Hlavné jedlá

Nórsky dekorovaný ostriež – recept

Nórsko predstavuje krajinu horizontov – nedotknutá príroda, pokojné fjordy, snehobiele špičky hôr: Nóri sa skrátka pohybujú v rovnováhe medzi tradíciou a modernosťou. Aj v tomto recepte sa miešajú tieto dva protiklady: sprudka opečený červený ostriež s lesným ovocím a červenou repou je ochutený aromatickým tymianom. Prílohu predstavujú tradičné solené zemiaky s kôprom. Nórsky štýlový losos sľubuje lahodné stretnutie so škandinávskou rozmanitosťou.

Prísady:

  • 200 g filety z červeného ostrieža
  • 3 malé karotky
  • 2 vetvy ríbezle
  • 5 zelených špicov minišpargle
  • himalájska soľ
  • čierne korenie
  • červené korenie
  • hrsť malín
  • 2 klíčky červenej repy
  • 1 petržlen
  • 3 malé zemiaky
  • 1 čajová lyžička
  • 1 čajová lyžička pasty z riečneho raka
  • 125ml rybacieho vývaru
  • 1 čajová lyžička sušených bobúľ arónie čiernoplodej
  • 75 g masla
  • tymian
  • kôpor

Postup

Umyté zemiaky varíme 5 minút v osolenej vode. Medzitým malé karotky, minišpargle a petržlen vydrhneme tak poriadne, až z nich zíde šupka. Karotky, špargle a petržlen nakrájame na malé kocky. Tie opečieme na rozpustenom masle. Pridáme tymian, znížime plameň, dochutíme soľou a korením. Zemiaky s maslom a najemno posekaným kôprom pridáme do panvice. 

V malom hrnci necháme zovrieť rybací vývar. Pridáme pastu z riečneho raka a aróniu. Tak sa spojí rybací vývar s račou arómou a jemnou príchuťou kyslasto-bylinkovej arónie. Podľa chuti osolíme a okoreníme. 

Filetu z červeného ostrieža osušíme a následne 5 minút na oboch stranách opečieme na masle vo veľkej panvici. Ostrieža posunieme na okraj panvice, na voľnú časť prisypeme ríbezle, maliny a červenú repu, ktoré tiež chvíľku opečieme a osolíme.

Ostrieža položíme na veľký tanier. Omáčku z rybacieho vývaru, račej pasty a arónie umiestnime popri rybe. Následne na rybu a do jej okolia položíme opečené lesné plody. Sladko-kyslastý charakter jednotlivých bobúľ sa zjednotí s korenistou chuťou ryby, a tým vytvoria dokonalú harmóniu. Ako prílohu servírujeme opečenú zeleninu a popučené zemiaky s kôprom.

Kategorie:

Hlavné jedlá

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang