Hubové polievkyKrémové polievkyPolievkyZeleninové polievky

Mrkvovo – papriková krémová polievka – recept

Papriková polievka je chutné jedlo, ktoré pochádza z maďarskej kuchyne. Je to živá a aromatická polievka, ktorú mnohí milujú pre jej bohatú chuť a nádhernú červenú farbu vďaka kľúčovej zložke – paprike. Hoci sa paprika často spája s maďarskou kuchyňou, čili papričky sa do sveta dostali z Ameriky. Pochádzajú zo stredného Mexika a do Španielska sa dostali v 16. storočí.

Hlavnou zložkou paprikovej polievky je, samozrejme, mletá paprika. Paprika je korenie vyrobené zo sušených a mletých paprík alebo čili papričiek. Polievke dodáva výraznú dymovú a mierne sladkú chuť, vďaka čomu je skutočne jedinečná a sýta.

Základné suroviny na paprikovú polievku

V celom Maďarsku nájdete variácie paprikovej polievky, ktoré odrážajú regionálne rozdiely v prísadách a spôsoboch varenia. V niektorých regiónoch sa do polievky pridávajú údené klobásy alebo hovädzie mäso, čím sa polievka stáva bohatšou, zatiaľ čo v iných regiónoch sa môže zvoliť vegetariánska verzia s väčším množstvom zeleniny a korenín. Pri návšteve Budapešti by ste určite nemali vynechať ochutnávku tejto tradičnej maďarskej polievky.

Na prípravu paprikovej polievky možno použiť rôzne druhy zeleniny a mäsa. Tradičné recepty často obsahujú prísady ako:

  • cibuľa
  • mrkva
  • zemiaky
  • paprika
  • paradajky
  • kuracie mäso

Zelenina sa zvyčajne nakrája na kocky a varí v hrnci s trochou oleja, kým nezmäkne a neuvoľní svoju chuť. Potom sa pridá mletá paprika, ktorá zelenine dodá krásnu sýtočervenú farbu.

Takáto hustá a výdatná polievka sa často podáva s trochou kyslej smotany, posypaná čerstvými bylinkami napríklad petržlenovou vňaťou alebo kôprom a s kúskom čerstvého chleba.

Paprikovú polievku môžete ponechať s kúskami varenej zeleniny alebo ju rozmixovať.

Recept na mrkvovo-paprikovú polievku

V tomto recepte sa varia dve polievky nezávisle od seba – mrkvová a papriková – výborne chutia aj samostatne. No výbornú chuť dosiahnete zmiešaním obidvoch polievok dohromady.

Suroviny na mrkvovo-paprikovú polievku

Na mrkvovú curry polievku (samostatne recept pre 2 osoby):

  • 300 g mrkvy
  • 80 g zemiakov
  • 1 menšiu cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1,5 lyžice curry
  • olivový olej
  • 600 ml zeleninového vývaru (vo vriacej vode rozpustíme jednu kocku instantného zeleninového bujónu)
  • 100-150 ml smotanového jogurtu (podľa chuti)
  • 1,5 lyžice hladkej múky
  • soľ
  • petržlenovú vňať na dekoráciu

Na pikantnú paprikovú polievku (samostatne recept pre 2 osoby):

  • 4 červené papriky
  • 1/2 sušenej chilli papričky (podľa chuti)
  • 10 ml repkového alebo iného oleja
  • soľ

Postup na mrkvovo-paprikovú polievku

  1. Začneme s mrkvovou polievkou. Mrkvu a zemiaky si očistíme a nakrájame na kocky. Očistíme cibuľu a nakrájame najemno. Očistíme aj cesnak.
  2. Vo väčšom hrnci zohrejeme približne 2 lyžice oleja a opražíme na ňom cibuľu. Cesnak pretlačíme a pridáme k cibuli. Pridáme mrkvu, zemiaky a curry.
  3. Minútu miešame a potom zalejeme zeleninovým vývarom. Necháme zovrieť a varíme na miernom ohni 20-25 min., kým je všetko mäkké.
  4. Kým sa zelenina varí, začneme s prípravou pikantnej paprikovej polievky.
  5. Papriky umyjeme, odstránime semiačka a nakrájame na menšie kúsky.
  6. Nakrájame chilli papričku a opražíme ju krátko v hrnci na rozpálenom oleji.
  7. Pridáme nakrájané kúsky papriky, ktoré chvíľu opražíme a následne zalejeme 500 ml vody.
  8. Papriky varíme pod pokrievkou na miernom ohni do zmäknutia približne 15 min. Nakoniec papriky rozmixujeme a ochutíme soľou, príp. sójovou omáčkou.
  9. Keď máme hotovú paprikovú polievku, rozmixujeme uvarenú zeleninu pre mrkvovú polievku. Zmiešame jogurt s múkou, vmiešame ho do polievky a necháme zovrieť. Povaríme približne 5 min. a ochutíme soľou a korením.
  10. Do hlbokého taniera naložíme najskôr mrkvovú polievku a potom pikantnú paprikovú, tak aby sa nepomiešali a boli viditeľne oddelené. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.

Recept na maďarskú paprikovú polievku

Ak milujete papriku a chcete si vytvoriť super rýchlu a jednoduchú východoeurópsku polievku, potom je tento recept pre vás.

Suroviny na maďarskú paprikovú polievku

  • 10 malých zemiakov (nakrájaných na kocky)
  • 2 stredne veľké mrkvy (nakrájané na plátky)
  • 1 stredne veľká paprika (nakrájaná na drobné kocky)
  • 1 veľká cibuľa (nakrájaná nadrobno)
  • 1 lyžica sladkej papriky
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 3 strúčiky cesnaku (mleté)
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 5 vegánskych klobás (nakrájaných na plátky)
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup na maďarskú paprikovú polievku

  1. Vo veľkom hrnci na polievku rozohrejte olej a pridajte cibuľu.
  2. Smažte ju asi 3 až 5 minút, kým nebude priesvitná. Pridajte cesnak a smažte ďalšiu minútu.
  3. Pridajte mrkvu, zemiaky a papriku. Premiešajte drevenou lyžicou. Pridajte paradajkový pretlak, papriku, soľ a korenie a zalejte približne 2 litrami vody.
  4. Varte 15 až 20 minút, kým zemiaky nezmäknú a neuvaria sa. Pridajte vegánske klobásy a varte ďalších 3 až 5 minút.
  5. Podávajte horúcu s chlebom.
Experimentovať môžete nielen so surovinami ale aj s oblohou, pridať môžete semienka, nasekanú petržlenovú vňať alebo klíčky.

Polievka – viac ako teplý pokrm

Polievka je obľúbený pokrm, ktorý si už po stáročia vychutnávajú rôzne kultúry na celom svete. Je to univerzálne a upokojujúce jedlo, ktoré sa hodí na každú príležitosť. Polievka ponúka množstvo chutí, textúr a výživných zložiek, od jednoduchých vývarov až po výdatné dusené jedlá, ktoré dokážu uspokojiť všetky chuťové bunky.

Okrem vynikajúcej chuti je polievka známa aj svojimi zdravotnými účinkami. Často je plná živín, poskytuje rovnováhu vitamínov, minerálov a antioxidantov.

Pomalé varenie umožňuje, aby sa chute spojili, čím sa zvýši výživová hodnota a naše telo ľahšie vstrebáva dobroty. Okrem toho vysoký obsah vody v polievke pomáha udržiavať hydratáciu a hovorí sa, že miska teplej polievky môže dokonca upokojiť bolesť v krku alebo uvoľniť upchatý nos.

Nielen pri chorobe, ale na aj doplnenie tekutín, zasýtenie a zahriatie sú vhodné aj tieto polievky:

Polievka z pečenej červenej papriky – recept

Táto polievka z pečenej červenej papriky má bohatú, hustú a krémovú konzistenciu, takže ju môžete jesť pri izbovej teplote počas letných mesiacov alebo horúcu, keď sa ochladí. Bohatá a intenzívne ochutená polievka si vás získa vďaka rovnováhe sladkej a kyslej chuti. Je úplne vegetariánska a jednoduchá na prípravu.

Suroviny na polievku z pečenej červenej papriky

  • 6 červených paprík
  • 1 žltá cibuľa
  • 5 sušených paradajok
  • 4 strúčiky cesnaku
  • ½ lyžice citrónovej šťavy
  • 2,5 šálky zeleninového vývaru (600 ml)
  • soľ a korenie na dochutenie
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 až 2 lyžice domáceho pesta
  • creme fraiche na posypanie

Postup na polievku z pečenej červenej papriky

  1. Rúru predhrejte na 200 °C.
  2. Červenú papriku nahrubo nakrájajte a vložte do veľkého plechu spolu s ošúpanými celými strúčikmi cesnaku. Pokvapkajte ich olivovým olejom, posypte soľou a korením a pečte v rúre, kým sa mierne nepripália (približne 40 minút).
  3. Žltú cibuľu nakrájajte nadrobno a orestujte vo veľkom hrnci na troche olivového oleja, kým nie je priesvitná a mäkká. Keď je cibuľa mäkká, pridajte pečenú papriku a cesnak, sušené paradajky a zeleninový vývar.
  4. Dusíme 10 minút, potom vypneme oheň a ponorným mixérom rozmixujeme do hladka.
  5. Ochutnajte a podľa potreby pridajte soľ alebo korenie.
  6. Pridáme malú kvapku čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy, premiešame a podávame s kvapkou creme fraiche a domácim pestom (podľa receptu na pesto).
  7. Podávajte s kúskom chrumkavého chleba.
Ak do polievky pridáte kúsky kuracieho mäsa, získate sýty pokrm.

Šošovicovo-paradajkovo-papriková polievka – recept

Pripravte si pikantnú šošovicu, paradajky a papriku v polievke podávanú s prílohou z chrumkavej kapusty.

Suroviny na šošovicovo-paradajkovo-paprikovú polievku

  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • 1 cibuľa (nakrájaná nadrobno)
  • 2 strúčiky cesnaku (rozdrvené)
  • 1 vetvička čerstvého rozmarínu
  • 2 lyžice sladkej údenej papriky
  • 250 g červenej šošovice
  • 400 g plechovky nakrájaných paradajok
  • 1 l zeleninového vývaru (z kocky bujónu)
  • 100 g pripravenej kapusty
  • vyžmýkaná citrónová šťava
  • krutóny na podávanie

Postup na šošovicovo-paradajkovo-paprikovú polievku

  1. Rúru predhrejte na 190 °C.
  2. Vo veľkej panvici rozohrejte 1 lyžicu oleja, pridajte cibuľu a za občasného miešania ju 10 minút jemne varte, kým nezmäkne. Pridajte roztlačený cesnak, rozmarín, papriku a šošovicu a za stáleho miešania varte ešte asi minútu.
  3. Prilejeme nakrájané paradajky a vývar, privedieme do varu, potom znížime teplotu a mierne varíme 20 minút, kým šošovica nezmäkne.
  4. Medzitým obalíme kapustu v troche rastlinného oleja a rozložíme ju na veľký plech. Posypeme soľou a pečieme 8 až 10 minút, kým nie je chrumkavá.
  5. Polievku dochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou.
  6. . Podávajte v miskách s chrumkavou kapustou a krutónmi.

Ak máte radi štipľavú chuť, pridajte tabasco podľa chuti alebo posypte nakrájaným čerstvým chilli.

Či už ste fanúšikom pikantných chutí, alebo len radi spoznávate rôzne kuchyne, papriková polievka je úžasné jedlo, ktoré treba vyskúšať. Výrazná dymová chuť a žiarivá červená farba z nej robia výnimočnú polievku, ktorá sa stane obľúbenou súčasťou vášho jedálnička.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang