Korenená rybacia omáčka, aromatické betelové listy a šťavnaté mleté mäso spolu v tomto vietnamskom jedle, ktoré svojou vôňou a zložením láka ďalekou exotikou.
PRÍSADY:
- 300 g zmesi mletého mäsa
- 2 balenia betelových listov (La Lot)
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 šalotky
- rybacia omáčka
- soľ a čierne korenie
- 1 zväzok koriandra
Omáčka Nuoc Mam:
- 1 limetka
- 2 kávové lyžičky cukru
- 150 ml teplej vody
- 20 ml rybacej omáčky
- chilli paprička
- 1 strúčik cesnaku
Postup
Pokrájanú cibuľu a cesnak opražíme na horúcej panvici, pridáme mleté mäso a najemno posekané betelové listy zbavené stopky. Ochutíme soľou, korením a rybacou omáčkou. Akonáhle sa mäso zľahka opečie (stiahne), odstavíme z platne a necháme vsiaknuť korenenú rybaciu a bylinnú arómu betelových listov.
Po dvoch hodinách vyformujeme z ochuteného mäsa malé valčeky (cca. ako prst), položíme na betelový list a zavinieme.
Žilnatá stopka betelového listu poslúži dobre na upevnenie závitku. Závitky opečieme na platni alebo grile. Medzitým si pripravíme omáčku: najprv zmiešame teplú vodu s dvomi kávovými lyžičkami cukru, pridáme šťavu z limetky, 20ml rybacej omáčky, jemne posekaný cesnak a trochu chilli. Závitky servírujeme spolu s omáčkou.