Aj na tieto šišky je základom rovnaké jednoduché cesto. Ak teda pripravíte väčšie množstvo, môžete si z jednej dávky pripraviť na vianočný stôl veľa rôznych pochúťok. Tieto plnené šišky sú možno trochu iné, než na aké ste tradične zvyknutí, ale vďaka úžasnej náplni z vaječného krému určite neoľutujete, že ste ich skúsili.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 500 g hladkej bielej múky
- 7 g droždia
- 275 ml mlieka
- 50 g masla
- 1 vajce
- 75 g kryštálového cukru
- 1 ½ čajovej lyžičky soli
Náplň:
- 100 ml smotany na varenie
- 350 ml mlieka
- 2 vaječné žĺtky
- 1 ½ polievkovej lyžice Zlatého Klasu
- 50 g práškového cukru
- Vanilkový extrakt, esencia, alebo vanilkový cukor
Na obaľovanie:
- 100 g masla (rozpusteného)
- 100 g práškového cukru
Postup:
Nechajte mlieko zovrieť, odstavte z ohňa a pridajte maslo. Nechajte vychladnúť.
V miske zmiešajte múku, droždie, cukor a v strede urobte jamku. Prilejte mlieko, a počkajte, pokým sa kvasnice aktivujú (uvidíte bublinky). Pridajte soľ, a spracujte na hladké cesto s pomocou kuchynského robota Bella Rossa. Vypracované hladké cesto prekryte utierkou, a nechajte na teplom mieste kysnúť, pokým nezdvojnásobí objem.
Zrazte cesto, a rozdeľte na 20-25 častí. Z každej vytvarujte guličku, a vyskladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Prikryte utierkou, a nechajte kysnúť na teplom mieste, pokým nezdvojnásobia objem. Vyhrejte rúru na 190 °C (teplovzdušná na 170 °C), a pečte 15 minút, pokým nepodrastú a nezozlatnú.
Medzičasom si pripravte náplň. Priveďte spoločne mlieko a smotanu takmer k varu. Pokým sa mlieko zohrieva, vyšľahajte v miske žĺtka, zlatý klas, cukor a vanilku. Postupne za stáleho šľahania pridávajte teplé mlieko so smotanou. Nakoniec celú zmes prelejte do panvice, a na malom plameni nechajte zhustnúť na hustotu redšieho pudingu.
Vychladnuté šišky potrite rozpusteným maslom a vyváľajte v práškovom cukre. Náplň prelejte do vrecka na plnenie. Do každej šišky spravte malú dierku, a naplňte cez ňu šišku náplňou.