Recepty

Recept na vajcia Benedikt

Vajíčka Benedikt sú špecialitou na neskorý obed, ktorá pozostáva z horúcich anglických muffinov potretých maslom, kanadskej slaniny a pošírovaných vajec s bohatou holandskou omáčkou.

Ingrediencie

Holandská omáčka:

  • 4 žĺtky
  • 3 a 1/2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 lyžica vody
  • ⅛ lyžičky worcestrovej omáčky
  • 1 lyžička horúcej vody alebo viac podľa potreby
  • 1 šálka rozpusteného masla
  • štipka mletého bieleho korenia

Vajcia Benedikt:

  • ¼ lyžičky soli
  • 1 lyžička bieleho octu
  • 8 vajec
  • 8 prúžkov slaniny
  • 4 anglické muffiny, rozdelené na dve polovice
  • 2 lyžice zmäknutého masla

Postup

Pripravte holandskú omáčku:

  1. Vyšľahajte žĺtky, citrónovú šťavu, 1 lyžicu vody, worcestrovú omáčku a biele korenie v miske nad vriacou vodou.
  2. Za stáleho šľahania žĺtkov pridávajte po lyžiciach rozpustené maslo.
  3. Ak začne byť holandská omáčka príliš hustá, pridajte lyžičku alebo dve horúcej vody.
  4. Pokračujte v šľahaní, až kým sa celé maslo nezapracuje.
  5. Vmiešajte soľ a stiahnite z ohňa.
  6. Panvicu prikryte pokrievkou, aby omáčka zostala teplá.

Pripravte vajcia Benedikt:

  1. Naplňte veľký hrniec 4 až 6 cm vody a priveďte do varu.
  2. Znížte teplotu na stredne nízku, prilejte ocot a udržujte vodu na miernom ohni.
  3. Vajíčko rozbijeme do malej misky a potom ho opatrne vsunieme do vriacej vody, pričom misku držíme tesne nad hladinou vody. Postup opakujte so zvyšnými vajíčkami.
  4. Vajcia varte, kým nie sú bielky pevné a žĺtky zhustnuté, ale nie tvrdé, 2 až 3 minúty.
  5. Vajíčka vyberte z vody dierkovanou lyžicou, osušte ich kuchynskou utierkou, aby ste odstránili prebytočnú vodu a položte ich na teplý tanier.

Dokončenie:

  1. Medzitým predhrejte rúru na pečenie.
  2. Na strednej panvici na stredne silnom ohni opečte slaninu.
  3. Na plechu na pečenie opečte anglické muffiny.
  4. Opečené muffiny potrite zmäknutým maslom a na každý dajte plátok slaniny, potom jedno uvarené vajce.
  5. Na každý tanier položte 2 muffiny a pokvapkajte ich holandskou omáčkou. Posypte nasekanou pažítkou a ihneď podávajte.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang