Studená španielska polievka gazpacho, pochádzajúca z horúcej Andalúzie, je v letných mesiacoch mimoriadne populárna. Tradičná kombinácia letnej zeleniny v netradičnom studenom prevedení zaručuje ľahké a zdravé osvieženie. Typická je jej rýchlou prípravou, jednoduchosťou a výraznou paradajkovou chuťou.
Táto verzia bez pečiva je ideálnou voľbou na ľahký letný obed, no spolu s opečenou bagetkou sa nestratí ani na večernej grilovačke s priateľmi. Ingrediencie stoja pár korún a výsledok je na nezaplatenie.
Najchutnejšie je gazpacho pripravené z čerstvých paradajok počas letnej sezóny. Tak neváhajte a skúste si krémovú polievku pripraviť s pomocou výkonného kuchynského mixéra, kým sú paradajky sladké a šťavnaté.
Prísady:
- 1 kg čerstvých paradajok
- 2 veľké papriky (zelené, červené)
- 1 veľká uhorka
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 4-6 lyžíc olivového oleja
- 1 lyžica octu (jablčný, vínny alebo balsamico)
- soľ a čierne korenie
- hrsť čerstvej bazalky a petržlenovej vňate
- môže byť aj chilli paprička
Postup:
Zeleninu dôkladne umyjeme. Paradajky nakrájame na štvrtiny, uhorku na oplátky a papriku zbavíme jadierok a taktiež nakrájame na plátky. Cibuľu a cesnak zbavíme šupky a prekrojíme na štvrtiny.
Všetku zeleninu premiešame vo väčšej mise, zalejeme olejom a octom, osolíme a okoreníme. Pridáme nakrájané bylinky a necháme marinovať aspoň hodinu. Obsah misy (okrem malého množstva, ktoré si odložíme na ozdobenie) presunieme do mixéra Herakles a rozmixujeme na jemnú polievku.
Gazpacho podávame studené, s pokrájanou zeleninou, kvapkou olivového oleja a čerstvo pomletým čiernym korením. Španielska pochúťka je pripravená.