Farebnosť a bohatá rozmanitosť naservírovaná v keramickej miske osloví všetky zmysly. Kombinácia rozličných druhov strukovín a šťavnatej zeleniny obložená ružičkovým kelom. Dokonale zosúladené orientálne korenie chuťovo i aromaticky spája túto odvážnu kreáciu, ktorá dráždi chuťové bunky severoafrickým nádychom.
PRÍSADY:
- 1 hlávka ružičkového kelu
- druhy fazule a šošovice:
- baghia fazuľa
- beluga šošovica
- horská šošovica
- zelená šošovica
- čierna fazuľa
- prepeličia fazuľa
- červená šošovica
- 3 cibule šalotka
- kvety boráka lekárskeho
- 3 chilli papričky
- 1 menší strapec paradajok
- arganový olej
- tri polievkové lyžice paradajkového pretlaku
- 1 strúčik cesnaku
- 2 červené cibule maslo
- 4 minicukiny
- 5 minikarotiek
- 1 kumquat (naložený)
- 1 limequat (naložený)
- 1 čajová lyžička koriandrových semienok
- 3 menšie zemiaky
- korenie „Ras el hanout“
- morská soľ
- čierne korenie
Postup
Večer pred prípravou jedla naložíme do vody všetku strukovinu. Na kocky pokrájanú cibuľu, cesnak, zemiaky, minikarotky a cukiny s troškou arganového oleja vložíme do rozpálenej tajiny. Hneď ako sa kocky opečú a začnú voňať, pridáme paradajkový pretlak a rozštvrtené paradajky, ktoré predtým zľahka opečieme.
Potom podlejeme vodou až po okraj tajiny. Zeleninu necháme krátko variť, pridáme ešte soľ, korenie, koriandrové semienka a korenie Ras el hanout.
Ďalší krok: Do tajiny pridáme zmäkčenú strukovinu, ružičkový kel bez hlúbu a pár kvetov boráka lekárskeho. Postrúhaný kumquat a limequat dodajú jedlu zľahka kyselkavú sviežosť. Podľa chuti možno ešte pridať posekané chilli papričky.
Potom celú zmes necháme dusiť približne 30 minút. Voňajúci tajine servírujeme s posekanou petržlenovou vňaťou a čerstvým chlebom. Tajine predstavuje dokonalú súhru farieb, sviežosti a orientálneho korenia – jednoducho sviatok pre chuťové poháriky.