Yorkšírske pudingy, alebo tiež „popovers“ je druh slaného pečiva, ktorý sa jedáva k mäsu v Británií, Holandsku, ale tiež za oceánom. Prečo práve „popovers“? Pretože počas pečenia „vyskočia“ z formy v ktorej sa pečú a doslova z nej vykypia.
Najlepšie je jesť ich s mäsom, zeleninou a šťavou, ale môžete ich tiež naplniť sladkým lekvárom alebo krémom. Hoci tento variant s kysnutým cestom trochu času zaberie, stále je to rýchly recept, ktorý zvládne naozaj každý:
Ingrediencie (na 6 ks):
- 1 hrnček hladkej múky
- 3 veľké vajcia
- 1/2 hrnčeka kvásku
- 1 hrnček mlieka
- 3/4 čajovej lyžičky soli
Postup:
Zohrejte mlieko, pokým nebude na dotyk teplé. Primiešajte k nemu vajíčka, kvások a soľ. Následne postupne prisypávajte preosiatu múku a miešajte. Cesto by malo byť riedke, zhruba hustoty smotany na šľahanie. Misu prikryte utierkou a nechajte chvíľu odpočívať na teplom mieste. Počkajte, pokým kvások nezačne pracovať a cesto nezačne bublinkovať.
Vložte do mini rúry Masterchef plech na muffiny, a predhrejte ju na 230 °C. Keď je rúra predhriata, vyberte plech a vytrite každú druhú misku olejom. Trochu oleja dajte aj okolo otvorov. Mal by vám tak vzniknúť šachovnicový vzor.
Nalejte cesto do každej vytretej misky takmer po vrch, a pečte v rúre 15 minút na 230 °C. Nebojte sa ak začne cesto z misiek „vyskakovať“ – presne preto sme potreli aj vrch plechu a naplnili len každú druhú.
Potom znížte teplotu na 190 °C a dopekajte ďalších 15-20 minút, pokým nie sú zlaté. Ešte teplé pudigy vyberte z formy a nechajte trochu vychladnúť na mriežke. Podávajte čo najčerstvejšie.