Zeleninu môžete pridať priamo do paradajkovej omáčky.

Sacharidy nikdy nechutili tak dobre, ako keď si ich prísun doprajte v lasagniach. Sacharidy dodávajú krvným bunkám energiu a pomáhajú riadiť základné každodenné telesné funkcie.

Lasagne sú plné vitamínov skupiny B. Tieto živiny sú zodpovedné za riadenie metabolizmu vášho tela. Hovädzie mäso v recepte dodáva telu železo, ktoré potrebuje na podporu zdravého krvného obehu. Vitamíny A a C môžete ľahko pridať pridaním cukety a červenej papriky. Pridaním zeleniny zvýšite príjem vitamínov a pripravíte si chutné lasagne.

Lasagne sú tiež vynikajúcim zdrojom bielkovín a tukov. Bielkoviny sa v tele rozkladajú na aminokyseliny, ktoré sa používajú na tvorbu a udržiavanie zdravých tkanív.

Recept na špenátové lasagne

Tieto špenátové lasagne sa skladajú z vrstiev rezancov, duseného špenátu, marinárskej omáčky a troch rôznych druhov syra, ktoré sú zapečené do zlatohneda. Predstavujú výdatný vegetariánsky hlavný chod, ktorý je ideálny na nasýtenie veľkej skupiny.

Suroviny na špenátové lasagne

Na náplň do domácich špenátových lasagní

  • 1 lyžica masla
  • 700 g čerstvých špenátových listov
  • 430 g syra ricotta
  • 2 vajcia
  • 3/4 šálky strúhaného parmezánu
  • 1 pohár strúhaného syra mozzarella
  • 1/2 lyžičky soli a viac podľa chuti
  • 1/4 lyžičky korenia plus ďalšie podľa chuti
  • 1/2 lyžičky talianskeho korenia

Na domáce lasagne

  • 1 škatuľa rezancov na lasagne
  • 700 g marinara omáčky
  • 2 šálky strúhaného syra mozzarella
  • sprej na pečenie
  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate

Postup na špenátové lasagne

  1. Na veľkej panvici rozpustite maslo na stredne silnom ohni. Pridajte toľko špenátu, koľko sa do panvice zmestí, a varte, kým nezvädne.
  2. Pokračujte v pridávaní hŕstky špenátu na panvicu, kým všetok nezvädne. Podľa chuti osolíme a okoreníme.
  3. Nechajte špenát mierne vychladnúť a potom z neho vytlačte prebytočnú vodu. Špenát nahrubo nasekáme.
  4. Do veľkej misy dajte nasekaný špenát, ricottu, vajcia, parmezán, 1 šálku mozzarelly, soľ, korenie a talianske korenie. Premiešajte, aby sa spojili.
  5. Rezance na lasagne uvarte podľa návodu na obale.
  6. Rúru predhrejte na 190 °C. Pekáč s rozmermi 23 x 33 cm cm potrite sprejom na pečenie.
  7. Na dno panvice rozotrite malé množstvo omáčky. Pridajte vrstvu cestovín a potom na cestoviny rozotrite 1/3 syrovej zmesi.
  8. Na syrovú zmes naneste 1/3 marinárskej omáčky.
  9. Vrstvy zopakujte a na záver ich zalejte marinádou.
  10. Lasagne prikryte fóliou a pečte 45 minút.
  11. Odkryte lasagne, pridajte zvyšné 2 šálky syra mozzarella a pečte ďalších 15 minút alebo kým sa syr nerozpustí a nezhnedne.
  12. Posypte lasagne petržlenovou vňaťou. Nechajte 5-10 minút odstáť, potom nakrájajte na plátky a podávajte.

Okrem špenátových lasagní si viete pripraviť aj množstvo ďalších bezmäsitých variantov lasagní pre vegánov.

Obľúbenou náhradou mäsa do lasagní býva špenát.

K lasagniam môžete ako prílohu podávať rôzne zeleninové aj ovocné šaláty, sladké aj slané pečivo a výborne hodí aj všetka pečená zelenina – ružičkový kel, paradajky a tiež grilovaný baklažán.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang