Jednoduché vanilkové cupcakes sa hodia na každú príležitosť. Sú také nadýchané a chutné, že ich budete chcieť robiť každý týždeň.
Ingrediencie
Na cesto
- 1 a 2/3 šálky hladkej múky
- 1 šálka kryštálového cukru
- 1/4 lyžičky jedlej sódy
- 1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky soli
- 3/4 šálky rozpusteného masla
- 3 bielka izbovej teploty
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 1/2 šálky kyslej smotany izbovej teploty
- 1/2 šálky plnotučného mlieka – teplého
Vanilkový krém
- 900 g práškového cukru, preosiateho
- 450 g nesoleného masla izbovej teploty
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 lyžica hustej smotany
- štipka soli
- 1 lyžička plnotučného mlieka
Postup
Cesto:
- Do formy na košíčky vložte papiere na košíčky. Do veľkej misy preosejte múku, cukor, soľ, sódu bikarbónu a prášok do pečiva. Vyšľahajte.
- Oddeľte bielky. V inej miske vyšľahajte mokré prísady, kým sa nespoja. (Cesto môže byť hrudkovité, nebojte sa.)
- Mokré prísady pridajte k suchým prísadám. Miešajte, kým sa nespoja.
- Cesto rovnomerne rozdeľte do košíčkov, pričom každý naplňte približne do 2/3.
- Pečte približne 18 minút alebo kým stredy nie sú na dotyk pružné.
Krém:
- V mixéri vymiešajte maslo. V dvoch dávkach pridáme cukor. Pridáme soľ, mlieko, smotanu a vanilku.
- Miešajte, kým nie je krém nadýchaný. Preneste do vrecúška na potrubie.
- Na každý koláčik naneste veľkú kopu maslového krému.