Hlavné jedláRecepty

Recept na syrový koláč

Kto dáva prednosť slaným koláčom pred tými sladkými, by mal tento recept určite vyskúšať.

Suroviny

  • 200 g rozdrveného syra feta
  • 180 ml plnotučného mlieka
  • 100 g parmezánu alebo pecorina
  • 100 g syra ricotta
  • 100 g strúhanej goudy alebo ementálu
  • 2 veľké vajcia
  • 2 lyžice nasekanej mäty
  • 1 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 lyžice nasekaného kôpru
  • mleté biele korenie na dochutenie
  • olivový olej alebo rozpustené maslo
  • hrsť sezamových semienok
  • 5 balíkov lístkového cesta

Postup

  1. Na prípravu náplne vložte fetu do misky a rozdrvte ju vidličkou.
  2. Pridáme ostatné prísady okrem korenia a dôkladne premiešame.
  3. Počas prípravy cesta uložíme náplň do chladničky.
  4. Predhrejte rúru na 180 °C.
  5. Plech na pečenie potrite olivovým olejom alebo maslom, nevynechajte ani boky plechu.
  6. Pláty lístkového cesta vždy prekrojte na polovicu tak, aby nám zakryli dno plechu.
  7. Na dno plechu položte jeden plát lístkového, potrite ho olejom alebo maslom a potom postup opakujte, pričom pridáte až 5 plátov cesta.
  8. Teraz nalejte vychladnutú syrovú zmes a uhlaďte stierkou.
  9. Koláč navrstvíme ďalšími 5 plátmi cesta, pričom sa uistíme, že každý plát je potretý maslom alebo olejom a okraje zarolujeme.
  10. Nakoniec vrch koláča potrieme buď olejom, alebo maslom, pokvapkáme malým množstvom vody a posypeme sezamovými semienkami.
  11. Ostrým nožom urobte na vrchu zárezy, aby sa mohla uvoľniť para.
  12. Pečieme v rúre približne 40-45 minút, kým cesto nie je chrumkavé a zlatisté.
  13. Podávajte v zapekacej miske so šalátom ako prílohou.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang