Vyskúšajte klasický jablkový koláč s domácim krehkým cestom. Kľúčom k tomuto tradičnému pokrmu je jednoduchosť. Takisto jednoduchým receptom je táto bábovka.
Ingrediencie
Na náplň
- 1 kg jabĺk
- 140 g práškového cukru
- ½ lyžičky škorice
- 3 lyžice múky
Na cesto
- 225 g masla izbovej teploty
- 50 g zlatého kryštálového cukru plus ďalší
- 2 vajcia
- 350 g hladkej múky
Postup
- Na veľký plech na pečenie položíme vrstvu papierových utierok. Jablká rozštvrtíme, zbavíme jadrovníkov, ošúpeme a nakrájame na plátky hrubé asi 5 mm a rovnomerne ich rozložíme na plech. Na vrch položíme papierové utierky a odložíme.
- Na cesto vyšľahajte maslo a cukor vo veľkej mise. Pridáme vajce a žĺtok (bielok si necháme na neskoršiu glazúru). Šľahajte spolu necelú minútu. Potom vmiešame múku, kým sa nezačne zhlukovať, a rukami cesto dohladka spojte.
- Cesto vypracujte do gule, zabaľte do potravinovej fólie a nechajte 45 minút chladiť. Zmiešajte cukor, škoricu a múku na plnku.
- Po vychladnutí cesta rozohrejte rúru na 190 °C. Bielok zľahka vyšľahajte vidličkou. Odrežte tretinu cesta a nechajte ho zabalené, kým vyvaľkáte zvyšok, a použite ho na vyloženie koláčovej formy – okrúhlej 20-22 cm a hlbokej 4 cm – s miernym presahom.
- Zvyšnú tretinu rozvaľkajte na kruh s priemerom asi 28 cm. Jablká osušte kuchynským papierom a vyklopte ich do misy so škoricovo-cukrovou zmesou. Rukami ich rýchlo premiešame a ihneď nasypeme do formy vyloženej cestom.
- Okraj formy potrite trochou vody a na jablká položte pokrievku z cesta, pričom okraje pritlačte k sebe, aby sa uzavreli. Okraje orežte ostrým nožom a na vrchnej strane veka urobte 5 malých zárezov na únik pary. Všetko potrite bielkom a posypte práškovým cukrom.
- Pečieme 40-45 minút, kým nie je zlatistý, potom ho vyberieme a necháme 5-10 minút odstáť. Posypeme ďalším cukrom a podávame ešte teplý z rúry s jemne vyšľahanou šľahačkou.