Závan mora je prítomný v celej bohatej kuchyni južnej Ázie: v tomto prípade je zelená ryža ako vietnamský variant pre tempuru kombinovaná s garnelami, ktoré sú kreatívne obložené pikantnou chilli majonézou. Bohatá kombinácia aróm pre potešenie nielen chuťových buniek.
Prísady:
VIETNAMSKÁ TEMPURA SO SRIRACHA MAJONÉZOU
- 9 Black Tiger garnel s pancierom
- 300 g zelenej ryže
- 3 polievkové lyžice arašidového oleja
- soľ a korenie – 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 3 vajcia
- 150 g ryžovej múky
- Sriracha Chilli Sauce
- pol čajovej lyžičky octu
- 1 limetka
- na špičku noža horčice
- rastlinný olej
Postup:
Najskôr zbavíme garnely pancierov a začneme s prípravou marinády: nasekanú cibuľu a cesnak zmiešame s trochou vody a oleja. Garnely stačí do marinády naložiť len na 5 minút. Zatiaľ čo sa marinujú garnely, rozohrejeme olej na panvici, príp. vo fritéze. Namarinované garnely obalíme nasledovne: najprv v ryžovej múke, potom v dvoch rozšľahaných vajciach a nakoniec v zelenej ryži.
Následne garnely vypražíme v horúcom oleji, prebytočného tuku sa zbavíme buď odložením garnel na vreckovku alebo mriežku.
Marináda: vajíčko izbovej teploty rozdelíme na bielok a žĺtok. Nasledovne vyšľaháme žĺtok s polovicou kávovej lyžičky octu a s cca. 180ml rastlinného oleja, kým nedostaneme bledú, hustú, krémovú hmotu. Majonézu ochutíme soľou, korením, chilli omáčkou, trochou limetkovej šťavy a podľa ľubovôle i trochou horčice. Malý tip: Pridaním lyžice mangovej kaše môžeme zjemniť majonézu, čo ocenia najmä tí, ktorí majú radšej šťavnatú a menej pikantnú omáčku.