Kulinárska rafinovanosť Perzie kombinovaná s berlínskou kuchyňou. Typické perzské ghormeh sa v tomto recepte netradične snúbi so zemiakmi vplyvom berlínskej kuchyne. Ghormeh zo žltej šošovice, vlašských orechov, ibišteka, granátového jablka a sušeného citróna sa snúbi s farebnými zemiakovými hranolkami a dusenou ryžou basmati. Skrátka multinárodná aliancia, ktorá okúzli vaše zmysly.
Prísady
- 100 g ryže basmati (extra dlhozrnnej)
- zväzok šafranu
- 50 g masla
- 1 ázijský sladký zemiak
- 4 x 1 zemiak rôzneho druhu (napr. Violette, Laura, Linda, Annabelle…)
- 1 x granátové jablko
- 3 polievkové lyžice šťavy z granátového jablka
- 3 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
- 1 plná hrsť vlašských orechov
- 100 g žltej šošovice
- 1 hrsť ibišteka
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 1 sušený citrón
- 1 štipka rasce
- 1 zväzok petržlenovej vňate
- 1 zväzok kôpra
- 1 štipka sušených byliniek na prípravu Ghormeh Sabzi
- morská soľ a čierne korenie
Príprava ghormeh:
Žltú šošovicu dáme zmäknúť do vody na minimálne 1 hodinu. Cibuľu nakrájame na kolieska, jemne nasekáme cesnak a opražíme ich na rozpustenom masle. Potom pridáme šošovicu, vlašské orechy a ibišteky. Na záver pridáme paradajkový pretlak a opražíme. Ochutíme korením, soľou, rascou i sušenými bylinkami a podlejeme cca. 100 ml vody.
Pridáme šťavu z granátového jablka so štipkou cukru a rozmliaždeným šafranom. Predtým, než do gharmeh pridáme sušený citrón, ho vidličkou popicháme na rôznych miestach. Potom gharmeh dusíme 90 minút na strednom plameni, čím sa uvoľní najvyššia intenzita chutí a aróm.
Príprava ryže basmati:
Ryžu zmiešame s trochou soli a varíme max. 5 minút. Zemiaky druhu Violette a Annabelle pokrájame na kolieska. Do veľkého hrnca pridáme olej, rozpálime ho a opečieme na ňom kolieska zemiakov. Osolíme a ochutíme sušenými koreninami.
Potom na zemiaky pridáme basmati ryžu, na ňu uložíme malé kusy masla a hrniec zakryjeme dvomi utierkami a pokrievkou. Pri malom plameni dusíme 45 minút – pre perfektne pripravenú perzskú ryžu s európskymi zemiakmi.
Príprava zemiakových hranoliek:
Ázijský sladký zemiak a zemiaky druhu Laura a Linda pokrájame na tenké pásiky, umyjeme a osušíme. Hranolky opražíme na oleji, prebytočný tuk odsajeme za pomoci kuchynskej utierky.
Servírovanie:
Ghormeh posypeme jadierkami z granátového jazyka a čerstvou petržlenovou vňaťou. Obložíme hranolkami a pripravenou ryžou. Aromatickú basmati ryžu možno zafarbiť šafranom a zjemniť nasekaným kôprom – výsledok predstavuje zmyselná i vizuálne zvodná kreácia, kombinujúca perzskú tradíciu s berlínskym voľným duchom.