Raňajkovať ako boh vo Francúzsku – chrumkavý francúzsky toast je najväčší klasik! V našej interpretácii tohto jednoduchého jedla predstavujeme kulinárske zvádzanie mimoriadnym spôsobom: teplé, maslovo-sladké francúzske praclíky s kúskom exotiky. Ovocno-svieža kompozícia zo sliviek a fíg spolu so sladkými praclíkmi predstavujú skutočnú symfóniu chutí.
Prísady
- 350 ml teplého mlieka
- 70 g múky
- 1 čajová lyžička cukru
- štipka soli
- 1 čajová lyžička vanilkového cukru
- štipka škorice
- štipka sušeného droždia
- 500 ml vody
- 2 vajcia
- 1 polievková lyžica prepusteného masla
- rastlinný olej
- 2 figy
- 2 slivky
- 2 polievkové lyžice tmavého trstinového cukru Muscovado
- 1 čajová lyžička hnedého trstinového cukru
- 1 limetka
- javorový sirup
- slivkovej marmelády
- figovej marmelády
Postup
Do misy kuchynského robotu pridáme 350 ml teplej vody, cukor, škoricu, vanilkový cukor a trochu soli, zmiešame a vrch posypeme sušeným droždím. Droždie necháme 5 minút pracovať. Následne pridáme múku a roztopené maslo, kuchynský robot najskôr zapneme na hnetenie cesta na nízkom, potom na strednom stupni.
Cesto vyberieme z misy, umyjeme ju a potrieme trochou oleja (aby sa cesto o ňu neprilepilo). Cesto vrátime do misy, zakryjeme fóliou a necháme odpočívať v teple na približne jednu hodinu (kým zdvojnásobí objem). Do hrnca nalejeme 500 ml vody, pridáme prášok do pečiva a necháme krátko povariť.
Medzitým predhrejeme rúru na 230 stupňov. Taktiež pripravíme plech na pečenie, ktorý vystelieme papierom na pečenie. Teraz sa môžeme vrátiť opäť k cestu. Vyberieme ho z misy, vyšúľame z neho dlhého hada, z ktorého formujeme praclíky. Praclíky opatrne povaríme vo vode na 30 sekúnd, následne ich uložíme na pripravený plech.
Rozdelíme bielok od žĺtka, žĺtok zmiešame s 20 ml zmesou z vody a kypriaceho prášku. Vajíčkovou zmesou štetcom ponatierame praclíky, ktoré dáme piecť do rúry na 12 až 15 minút. Len čo praclíky krásne zozlatnú, môžeme ich vybrať a nechať vychladnúť. Medzitým si pripravíme ovocnú prílohu.
Príprava slivkovo-figového kompótu
Slivky a figy nakrájame na osminky a pridáme do misy. Ovocie zmiešame s trochou limety, korenistým cukrom Muscovado a jemne nasekanou mätou, čím vytvoríme nádhernú ovocno-sladkú arómu s exoticko-osviežujúcim nádychom. Teraz môžeme prejsť k francúzskym toastom. Jedno vajce zmiešame s trochou hnedého cukru, praclíky rozpolíme a obe polovice namočíme do sladkej vajíčkovej zmesi.
Na panvici s nepriľnavým povrchom rozpálime trochu prepusteného masla, na ktorom krátko opečieme obe polovice (kým na povrchu nevznikne krásne zlatistá kôrka). Na tanier naložíme ovocnú zmes a praclíky, javorový sirup dodá jedlu prírodne karamelovú chuť. Figová a slivková marmeláda harmonicky dopĺňajú celkový kulinársky zážitok.
Medzitým pripravíme cesto na vafle. Do kuchynského robota pridáme maslo, cukor, vanilkový cukor a vajcia, ktoré vymiešame dopenista. Potom pridáme múku a prášok do pečiva, prilejeme cmar. Kuchynský robot nám ušetrí prácu a vymieša krémové cesto.
Zapneme vaflovač, necháme ho poriadne rozohriať a potrieme chuťovo neutrálnym olejom. Postupne upečieme vafle. Na tanier položíme vafle, obložíme ich kúskom masla a opečenou prepelicou. Môžeme posypať trochou pažítky. Ak si chceme vychutnať typicky americký variant, nesmie chýbať javorový sirup!