Vajíčka Benedikt sú špecialitou na neskorý obed, ktorá pozostáva z horúcich anglických muffinov potretých maslom, kanadskej slaniny a pošírovaných vajec s bohatou holandskou omáčkou.
Ingrediencie
Holandská omáčka:
- 4 žĺtky
- 3 a 1/2 lyžice citrónovej šťavy
- 1 lyžica vody
- ⅛ lyžičky worcestrovej omáčky
- 1 lyžička horúcej vody alebo viac podľa potreby
- 1 šálka rozpusteného masla
- štipka mletého bieleho korenia
Vajcia Benedikt:
- ¼ lyžičky soli
- 1 lyžička bieleho octu
- 8 vajec
- 8 prúžkov slaniny
- 4 anglické muffiny, rozdelené na dve polovice
- 2 lyžice zmäknutého masla
Postup
Pripravte holandskú omáčku:
- Vyšľahajte žĺtky, citrónovú šťavu, 1 lyžicu vody, worcestrovú omáčku a biele korenie v miske nad vriacou vodou.
- Za stáleho šľahania žĺtkov pridávajte po lyžiciach rozpustené maslo.
- Ak začne byť holandská omáčka príliš hustá, pridajte lyžičku alebo dve horúcej vody.
- Pokračujte v šľahaní, až kým sa celé maslo nezapracuje.
- Vmiešajte soľ a stiahnite z ohňa.
- Panvicu prikryte pokrievkou, aby omáčka zostala teplá.
Pripravte vajcia Benedikt:
- Naplňte veľký hrniec 4 až 6 cm vody a priveďte do varu.
- Znížte teplotu na stredne nízku, prilejte ocot a udržujte vodu na miernom ohni.
- Vajíčko rozbijeme do malej misky a potom ho opatrne vsunieme do vriacej vody, pričom misku držíme tesne nad hladinou vody. Postup opakujte so zvyšnými vajíčkami.
- Vajcia varte, kým nie sú bielky pevné a žĺtky zhustnuté, ale nie tvrdé, 2 až 3 minúty.
- Vajíčka vyberte z vody dierkovanou lyžicou, osušte ich kuchynskou utierkou, aby ste odstránili prebytočnú vodu a položte ich na teplý tanier.
Dokončenie:
- Medzitým predhrejte rúru na pečenie.
- Na strednej panvici na stredne silnom ohni opečte slaninu.
- Na plechu na pečenie opečte anglické muffiny.
- Opečené muffiny potrite zmäknutým maslom a na každý dajte plátok slaniny, potom jedno uvarené vajce.
- Na každý tanier položte 2 muffiny a pokvapkajte ich holandskou omáčkou. Posypte nasekanou pažítkou a ihneď podávajte.