Tento recept snúbi tradičný spôsob prípravy štrúdle s použitím netradičných surovín. Divé brusnice v kombinácii s koreneným, rakúskym horským syrom a voňajúcim francúzskym camembertom sa skrývajú v chrumkavou lístkovom ceste. Zmyselne sladké a netradičné. Ako dezert si k tejto slanej štrúdli pripravte československú bábovku.
Prísady:
ŠTRÚDĽA SO SYROM A DIVÝMI BRUSNICAMI
- 250 g múky
- 2 vajcia
- 5 polievkových lyžíc oleja
- 1 čajová lyžička octu
- 1 štipka modrej soli
- 1 štipka hnedého cukru
- 125 ml vody
- 3 polievkové lyžice brusníc
- 200 g brusnicového kompótu
- 50 g masla
- 200 g horského syra
- 125 g camembertu
- zväzok tymianu
- 2 polievkové lyžice lesného medu
Lístkové cesto:
V mise zmiešame múku so soľou, vyhĺbime v nich jamku, do ktorej pridáme vodu, ocot, jedno vajce a dve polievkové lyžice oleja. Miešame, kým nevznikne lesklé a hladké cesto. Cesto miesime 10 minút, občas poprášime múkou. Na záver cesto sformujeme do gule potrieme olejom a zakryté necháme odpočívať cca. hodinu. Potom rozohrejeme trúbu na 200 stupňov. Na jemne pomúčenej utierke vyvaľkáme tenké cesto s rozmermi cca. 60 x 60 cm. Cesto dôkladne potrieme maslom.
Náplň:
Divé brusnice zmiešame s kompótom a lesným medom, zmes rovnomerne natrieme na cesto. Posypeme trochou škorice a cukrom. Horský syr postrúhame, camembert nakrájame a rovnomerne rozložíme na natreté cesto. Korenisté arómy syrov sa snúbia so sladkastou kyslosťou brusníc – za účelom vytvorenia delikátnej kombinácie chutí.
Zrolovanie:
Za pomoci utierky cesto zrolujeme a položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným žĺtkom a nastrúhame navrch horský syr. Pečieme cca. 35 minút na cca. druhom poschodí zospodu.
Servírovanie:
Pred krájaním štrúdľu necháme dobre vychladnúť. Kombinácia chutí mimoriadne vynikne pridaním bazového sirupu. Skrátka kreatívna alternatíva rakúskeho originálu.