Recepty

Priaznivé účinky olivového oleja

Olivový olej je bohatý na mononenasýtené mastné kyseliny a je hlavnou zložkou stredomorskej stravy. Populácia, ktorá žije v tomto prostredí má dlhšiu priemernú dĺžku života a nižšie riziko ochorenia srdca alebo vysokého krvného tlaku.

Najlepší z olejov je extra panenský olivový olej, ktorý je vyrobený prostredníctvom prírodných metód. Má výraznú chuť, vysoký obsah antioxidantov, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie nášho organizmu. Tieto látky, ktoré obsahuje sú aktívne a niektoré z nich môžu pomôcť v boji proti závažnej chorobe ako je napríklad rakovina. Antioxidantny sú protizápalové a účinné pre ľudí, ktorý majú vysoký cholesterol. Ďalším prírodným doplnkom, ktorý obsahuje antioxidanty a má protizápalové účinky je pestrec mariánsky. Pestrec mariánsky môže pomôcť aj pri chudnutí.

Srdce

Kardiovaskulárne ochorenia sú najčastejšou príčinou úmrtí vo svete. Je teda dokázané, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú olivový olej a využívajú ho pri príprave jedál, majú menšiu pravdepodobnosť úmrtia na srdcové infarkty a mŕtvice ako tí, ktorí ho v domácnosti nevyužívajú.

Alzheimerova choroba

Alzheimerova choroba je celosvetovo najčastejšie ochorenie a najčastejšou príčinou demencie. Štúdie však zistili, že práve olivový olej pomáha pri boji s tuto chorobou, pretože má priaznivý vplyv na funkcie mozgu a znižuje riziko poškodenia kognitívnych funkcií.

Olivový olej je pomerne odolný voči vysokej teplote, takže ho nezabudnite používať pri príprave Vašich obľúbených jedál. Okrem toho má veľmi dobrý vplyv na chudnutie, takže ak ste sa rozhodli zhodiť pár kíl, tento olej Vám určite neuškodí.

Ktorý je najkvalitnejší?

Extra panenský olivový olej je najkvalitnejší olej a mal by obsahovať najnižšie hodnoty kyslosti. Má skvelú chuť aj vôňu, takže ho môžete použiť aj pri príprave šalátov a iných dobrôt. Skladujte ho na chladnom a tmavom mieste, ale nie v chladničke.

Pár rád na záver:

  • Pri príprave jedál pridajte najskôr olej a až potom soľ. Olej zeleninu jemne obalí a tak nepustí vodu.
  • Olivový olej pri restovaní nezohrievajte, ingrediencie vkladajte do studeného oleja, aby ste zabránili jeho prepáleniu

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang