Nórsko predstavuje krajinu horizontov – nedotknutá príroda, pokojné fjordy, snehobiele špičky hôr: Nóri sa skrátka pohybujú v rovnováhe medzi tradíciou a modernosťou. Aj v tomto recepte sa miešajú tieto dva protiklady: sprudka opečený červený ostriež s lesným ovocím a červenou repou je ochutený aromatickým tymianom. Prílohu predstavujú tradičné solené zemiaky s kôprom. Nórsky štýlový losos sľubuje lahodné stretnutie so škandinávskou rozmanitosťou.
Prísady:
- 200 g filety z červeného ostrieža
- 3 malé karotky
- 2 vetvy ríbezle
- 5 zelených špicov minišpargle
- himalájska soľ
- čierne korenie
- červené korenie
- hrsť malín
- 2 klíčky červenej repy
- 1 petržlen
- 3 malé zemiaky
- 1 čajová lyžička
- 1 čajová lyžička pasty z riečneho raka
- 125ml rybacieho vývaru
- 1 čajová lyžička sušených bobúľ arónie čiernoplodej
- 75 g masla
- tymian
- kôpor
Postup
Umyté zemiaky varíme 5 minút v osolenej vode. Medzitým malé karotky, minišpargle a petržlen vydrhneme tak poriadne, až z nich zíde šupka. Karotky, špargle a petržlen nakrájame na malé kocky. Tie opečieme na rozpustenom masle. Pridáme tymian, znížime plameň, dochutíme soľou a korením. Zemiaky s maslom a najemno posekaným kôprom pridáme do panvice.
V malom hrnci necháme zovrieť rybací vývar. Pridáme pastu z riečneho raka a aróniu. Tak sa spojí rybací vývar s račou arómou a jemnou príchuťou kyslasto-bylinkovej arónie. Podľa chuti osolíme a okoreníme.
Filetu z červeného ostrieža osušíme a následne 5 minút na oboch stranách opečieme na masle vo veľkej panvici. Ostrieža posunieme na okraj panvice, na voľnú časť prisypeme ríbezle, maliny a červenú repu, ktoré tiež chvíľku opečieme a osolíme.
Ostrieža položíme na veľký tanier. Omáčku z rybacieho vývaru, račej pasty a arónie umiestnime popri rybe. Následne na rybu a do jej okolia položíme opečené lesné plody. Sladko-kyslastý charakter jednotlivých bobúľ sa zjednotí s korenistou chuťou ryby, a tým vytvoria dokonalú harmóniu. Ako prílohu servírujeme opečenú zeleninu a popučené zemiaky s kôprom.