Už ste niekedy jedli beignetky? Tieto sladké štvorce vyprážaného cesta obalené v práškovom cukre sú základom gastro kultúry v New Orleans.
Ingrediencie
- 3 šálky hladkej múky + na posypanie
- 3/4 lyžičky soli
- 3 lyžice cukru
- 1 šálka teplého plnotučného mlieka
- 2 lyžičky aktívneho sušeného droždia
- 1 veľké vajce
- 3 lyžice rozpusteného masla
- 1 a 1/2 až 2 šálky rastlinného oleja
- 3 šálky práškového cukru
Postup
- V mixéri s lopatkami zmiešajte 3 šálky múky, soľ a 2 lyžice cukru.
- V stredne veľkej miske zmiešajte teplé mlieko, zvyšnú lyžicu cukru a droždie a nechajte ho odstáť približne 5 minút.
- Do napeneného mlieka rozšľahajte vajce a zmes pridajte do misy s múkou. Miešajte, kým nezískate mokré cesto s chumáčikmi suchých kúskov.
- Vymeňte lopatkový nadstavec za hák na miesenie cesta. Pridajte rozpustené maslo. Mixér nastavte na stredne nízky stupeň, kým sa maslo nezapracuje, približne 1 minútu.
- Zapnite mixér na stredný alebo stredne vysoký stupeň a hneťte na háku asi 6 minút. Cesto by malo byť na dotyk lepkavé, ale nie také mokré, aby sa s ním nedalo manipulovať.
- Cesto vytvarujte do gule a vložte ho do vymastenej misy. Prikryte fóliou a nechajte kysnúť, kým nezdvojnásobí svoju veľkosť, 1 až 2 hodiny.
- Naplňte veľký hrniec niekoľkými centimetrami rastlinného oleja. Do stredne veľkej misky preosejte 3 šálky práškového cukru.
- Keď cesto vykysne, vyklopte ho na pomúčenú plochu a rozvaľkajte ho do podlhovastého tvaru (asi 10 × 14 cm a hrúbka 1/4 cm).
- Cesto nakrájajte na 16 hrubých obdĺžnikov a prikryte utierkou posypanou múkou, aby odpočívalo, kým sa zohreje olej.
- Olej na vyprážanie rozohrejte. Smažte beignetky po častiach do zlatista, približne 1,5 až 2 minúty z každej strany.
- Vyberte beignetky z oleja a položte ich na mriežku na pečenie.
- Pred obalením v práškovom cukre nechajte asi minútu odkvapkať časť tuku. Cukrom ich pokryte, kým sú beignetky ešte horúce.
- Podávajte teplé s ďalšou štedrou vrstvou práškového cukru a horúcou kávou.