Dezerty

Chia-kokosový puding s ananásovým frappé – recept

Drobné semienka s názvom chia pochádzajú z Mexika a už po stáročia sa používajú ako zdroj potravy aj liečivý prostriedok. V posledných rokoch sa chia semienka stávajú čoraz populárnejšími ako zdravá potravina vďaka ich širokej škále zdravotných výhod.

Výživové vlastnosti chia semienok

Chia semienka sú výživovou jednotkou plnou bielkovín, vlákniny a esenciálnych mastných kyselín. Esenciálne mastné kyseliny vrátane omega-3 mastných kyselín, sú dôležité pre zdravie srdca.

Práve vysoký podiel bielkovín z nich robí superpotravinu. Bielkoviny sú nevyhnutné pre rast a obnovu svalov. Vláknina obsiahnuté v chia semienkach, pomáha udržať pocit sýtosti po dlhšiu dobu a môže pomôcť regulovať trávenie.

Chia semienka sú skvelým doplnkom každej stravy a ponúkajú množstvo zdravotných výhod. Či už hľadáte zdroj rastlinných bielkovín, prírodný zdroj energie alebo spôsob, ako zvýšiť príjem vlákniny, chia semienka vám môžu pomôcť dosiahnuť vaše zdravotné ciele. Sú výborným pomocníkom pri dodržiavaní zásad delenej stravy či jedálnička delenej stravy.

Chia semienka sa dajú konzumovať rôznymi spôsobmi. Môžete ich pridať do smoothies, ovsenej kaše, banánových muffinov, jogurtu alebo šalátov, aby ste si zvýšili výživové hodnoty. Môžu sa tiež rozomlieť na múku a použiť pri pečení. Majú jemnú orieškovú chuť, ktorá sa dobre kombinuje s rôznymi potravinami. Obľúbeným spôsobom ich zaradenia do jedálnička je príprava pudingu.

Pripraviť si puding z chia semienok zaberie minimum času.

Recept na chia-kokosový puding s ananásovým frappé

Nezáleží na tom, či si tento chia puding vychutnáte ako dezert alebo na raňajky, toto sýte jedlo je nielen vegánske, ale povzbudí aj všetky chuťové zmysly. Chia semienka bohaté na bielkoviny sa snúbia s kokosovým mliekom, ktoré mimoriadne zjemňuje celý puding. Tropické ananásové pyré robí z tohto pudingu vitamínovú bombu.

Suroviny na kokosový puding

  • 2 lyžice chia semienok
  • 200 ml kokosového mlieka
  • 1 lyžica kokosového krému/pasty
  • 1 lyžica trstinového cukru
  • 12 kociek ľadu
  • 1 malý ananás
  • 1 marakuja
  • 2 lyžice strúhaného kokosu

Postup na kokosový puding

  1. Do misy vlejeme kokosové mlieko, do ktorého dáme napučať chia semienka (cca. 20 minút).
  2. Následne do mlieka zamiešame kokosovú pastu, strúhaný kokos a trstinový cukor.
  3. Zatiaľ čo chia semienka odpočívajú v mlieku, ošúpeme ananás. Nezabudnime odkrojiť vrch s listami i hlúb.
  4. Dužinu ananásu nakrájame na kúsky a zmixujeme. Pridáme kocky ľadu a opäť mixujeme, kým nevznikne rovnorodá hmota.
  5. Ananásové frappé podávame na vrchu kokosového pudingu.

Vyššie uvedený recept je vhodný, ak chcete mať puding hotový naozaj rýchlo. Druhou možnosťou je pripraviť si puding cez noc. Vyskúšajte obidva a spôsoby a rozhodnite sa, ktorým vám vyhovuje viac. Jedna dávka vydrží v chladničke štyri dni.

Recept na chia kokosový puding

Tento zdravý recept na raňajky, vyrobený z chia semienok, kokosového mlieka, čistého vanilkového extraktu a prirodzene osladený javorovým sirupom alebo medom je mini únikom.

atmosféru letnej dovolenky. Puding má šťavnatú konzistenciu vďaka kokosovému mlieku, zároveň je vďaka nemu aj vegánsky.

Suroviny na kokosový puding

  • 1 plechovka ľahkého kokosového mlieka
  • 5 lyžíc chia semienok
  • 1 lyžica medu (alebo použite javorový sirup, aby bol vegánsky)
  • 1/2 lyžičky čistého vanilkového extraktu
  • malá štipka soli
  • čerstvé ovocie, džem, orechy

Postup na kokosový puding

  1. V stredne veľkej miske zmiešajte kokosové mlieko, chia semienka, javorový sirup, vanilku a soľ tak, aby boli chia semienka rovnomerne rozmiešané (dobre na to poslúži vidlička).
  2. Prikryte a dajte do chladničky na noc. Ak si na to spomeniete, pred spaním zmes ešte raz premiešajte. Ak na to zabudnete, nič sa nestane.
  3. Ráno ešte raz premiešajte, aby sa semienka v celej zmesi rovnomerne spojili.
  4. Ochutnajte a pridajte viac javorového sirupu, ak by ste chceli puding trochu sladší.
  5. Porciujte do misiek alebo pohárov a pridajte polevu podľa vlastného výberu.
  6. Hotový puding dochuťte šťavnatým čerstvým ovocím alebo džemom.

TIP: Chutnou vegánskou pochúťkou pripravenou z kokosu sú tiež raffaello guľky. Ak hľadáte aj ďalšie recepty na vegánske pudingy, skúste tiež tapioka puding alebo avokádový puding.

Puding z chia môžete variovať na nespočetne veľa spôsobov a objavovať tak nové jedinečné chute.

Chia a kokosové mlieko

Kokosové mlieko v porovnaní s inými rastlinnými mliekami má vyšší obsah tuku (dokonca viac ako obľúbené mandľové mlieko). Kokosové mlieko je ideálne na použitie v receptoch na krémové dezerty bez mlieka, vrátane pudingov. Dodáva im krémovú konzistenciu a lahodnú príchuť. Ochutnajte napríklad tento koláč z kokosového mlieka.

Na rozdiel od kravského mlieka kokosové mlieko neobsahuje laktózu, takže sa môže používať v prípade intolerancie laktózy.

Kokosové mlieko obsahuje vysoký podiel kyseliny laurovej, ktorá je pre zdravie človeka veľmi prospešná. Konzumácia kokosového mlieka a iných potravín pochádzajúcich z kokosu môže pomôcť chrániť telo pred infekciami a vírusmi.

Ideálny pomer chia semienok a kokosového mlieka je dôležitý na dosiahnutie krémovej konzistencie. Štandardne platí, že na 2 a ½ polievkovej lyžice chia semienok stačí 1 šálka hustého kokosového mlieka. Pri Príliš veľa tekutiny bude mať za následok nie takú hustú konzistenciu, zatiaľ čo príliš málo tekutiny vytvorí hustú gélovú hmotu.

V obchodoch sú k dispozícii bežne tučné (v plechovke) a light varianty kokosového mlieka. Light mlieko je len obyčajné tučné mlieko zriedené trochou vody. Z tučného mlieka je puding najkrémovejší a rýchlejšie hustne.

Ak teda chcete kokosový chia puding lahodnej chuti a bohatej krémovej konzistencie, siahnite radšej po hustejšom variante. Ak sa rozhodnete pre light verziu, na 1 šálku mlieka môžete použiť aj 4 lyžice chia semienok.

Recept na kokosový puding s chia semienkami a jahodami

Tento recept je jednoduchý na prípravu a predstavuje jeden z najchutnejších spôsobov, ako si vychutnať chia semienka. Vďaka použitiu kokosových lupienkov bude mať puding chrumkavú konzistenciu a ešte bohatšiu kokosovú príchuť.

Suroviny na kokosový puding

  • 1/4 šálky chia semienok
  • 2 lyžice drveného nesladeného kokosu (jemné prípadne hrubé kokosové lupienky)
  • 1 a 1/4 šálky ľahkého kokosového mlieka
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 2 lyžice javorového sirupu

Postup na kokosový puding

  1. Chia semienka, kokosové mlieko, kokos, vanilkový extrakt a javorový sirup dôkladne zmiešajte v miske.
  2. Nechajte 10 minút odstáť na kuchynskej linke a každé 2-3 minúty premiešajte.
  3. Prikryte a dajte do chladničky na 1-2 hodiny stuhnúť (prípadne na celú noc).
  4. Naservírujte do pohárov a vychutnávajte.

Po dokončení pudingového základu môžete pridať ľubovoľné druhy polevy, ktoré máte radi. V prípade tohto receptu – jahody a kokosové lupienky. Kombinácia kokosu a jahôd je dokonalá. Podobnú kombináciu získate aj pri príprave jahodového smoothie s mliekom, kde sa výborne hodia chia semienka.

Kokos je tiež základnou zložkou eskimo rezov, ktorých príprava je síce o niečo časovo náročnejšia, no ich chuť za to určite stojí.

Tipy na servírovanie kokosového pudingu

Citrusový kokosový chia puding – pridajte ½ lyžičky citrónovej alebo pomarančovej kôry.

Čokoládový kokosový puding Chia – kokosový puding doplňte mini čokoládovými lupienkami.

Vegánsky kokosový Chia puding – namiesto medu použite čistý javorový sirup.

Pridajte trochu chrumkavosti – posypte puding opraženými kokosovými vločkami, granolou alebo opraženými orechmi.

Kokosový džem Chia Puding – pridajte 1 lyžicu obľúbeného džemu.

Kokosový puding s bobuľovým ovocím – doplňte čerstvými čučoriedkami, malinami alebo jahodami. Táto kombinácia je obzvlášť chutná s citrónovou, pomarančovou kôrou či mandarínkami.

TIP: Mandarínky sa výborne hodia nielen do chia pudingu, ale aj do jogurtových pohárov, lievancov, panna cotty či hrnčekových mandarínkových kociek.

Vláknina obsiahnutá v chia semienkach priaznivo vplýva na zdravé trávenie.

Ďalšie možnosti využitia chia semienok

Príprava pudingu z chia semienok zďaleka nepredstavuje jedinú možnosť ich využitia. Tu je zoznam ďalších spôsobov, ako možno tieto zdravé semienka zaradiť do jedálnička.

Domáce müsli tyčinky s chia

Sú rýchlou a zdravou pochúťkou, ktorú si môžete nosiť do práce alebo do školy. Müsli tyčinky sú už bohaté na vlákninu vďaka ovseným vločkám, ale pridaním chia semienok sa obsah vlálniny v tyčinkách dvojnásobí.

Chia nápoj

V Mexiku a Strednej Amerike sa chia semienka pridávajú do ovocných nápojov známych ako chia fresca. Tieto energizujúce chia šťavy získavajú želatínovú štruktúru, pretože chia semienka absorbujú tekutinu a stávajú sa gélovými.

Chia semienka môžu absorbovať až 10-násobok svojej hmotnosti vo vode. Pri trávení chia semienok sa z nich pomaly uvoľňuje tekutina, čo dobre vplýva na zdravý pitný režim.

Chia džem

Pri výrobe vlastných ovocných džemov, sa zvyčajne musí použiť pektín, ktorý im pomôže zhustnúť. To však neplatí, pri pripravíte džemu z chia semienok.

Chia semienka pôsobia ako zahusťovadlo, pretože absorbujú tekutinu z ovocia a ponúkajú skvelú štruktúru podobnú džemu. Je to jeden z najjednoduchších spôsobov, ako zvýšiť príjem omega-3.

Smoothies

Všetko, čo musíte urobiť, je hodiť suroviny na smoothies do mixéra (vrátane chia semienok) a v okamihu budete mať výživný nápoj. Keďže chia semienka nemajú žiadnu chuť, hodia sa takmer do každého možného receptu na smoothie.

Ovsená kaša

Ak sú vašimi rannými raňajkami ovsené vločky, môžete do nich primiešať polievkovú lyžicu chia semienok, aby ste získali ešte viac vlákniny a bielkovín.

Zdravé pochúťky

Chia semienka môžete pridať aj do pečiva. Pred pečením v rúre pridajte pár polievkových lyžíc chia semienok do cesta na sušienky, koláčiky, muffiny atď.

Poskytnú zaujímavú chrumkavú štruktúru, nehovoriac o tom, že zvýšia obsah živín v pečených dobrotách.

Šaláty

Chia semienka môžete použiť ako posýpku do šalátov rovnako ako orechy. Ďalšou možnosťou je zmiešať ich priamo so šalátovým dresingom. Pre dvojitú dávku rastlinných omega-3 mastných kyselín skombinujte chia semienka s vlašskými orechmi.

Zahustenie omáčky

Ak sa sú omáčky či polievky pri varení vodnaté, možno použiť semienka chia. Namočte jednu polievkovú lyžicu semien chia do 230 g vody cez noc a na druhý deň pri príprave omáčky pridajte gél, kým nedosiahnete želanú konzistenciu.

Kategorie:

Dezerty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang