Máte radi osie hniezda? Tento variant je jednoduchý na prípravu, a navyše sa robí z rovnakého cesta ako veľa iných koláčov – takže môžete pripraviť väčšie množstvo, a prichystať niekoľko rôznych sladkostí na vianočný stôl. Určite ich vyskúšajte, stojí to za to!
Ingrediencie:
Na cesto:
- 500 g hladkej bielej múky
- 7 g droždia
- 275 ml mlieka
- 50 g masla
- 1 vajce
- 75 g kryštálového cukru
- 1 ½ čajovej lyžičky soli
Na náplň:
- 100 g masla
- 80 g kryštálového cukru (ideálne cukor muscovado)
- 1 polievková lyžica múky
- 2 polievkové lyžice škorice
- ½ polievkovej lyžice mletého kardamónu
Na citrónovú polevu
- 100 g práškového cukru
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
Postup:
Nechajte mlieko zovrieť, odstavte z ohňa a pridajte maslo. Nechajte vychladnúť. V miske zmiešajte múku, droždie, cukor a v strede urobte jamku. Prilejte mlieko, a počkajte, pokým sa kvasnice aktivujú (uvidíte bublinky). Pridajte soľ, a spracujte na hladké cesto s pomocou kuchynského robota Bella Rossa.
Vypracované hladké cesto prekryte utierkou, a nechajte na teplom mieste kysnúť, pokým nezdvojnásobí objem.
Zmiešajte spolu všetky ingrediencie na náplň, a spracovávajte, pokým nevznikne hladká pasta.
Cesto zrazte a rozvaľkajte do štvorca so stranou cca. 45 centimetrov, a rozotrite čo najrovnomernejšie náplň po celom ceste. Preložte jednu stranu do druhej tretiny celého cesta, a druhý koniec preložte a zarovnajte s okrajom (ako pri skladaní listu do obálky). Jemne prejdite valčekom, aby sa cesto spojilo.
Orežte okraje, a nakrájajte po šírke na 12 kusov. Každý kúsok najprv zatočte, až pokým sa nezačne sťahovať, následne z neho uviažte voľný uzol a konce založte pod uzol. Poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte 20 minút odpočívať a podkysnúť.
Medzičasom si predhrejte rúru na 220 °C (200 °C teplovzdušná), a podkysnuté pletenky dajte piecť na cca. 10-20 minút, pokým nezozlatnú. Po vytiahnutí z rúry ich potrite cukrovou vodou, posypte kryštálovým cukrom a nechajte vychladnúť.
V miske zmiešajte práškový cukor a citrónovú šťavu, pokým nevznikne riedka poleva. Polejte pletenky polevou.