Linecké kolieska sú jednoduché na prípravu a veľmi obľúbené ako vianočné čajové pečivo. Obľube sa tešia u detí, ale aj dospelých. Je to jednoducho vianočná klasika. Pripraviť si ich môžete v dostatočnom predstihu, lebo chutné vydržia aj pár týždňov. Treba ich však skladovať v chlade a uzavretej nádobe. Poďme si ich spolu napiecť.
Linecké koláčiky sa pripravujú z maslového cesta a sú plnené ovocným džemom. Na vrchnej časti sušienky je vyrezaný otvor, cez ktorý je vidieť džem. Vyrábajú sa v rôznych tvaroch a príchutiach.
Recept na linecké kolieska
Základný recept na naše tradičné linecké koláčiky, ktoré nechýbajú na žiadnom vianočnom stole.
Ingrediencie na linecké kolieska
- 300 g hladká múka
- 200 g maslo
- 100 g práškový cukor
- 2 ks žĺtky
- 2 lyžičky citrónová kôra
- 1 ks práškový cukor
- 1 lyžička prášok do pečiva
- štipka soli
- kvapka rumu
- ríbezľový alebo malinový lekvár
- 50 g práškový cukor (na posypanie)
Postup na linecké kolieska
- Sypké ingrediencie preosejeme do misy kuchynského robota a pridáme k nim aj všetky ostatné ingrediencie. Cesto necháme spracovať a následne ho rozdelíme na dve časti.
- Obe vyvaľkáme na hrúbku približne 3 milimetre.
- Z jednej časti cesta vykrajujeme plné tvary a z druhej tvary s dierkami. Vždy tak, aby boli do páru.
- V rozohriatej rúre na 170 stupňov pečieme približne 7 minút. Koláčiky by mali byť po upečení stále svetlé. Že sú už hotové poznáme tak, že okraje koláčikov zružovejú.
- Koláčiky s otvormi po vybratí z rúry posypeme práškovým cukrom a necháme vychladnúť. Do lekváru vmiešame kvapku rumu a zmesou potrieme plné koláčiky. Na ne ukladáme pocukrované tvary s dierkou.
Linecké koláčiky môžete zjesť samotné alebo si ich namáčať do mandľového fondue, ktoré im pridá skvelú špecifickú mandľovú chuť.
Môže sa cesto na linecké kolieska pripraviť vopred?
Určite. Toto cesto sa dá pripraviť až 2 dni vopred, takže je skvelé na plánovanie dopredu. Po príprave ho nezabudnite zabaliť do potravinárskej fólie a potom ho uložte do chladničky. Uchovávajte ho oddelene od cibule a iných silno voňajúcich potravín, aby ste zabránili prenosu pachov.
Skladovanie
Linecké kolieska môžete skladovať v uzavretej nádobe pri izbovej teplote až 1 týždeň alebo ich môžete zmraziť až na 3 mesiace.
Moje cesto na linecké kolieska bolo počas vaľkania veľmi mäkké. Ako tomu môžem zabrániť?
Je to bežné, pretože ide o veľmi mäkké cesto na sušienky. Cesto môžete jednoducho na niekoľko minút vložiť späť do chladničky alebo mrazničky, aby sa opäť schladilo. Nezabudnite ich tiež vyvaľkať na pomúčenej ploche, aby sa nelepili. Tiež odporúčame dať sušienky na pár minút do mrazničky alebo chladničky na plech, aby sa schladili. Pomôže im to udržať tvar počas pečenia.
Pôvod lineckých koliesok
Linecké kolieska pochádzajú z Rakúska a sú inšpirované slávnou lineckou tortou. Linecká torta, ktorá sa považuje za najstarší koláč na svete, vznikla v roku 1600 v rakúskom Linzi. Vyrába sa z maslového cesta s ovocným džemom a mriežkovanou vrchnou kôrkou, cez ktorú je vidieť džemovú náplň.
Linecké kolieska sa údajne stali populárnymi už pred stovkami rokov (v podstate ako mini verzia lineckej torty). Tradične sa skladajú z jednoduchých maslových sušienok z mandľovej múky, ktoré sú potom naplnené malinovým džemom.
V súčasnosti môžete na celom svete nájsť variácie lineckých koláčikov, ktoré sa vyrábajú z rôznych druhov orechovej múky (alebo bez orechov), s rôznymi druhmi náplní (džemy, citrónový tvaroh, Nutella) alebo sa vykrajujú do najrôznejších tvarov a veľkostí. Z lineckého cesta môžete pripraviť aj orechové košíčky.
Takže existuje veľa zábavných spôsobov, ako byť s týmito sušienkami kreatívny. Do cesta môžete napríklad pridať aj pomarančovú alebo limetkovú kôru. Ak chcete, môžete pridať aj mletú škoricu.
Variácie lineckých koliesok
Tu je niekoľko ďalších nápadov, ako recept na linecké kolieska prispôsobiť:
- Urobte ich bezlepkové: Ak by ste chceli pripraviť bezlepkové linecké sušienky, tento recept sa dá pripraviť aj s bezlepkovou múkou.
- Pridajte mandľovú múku: Môžete si pripraviť aj vlastnú. Jednoducho odmerajte približne 120 g blanšírovaných mandlí a pomeľte ich (v kuchynskom robote alebo mlynčeku na kávu), aby ste získali mandľovú múku. Odporúčame tiež mandle pred mletím zľahka opražiť v rúre, aby mali lepšiu chuť.
- Pridajte vanilkový extrakt, mandľový extrakt alebo mletú škoricu: Skvelo doplnia a ozvláštnia chuť lineckých koliesok.
- Použite inú náplň: Namiesto džemu môžete linecké koláčiky naplniť rôznymi inými náplňami. Inšpiráciu nájdete nižšie.
Nápady na náplň do lineckých koliesok
Tu sú rôzne obľúbené spôsoby plnenia lahodných lineckých sušienok, okrem džemu:
- Nutella: alebo iná obľúbená čokoládovo-oriešková nátierka.
- Čokoládová ganache: čiže skvelý čokoládový krém.
- Arašidové maslo: kúpené alebo doma pripravené.
- Mandľové maslo: keď nemáte náladu na arašidy, dodá oveľa jemnejšiu orieškovú chuť.
- Citrónový tvaroh: Sladký a mierne kyslý citrónový tvaroh sa k lineckým koláčikom dokonale hodí.
- Karamel: klasický alebo na ozvláštnenie slaný karamel.
- Tvarohová plnka: Plniť linecké tvarohovou plnkou je skvelý spôsob, ako využiť zvyšky z iných koláčov.
Recept na linecké kolieska s mandľovou múkou
Ak si chcete pripraviť pravé linecké koláčiky, vyskúšajte tento recept, v ktorom sa používa mandľová múka.
Ingrediencie na linecké kolieska s mandľovou múkou
- 2 šálky hladkej múky
- 1 šálka mandľovej múky
- 3/4 lyžičky jemnej morskej soli (alebo 1/2 lyžičky klasickej soli)
- 1/2 lyžičky mletej škorice (nepovinné)
- 1 šálka masla izbovej teploty
- 2/3 šálky bieleho kryštálového cukru
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1/2 lyžičky mandľového extraktu (nepovinné)
- 1 veľké vajce
- kôra z 1 citróna alebo pomaranča
- práškový cukor na posypanie
- ľubovoľná príchuť džemu na plnenie (tradičný je malinový)
Postup na linecké kolieska s mandľovou múkou
- V stredne veľkej mise zmiešajte hladkú múku, mandľovú múku, soľ a škoricu (ak ju používate) a rovnomerne premiešajte.
- Do misy stojanového mixéra (alebo môžete použiť ručný mixér s veľkou miešacou nádobou) pridajte maslo a cukor a mixujte na stredne vysokej rýchlosti 2 minúty, kým zmes nebude ľahká a nadýchaná.
- Do maslovej zmesi pridajte vanilkový extrakt, mandľový extrakt (ak používate), vajce a kôru a šľahajte na nízkych otáčkach 30 sekúnd, kým sa nespoja.
- Pridajte zmes suchých ingrediencií a šľahajte na nízkych otáčkach približne 1 minútu, kým sa nespoja, pričom v prípade potreby zoškrabte cesto z okrajov misy.
- Cesto vytvarujte do tvaru kotúča s hrúbkou asi 3 cm, pevne ho zabaľte do voskového obalu alebo do fólie a uložte do chladničky na 30-60 minút alebo do vychladnutia.
- Rúru predhrejte na 180 °C a veľký plech na pečenie vyložte papierom.
- Cesto preneste na pomúčenú plochu a pomocou valčeka ho rozvaľkajte na hrúbku asi 1/2 cm. Pomocou formičiek na sušienky vykrojte požadované tvary (polovicu plných tvarov, polovicu s vykrojenými „okienkami“) a položte ich na pripravený plech.
- Zvyšné zvyšky cesta znovu rozvaľkajte a postup zopakujte, aby ste využili všetko cesto.
- Sušienky pečte približne 11 až 13 minút, alebo kým nie sú na okrajoch ľahko zlatisté. Rôzne veľkosti/tvary sušienok si môžu vyžadovať rôzny čas pečenia, preto odporúčame počas posledných minút pečenia na sušienky pozorne dohliadať, aby ste sa uistili, že sa neprepečú.
- Vyberte plech z rúry a nechajte sušienky niekoľko minút odpočívať. Potom ich preložte na mriežku, kým úplne nevychladnú na izbovú teplotu.
- Vykrojené sušienky s okienkami preneste späť na plech a pomocou jemného sitka ich posypte práškovým cukrom.
- Potom na plné sušienky naneste kopčeky džemu a opatrne na ne položte sušienky s otvormi, aby ste vytvorili roztomilé malé sendviče z lineckých sušienok. Zopakujte to so zvyšnými sušienkami a vychutnajte si ich.
Čokoládové linecké kolieska – recept
Táto kakaová verzia lineckých koliesok zažiari na tanieri s dezertmi.
Ingrediencie na čokoládové linecké kolieska
- 1 a ½ šálky hladkej múky a viac na vykrajovanie
- ¾ šálky kakaového prášku
- 1 lyžička soli
- ¾ lyžičky prášku do pečiva
- ¾ šálky (170 g) masla, zmäknutého
- 1 šálka kryštálového cukru
- 1 veľké vajce
- 1 lyžička čistého vanilkového extraktu
- cukor na posypanie (nepovinné)
- džem alebo marmeláda na plnenie
Postup na čokoládové linecké kolieska
- V stredne veľkej mise zmiešajte múku, kakaový prášok, soľ a prášok do pečiva.
- Maslo a kryštálový cukor vyšľahajte vo veľkej mise elektrickým mixérom na stredne vysokej rýchlosti, kým nebude nadýchané, 3 až 4 minúty.
- Pridajte vajce a vanilku; pokračujte v šľahaní na stredne vysokej rýchlosti, podľa potreby zoškrabujte steny misy, kým sa všetko nespojí, približne 1 minútu.
- Znížte rýchlosť na nízku a pridajte zmes múky, šľahajte, kým sa cesto nespojí, asi 1 minútu.
- Rozdeľte cesto na 2 rovnaké gule; z každej vytvarujte disk. Každý disk zabaľte do plastovej fólie a uložte do chladničky, kým nebude pevný, najmenej 30 minút a najviac 24 hodín.
- Postupne rozvaľkajte cesto medzi dvoma papiermi na pečenie. Presuňte do chladničky. Chladíme, kým nie je veľmi pevné, približne 1 hodinu.
- Predhrejte rúru na 180 °C s mriežkami v hornej a dolnej tretine. Vyložte 2 veľké plechy na pečenie papierom. Opatrne odlepte vrchné pláty papiera od cesta a vykrajujte sušienky pomúčenou vykrajovačkou. Stredy polovice sušienok vykrojíme pomúčeným malou vykrajovačkou. Opatrne ich preneste na plechy.
- Pečieme, kým okraje nie sú pevné, 7 až 10 minút. Sušienky nechajte 5 minút vychladnúť na plechu, potom ich preložte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť. Postup zopakujte so zvyšným cestom.
- Na vychladnuté sušienky podľa potreby preosejte cukor. Každú celú sušienku potrite 1 lyžičkou džemu alebo marmelády a na vrch položte vykrojenú sušienku.
- Sušienky skladujte pri izbovej teplote vo vzduchotesnej nádobe až 5 dní.
Na sviatočný stôl sa k lineckým kolieskam hodia cantuccini s brusnicami, kokosové ježe alebo sladká vegan saláma.